У Београд стиже руски специјалац за Балкан

Пошто се Александар Чепурин, после седам година у Београду, званично опростио од Србије, очекује се скори долазак новог амбасадора Руске Федерације. Потврђено је да ће то бити Александар Боцан Харченко, о чему се спекулисало још од прошле године.

Каријерни је дипломата и специјалиста за Балкан. Практично - тридесет година дипломатске каријере Боцан Харченка везују се за простор бивше Југославије.

Боцан Харченко био је у више мисија које се везују за постсоцијалистички Балкан: "Свугдје гдје је била Русија, био је и он" - тако професор политичких наука Ненад Кецмановић у најкраћем резимира досадашњи ангажман новог руског амбасадора у Србији.

Дипломата Владислав Јовановић каже да су скоро сви амбасадори Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава били "на претходној пракси" у некој од југословенских република, па тако није ништа ново што Боцан Харченко познаје Србију и Балкан.

"Али јесте ново што се у исто време две силе одлучују да промене амбасадоре и то обојицу са добрим познавањем прилика", рекао је Јовановић.

Долазак Боцан Харченка – снажније присуство Русије у Србији 

Имајући у виду да је Боцан Харченко заступао Русију у готово свим овдашњим питањима о којима је одлучивала или посредовала међународна заједница, његов долазак се тумачи као снажније присуство Русије у Србији.

Поготово ако се има на уму и да је он био руски представник у Контакт групи која је посредовала у преговорима о Косову и Метохији.

"То ван сваке сумње указује да ће Русија бити ту више присутна у рјешавању косовског питања, с тим што долазак Боцан Харченка, чини ми се, очекује се у Београду тако да се у томе мало и претјерује, јер основни курс руске политике у региону се суштински неће мијењати. То је једна за Србију позитивна политика која се неће мијењати, а Русија ту неће ићи испред Србије, него ће пратити оно што Београд чини", објашњава Кецмановић.

Владислав Јовановић сматра да је за сада Запад тренирао мишиће и "жртве смо били ми и наши интерси".

"Сада ће морати да се баве више дипломатијом, да уважавају и погледе и интересе и других, а то значи да ће морати и наше интересе, иако ће то чинити с резервом. Ту лежи могућност и наша шанса да у следећем преговарачком процесу, или процесима - јер ће их вероватно бити више, изгледније бранимо наше интересе", навео је Јовановић.

Почасни грађанин Бањалуке

У штампи су се већ могли видети наслови да руски специјалиста за Балкан долази у Београд у одлучујућем тренутку.

Многи се позивају и на Боцан Харченков ангажман у Сарајеву - и као амбасадора и као члана Савета за спровођење мира, који од Дејтона прати прилике у БиХ.

"У том периоду можемо говорити о другачијем ставу Русије и ако пратите сједнице ПИК-а (Савета за спровођење мира) у том мандату, видите да тад почињу изостајања сагласности и издвајања мишљења Руске Федерације на неке теме на које је ПИК имао једностран приступ против Републике Српске - ту већ можете видјети фусноте и искључивање Русије из ставова ПИК-а тако да Република Српска сматра пријатељем који је помогао у билатералним односима", истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке и председник Скупштине Републике Српске у време када је Боцан Харченко био амбасадор у Сарајеву.

Нови руски амбасадор у Београду почасни је грађанин Бањалуке коју је, кажу, док је био амбасадор у БиХ, посећивао чешће него било који други страни дипомата.

"Не знам да л' се за дипломату смије рећи да нас подржава, али рецимо да нас разумије и у његовом мандату је почело значајно успостављање контаката са Руском Федерацијом и на републичком и на локалном новоу", додаје Радојичић.

Посматрање позиције Србије у ширем контексту 

Професор Кецмановић, у то време саветник председника Републике Српске, имао је прилику да чешће разговара с руским дипломатом. Описује га као врхунског познаваоца прилика, не само на Балкану већ и шире и као одличног аналитичара.

"Оно што ми је остало у сјећању, а то је био период приближавања Турске и Русије с једне стране, а с друге се говорило о Алијином аманету Ердогану, ја сам га питао како ће то утицати на наше прилике и он ми је одговорио, иако ми један дио одговора није био увјерљив, показало се да је био у праву и прецизно је предвидио све", рекао је Кецмановић. 

Уверен је да ће поновно присуство Боцан Харченка на Балкану бити важно, поготово јер би он због претходног искуства српску позицију могао да посматра регионално, без обзира што ће мандатом бити везан за Београд. Ипак, подвлачи да присуство новог амбасадора неће бити упадљиво и нападно као што би многи очекивали.

У контексту међународних кретања треба посматрати и промену у Руској амбасади.

Наши саговорници кажу да је и досадашњи амбасадор Русије разумео кроз шта је прошла Србија, али да сада долази човек који је у свему томе и директно учествовао.

У дипломатији велике силе пажљиво мере сваки гест, тако да нема дилеме да није случајно што је Кремљ баш сада послао Боцан Харченка у Београд.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво