Брнабићева и француски парламентарци о јачању сарадње

Председница Владе Ана Брнабић разговарала је са француским парламентарцима, које је предводио Жак Мер, о билатералним политичким односима и проширењу економске сарадње. Са делегацијом Сената Француске састала се и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ана Брнабић је истакла да су односи Србије и Француске добри и садржајни, уз оцену да интензивирање парламентарне сарадње у последње три године представља важан сегмент у јачању билатералних односа две земље.

Нагласила је да приступање Европској унији остаје стратешки циљ Владе Србије, уз наставак спровођења неопходних реформи на путу ка чланству, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабићева је поновила да једнострани потези Приштине могу да дестабилизују цео регион Западног Балкана. Нагласила је да Србија остаје при уверењу да је једини пут за решење проблема постизање компромисног решења које би било прихватљиво за обе стране.

Француски парламентарци су изразили подршку реформама које Србија спроводи на европском путу, уз оцену да овакве посете доприносе јачању веза и помажу ширењу европских вредности у региону.

Гости су премијерки Брнабић уручили иницијативу француских посланика да се успостави дијалог међу парламентима региона у оквиру Берлинског процеса.

Саговорници су изразили задовољство јачањем економске сарадње и оценили да има простора за нова француска улагања у Србији и нове инвестиције. 

Са делегацијом Сената Француске састала се и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, а тема разговора био је Извештај ЕК, евроинтеграције Србије и сарадња две државе у том процесу, резултати реформи, ситуација у региону, као и билатерални односи.

Јоксимовићева је захвалила на помоћи и подршци коју Француска пружа Србији у процесу приступања ЕУ. Истакла је да је Србија јасно опредељена да спроводи реформе којима се применом европских норми и вредности модернизују држава и друштво. Посебно је, у том смислу, у акцентовала реформе из области владавине права.

Када је о Извештају ЕК о напретку реч, Јоксимовићева је оценила да је Србија урадила више него што је у њему наведено. Рекла је и да ћемо препоруке најозбиљније схватити и применити и да је, генерално позитиван, Извештај потврдио јасну реформску опредељеност наше државе. Стога, министарка очекује да до краја месеца, када се и завршава председавање Румуније Саветом ЕУ, отворимо најмање два од пет поглавља за која смо технички спремни.

Указала је и да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине одлуку о увођењу нелегитимних тарифа на робу из централне Србије, поновила је да смо опредељени за разговоре ради проналажења одрживог и компромисног решења, али и да друга страна, за разлику од Србије, није учинила ништа од прихваћеног Бриселским споразумом. Потврдила је и да се Србија залаже за стабилност региона која је предуслов мира, сарадње и развоја.

Представници француског Сената констатовали су да се Србија потврдила као значајан фактор регионалне стабилности и сарадње, али и да се показала као поуздан и конструктиван партнер ЕУ. Сенатори су указали да ће Француска наставити да подржава реформе за које кажу да дају резултате, али и да би требало да буду интензивиране.

Јоксимовићева је нагласила да очекујемо да политика проширења буде препозната као део лидерских капацитета и предности које ЕУ има за јачање улоге на глобалној равни, а не као проблем и оптерећење за ЕУ. 

Саговорници су сагласни да се традиционачно добри и пријатељски односи две државе развијају на обострано задовољавајући начин, да се рефлектују и на економске односе – то потврђују француске инвестиције у српску привреду и да постоји интерес да се развијају.

Јоксимовић и сенатори разговарали су и о важности посете председника Француске Емануела Макрона Србији која је планирана за идући месец, наведено је у саопштењу.

Претходно се са француском парламентарном делегацијом састао и председник Александар Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије