"Најбоље решење за наставак дијалога је укидање таксе"

Извештај о напретку Косова потврђује његову европску перспективу, али и показује да нема пречица на путу до ЕУ, рекла је шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова и додала да је чаша до пола пуна, те да је за наставак реформи потребна снажна политичка воља Скупштине и Владе.

Говорећи о противљењу локалних органа Дечана да врате земљу манастиру Високи Дечани, Апостовала је у емисији "Разговор на РТК2" рекла да се већ три године не спроводи одлука Уставног суда.То нас брине, додала је Апостолова и најавила да ЕУ неће одустати од намере да се ова одлука суда спроведе.

Апостолова сматра да дијалог није суспендован али је свакако у проблему и сада се покушава наћи излаз из ове ситуације како би се стране вратле за преговарачки сто.

"Најбоље решење да Влада Косова укине таксу, јер њом она крши споразум Цефта и ССП. Да би се наставио дијалог мора доћи до повлачења таксе и да има политичке воље да се дође до обострано прихватљивог решења", истакла је Апостолова.

Ангажовање Немачке и Француске, Апостолова види као подршку наставка дијалога и она је како каже добродошла уколико ће дати решење.

"Укључивање ових држава показује добру вољу земаља чланица ЕУ да брину за Косово и желе да оно што пре крене напред", подвукла је Апостолова и навела да је сигурна да ће се дискусија наставити и да ће резултат тога бити свеобухватни споразум.

Коментаришући најаве највиших званичника Косова да неће дозволити формирње Заједнице српских општина, Наталија Апосолова је рекла да је немогуће елиминисати оно што је договорено у процесу дијалога и додала да обе стране имају обавезу да спроведу одредбе овог међународног споразума.

Апостолова сматра да би коначни договор требало да буде свеобухватан и правнообавезујући за обе стране, односно да он обухвати сва отворена питања Косова и Србије.

"Важно је да косовска делегација већ ради на томе и погрешна је перцепција да ће споразум предложити посредник, већ би како каже обе стране требало то да ураде. Када дође време Косово би требало да буде спремно да представи свој став о коначном споразуму", закључила је шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 14. јун 2019, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

Angazovanje Nemacke i Francuske,

mozda mislite na 1999 ili vec od 1991, tu su zaista bili zdusno angazovani u otimanju Kosova, a Merkelova, o Makaronu da i ne govorimo, otvoreno kaze, da Srbija nece u EU, dok ne prizna Kosovo. Zaista angazovani.
Ali, pa mi niti necemo u tu udrugu, kako neko nedavno izjavi, ojacanog fasizma i tome slicno.

(петак, 14. јун 2019, 16:11) - anonymous [нерегистровани]

kako to?

Znaci nema ZSO, uveli vojsku, i druge stvati, pa uveli takse i sada cim se takse sklone sve u redu!? i dijalog se nastavlja? ko je ovde lud?

(петак, 14. јун 2019, 15:24) - anonymous [нерегистровани]

Govori usta

Da nisu pusta.

(петак, 14. јун 2019, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Carine

Carine (porez na robu uvezenu iz neke druge države !) je očito odličan potez Prištine i vidljivo je kolijko boli Srbiju. Sve ostalo je palo u drugi plan. Priština nema nikakvog razloga da ih ukida jer su pun pogodak.
Za Prištinu nekakv dijalog može poćeti tek srbijanskim priznanjem Kosova, a to se neće desiti. Dakle ostaje Status Quo, a vrijeme ne radi za Srbiju kolikogod se nekom činilo.

(петак, 14. јун 2019, 13:14) - Радан [нерегистровани]

Нови шеф нови ћеф

Нико више не помиње ЗСО и остало што је договорено (ако уопште треба разговарати на овакав начин). Европа би малте не укидање такси условила признањем.

(петак, 14. јун 2019, 12:17) - anonymous [нерегистровани]

Misljenje

Ova prica o Kosmetu kao da nema veze sa nasom teritorijom .Pominju se takse,dijalozi kao da je u pitanju neki oblik autonomije albanske manjine a ne trajno uzimanje nase teritorije.Pa malo se uozbiljite jer ovo nije nesto nevazno vec vitalni interes Srbije.

(петак, 14. јун 2019, 12:05) - anonymous [нерегистровани]

Zahtevati

Nije potrebno samo ukinuti takse vec i nadoknaditi gubitke Srbije i to sa kamatom, ko ce da plati bas nas briga samo neka plate i neka se taj novac posle iskoristi za pobosnjanje zivota nasih ljudi na KiM-u

(петак, 14. јун 2019, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

Paraziti

Ogroman aparat razlicitih sluzbi koji sada radi samo za sebe. Izgubili su svaku orijentaciju i originalni zadatak, kao i cilj. Sada samo pricama opravdavaju sebe, svoju sluzbu, poziciju i platu, od onoga koji sedi negde u kancelariji u Pristini, preko svih njenih/njegovih sefova, do samog vrha EU.
Krajnji rezultat vise niko ni ne zeli da ima u vidu, vec je proces jedino sto ih interesuje, pa ako to treba da traje jos dva mandata Evropske Unije, i trajace, jer time oni osiguravaju svoj licni posao.

(петак, 14. јун 2019, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

Rezolucija 1244

...voleli to Srbi iz Srbije cuti ili ne,sve jedno mi je, 100-postotne carine nesto je sto je najmanje u odnosu na granice,vojsku,Trepcu i sve sto je poklonjeno ali...Srbi iz Srbije,takvi su...kakvi su?????

(петак, 14. јун 2019, 10:24) - Vlajko [нерегистровани]

Jednostavno je

Suspendovati članstvo Prištine u CEFTA, pa neka trguju sa carinama sa zemljama iz regiona. Suspendovati SSP sa EU i otežati vizni režim za Albance sa Kosova a reći im ni da se ne nadaju viznoj liberalizaciji i eto ukinutih taksi za nedelju dana. Mora štap da radi ili neka se sklone da sami rešavamo problem.