Хоџис: Главна улога у преговорима о Косову треба да припадне САД

Бивши главнокомандујући америчке војске у Европи Бен Хоџис предложио је "нови приступ" решавању косовског питања, који подразумева главну улогу САД у преговорима, посвећеност по угледу на Дејтон, па и укључење новог главног преговарача, попут Ричарда Холбрука.

Бен Хоџис је предлог изнео у блогу под насловом "Нови приступ Србији и Косову" и објаснио да то подразумева покретање "снажне и координисане иницијативе", коју би предводиле САД, у сарадњи са ЕУ и НАТО, а са циљем да се осигура да Београд и Приштина дођу до консензуса о коначним односима.

Рекао је да би улога Америке могла да оствари одличан утицај у региону, уколико се примени свеобухватан стратешки приступ који отвара политички простор за Александра Вучића и Хашима Тачија.

Тај приступ их штити од унутрашњих и спољних притисака и нуди наду у могућност постизања веома тешких, али неопходних компромиса.

"Али, то ће бити могуће једино ако покажемо исти степен посвећености као приликом вођења преговора о Мировном споразуму у Дејтону, пре ангажовања снага ИФОР-а и СФОР-а, што је коначно довело до несавршеног, али одрживог мира на Западном Балкану", уверен је Хоџис.

За успех у свему томе Западу је, закључује Хоџис, потребан и високи дипломата који би водио "дипломатију посредовања", попут Ричарда Холбрука.

Три услова за успех 

За успех ове иницијативе Хоџис на првом месту истиче неопходност да се Вучићу и Тачију обезбеди довољно простора за преговарање и трагање за компромисом, без наметања ограничења са Запада.

Као други услов, Хоџис говори о томе да треба узети у обзир локална решења и наводи пример договора између Грчке и Северне Македоније.

Признаје да је сукоб Србије и тзв. Косова другачија врста ситуације и да ће можда његово решавање бити теже. 

Као трећи услов истиче да су Вучићу потребне стратешке опције за Србију — да постане одговоран и стабилизујући фактор у региону, тако што ће доћи до мирољубивог споразума са Косовом, а не опције попут стварања нове Кубе или Венецуеле у југоисточној Европи или сателитске државе која је везана само за Кремљ.

Хоџис указује и да би ускоро могле да се укажу прилике да се произведу нови подстицаји за изналажење решења — Европски савет, уз подршку нове ЕК, могао би да обнови наде за чланство Србије и тзв. Косова у ЕУ, уколико се оствари довољан напредак ка испуњавању ЕУ стандарда.

Хоџис сматра зато да Мисија НАТО на Косову треба да буде сачувана, а такође би требало подстицати ширу сарадњу НАТО-а са оружаним снагама Србије, као и процес ефикасне транзиције формираних оружаних снага Косова.

Проблеми са којима се суочавају Вучић и Тачи

Образлажући зашто је све то тешко, Хоџис наводи да се председник Вучић налази под огромним притиском из земље, као и из Русије.

Хоџис наводи да је главни извор утицаја на Србију била њена потреба да осигура подршку Москве у Савету безбедности УН након што је Косово прогласило независност.

Тврди да Москва често заобилази Вучића и врши притисак на њега преко свештенства, маргиналних синдиката активног састава полиције и војске и других фактора који сматрају да ће бити на губитку уколико Србија формално призна независност Косова. 

Тачи се суочава са сличним изазовима, јер фрустрације наводе неке политичке групације на Косову да захтевају агресивнији став према Србији или заједницу са Албанијом. 

Међутим, како истиче, Вучић и Тачи су у неколико последњих месеци демонстрирали своје "државничке квалитете", покушавајући да пронађу решење за ситуацију која Западу изгледа нерешиво.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 03:18) - anonymous [нерегистровани]

G-dine, Ben

Najbolje bi bilo da ti sa tvojim vojnicima napustite Kosovo a da Srbija preuzme pokrajinu kao sto je propisano u Rezoluciji SB 1244. Eto mira za sve i Srbije u EU.

(понедељак, 17. јун 2019, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

Pa kako da ne

Pa zavredeli ste jel da? Niste nas valjda zabadava tolike pobili da bi na kraju neko drugi imao glavnu reč. Ja sam već reko, i ponavljam: nama trebaju ruske baze i to pod hitno. Pa da vidim posle amere kolimo će još da se kočopere.

(понедељак, 17. јун 2019, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

Gluposti

Koliko gluposti na jednom mestu....
Koliko god USA ima potrebu da sto pre resi njihovu ili ti NATO glupost mi samo lagano trebamo da ih iskuliramo... vreme radi za nas, a oni su se upleli u nesto sto im ocigledno izmice kontroli i iscrpljuje resurse...