Брнабић: Шарчевић није одговоран, један од најбољих у влади

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да су у образовању највидљивији резултати спроведених реформи и да нема шта да замери Шарчевићу, већ да му захваљује за све што је урадио. Знаће се именом и презименом ко су одговорни за "цурење" тестова из математике, поручила је премијерка.

Ана Брнабић је изјавила да не види одговорност министра просвете Младена Шарчевића за то што је тест из математике "процурео'" у јавност и што је одложено полагање тог предмета из мале матуре, уз оцену да је Шарчевић један од најбољих министара у влади.

Брнабићева је додала да су управо у образовању највидљивији резултати спроведених реформи. Истакла је да нема шта да замери Шарчевићу, већ да му захваљује за све што је урадио у образовању, што је био храбар и што се борио.

"Не прихватам оставку Шарчевића, драго ми је што је он министар просвете и поносна сам што је министар у мојој влади", рекла је Брнабићева новинарима у Паризу, где борави у званичној посети, коментаришући случај са крађом теста из математике и одлагањем полагања мале матуре.

Премијерка је напоменула да јој није драго због свега што се десило са полагањем мале матуре и додала да се то дешава и у другим земљама - у Хрватској, Великој Британији и многим напреднијим земљама ЕУ.

Премијерка је нагласила да се поступило најбоље што је могло у датим околностима и да је проблем одмах уочен тако да је плагање теста из математике померено само за дан.

Брнабићева је истовремено указала и на потребу да се тестови за полагање матуре дигитализују.

"Цела матура и тестови биће много безбеднији од следеће школске године и у томе ћемо бити једна од напреднијих земаља", навела је премијерка и приметила да се "проваљивање" тестова и раније дешавало, али да се у јавности није дизала толика гужва око тога као овог пута јер је, како каже, раније било много већих проблема о којима се говорило.

"Знаће се именом и презименом ко су одговорни"

Упитана ко сноси највећу одговорност за крађу тестова, Брнабићева је рекла да није боравила у Србији када се све дешавало и да нема довољно информација нити права да сваљује одговорност на било кога.

Истакла је да све релевантне институције раде на том случају и да ће се све решити у најкраћем могућем року. "Знаће се именом и презименом ко су одговорни, а то ће уз дигитализацију и технолошки напредак допринети да следеће године све буде другачије и да се такве ствари више не раде", нагласила је премијерка.

На питање да ли мали матуранти, родитељи и наставници сада могу бити сигурни да неће бити проблема у вези са коначним исходом мале матуре, премијерка је навела да то што је Министарство просвете одмах реаговало доказује да тестови јесу и да ће бити апсолутно сигурни.

"Политички гледано, вероватно је најлакше било да се зажмури на једно око и пусти да то тако прође. Међутим, одмах смо реаговали и обезбедили резервне тестове и све системе контроле", навела је Брнабићева.

Како је рекла, лично је заинтересована да са полагањем матуре све прође како треба, јер је и њен братанац мали матурант.

"У контакту сам са њим и целом породицом да бих знала како је прошао и како је на њега деловало одлагање теста. Није крај света", рекла је премијерка.

Подсетила је на време када је и сама полагала пријемни испит за средњу школу.

"Погледајте какво је било наше школовање у прошлости. Три месеца пре краја школске године није се знало да ли ћете имати матуру, како ће изгледати матура, да ли ћете и из чега имати пријемни. Данас је Србија много другачија земља", рекла је Брнабићева.

Говорећи о резултатима у образовању током Шарчевићевог мандата, подсетила је да је после 10 година "неуспелих и јалових покушаја" програмирање уведено као обавезан предмет у основне школе и у чему је, истакла је она, Србија препозната као један од лидера у Европи.

Програмирање није уведено тако да децу учите шта су компјутери, флопи дискови, како се историјски развијала ИТ индустрија, већ учите "Скреч, "Пајтон", а од 1. септембра ове године "Pygame", што су најнапредније технологије.

Премијерка је навела да је уведен и систем дуалног образовања захваљујући чему је, каже, МТУ данас у Србији.

Додала је да је, од када је Шарчевић на челу Министарства, у Србији први пут формиран Фонд за науку, као и да је дуално образовање уведено у високо школство, а предузетништво и финансијска писменост у основне школе.

"Пет пута су повећана специјализована ИТ одељења у средњим школама, за 20 одсто смо повећали капацитет техничких факултета - њихов број, просторије, опрему...", навела је Брнабићева.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Šarčević je kriv

Zato što nije obezbedio kontrolu štamparije, nadgledanje zaposlenih u štampariji, kontrolu transporta štampanog materijala, zato što nije tražio od zaposlenih u štampariji da potpišu dokument koji kaže: "Smrtna kazna za onoga koji zloupotrebi dokumente koji se štampaju", pa se vi zezajte....

(среда, 19. јун 2019, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

SNS

Nemate vi pojma ni šta znači reč odgovornost. Da se ovo dogodilo u Japanu ministar bi izvršio harakiri. A u Srbiji će i unapređenje da dobije, uz medalju,. Najneverovatnije u celoj priči jeste što stvarno zamišljate da niste providni i da se vaš bezočni kriminal ne vidi.

(среда, 19. јун 2019, 16:46) - adje [нерегистровани]

hahaha

Najbitnije je da se moje dete ne skoluje u srbiji...

(среда, 19. јун 2019, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Pa

Protivnik sam ove vlade, ali ruku na srce Sarcevic je jedan od retkih u vladi koji se razume u svoj posao.

(среда, 19. јун 2019, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Pa šta je ovo?

Vlada i ministri odlučuju apsolutno o svemu, a ni za šta ne odgovaraju. Znate li kako se zove takav sistem?
Ali šta vas briga. Ministar je odličan samo su posledice osetili hiljade dece.
Pa vi bi pre suspendovali narod, nego ikoga iz Vaše ekipe.
Eto deco, doboli ste prvu lekciju, ima da ćutite i trpite. može im se tako.
A zapitajte se malo, šta bi se desilo da ste kojim slučajem u nekoj od zemlalja EU, koja Vam toliki idol. E tamo bi ako ministar ne da ostavku, premijer još istoga dana smenio ministra, a ne da ne prihvata ostavku.

(среда, 19. јун 2019, 14:42) - Tihi [нерегистровани]

Ministar

Slažem se da je Šarčević verovatno i najbolji ministar ali treba da podnese ostavku možda baš zbog toga što je najbolji.
Država=Korupcija=Kriminal

(среда, 19. јун 2019, 14:26) - Dejan M [нерегистровани]

Mi

smo najbolji. Testovi su krivi...

(среда, 19. јун 2019, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Tuga

Da nije tuzno, bilo bi smesno...