Коцијанчић: Проширење је процес на добробит целе Европе

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић изјавила је да је процена Европске комисије да је огроман посао урађен 2018. године у правцу позитивних промена на Западном Балкану. Поводом критика неких чланица оцене Комисије да је Албанија испунила услове за отварање приступних преговора, поручила да је проширење процес са много корака и да доноси добробит Европи.

"Проширење је процес који захтева испуњавање прецизних политичких и економских критеријума уз усклађивање са законодавством ЕУ. Много корака има на том путу. Нико не може да каже да су сви критеријуми испуњени, али они потребни за следеће кораке јесу испуњени, а ту није крај посла", поручила је Коцијанчић.

Портпаролка ЕУ је подсетила и на чињеницу да је политика проширења ЕУ "геостратешка инвестиција у мир, стабилност, безбедност и економски развој целе Европе".

Након објављивања овогодишњег извештаја Европске комисије о напретку земаља у процесу проширења, из неколико земља чланица стигле су оцене које су опречне налазима Комисије првенствено када је реч о стању у области владавине права у Албанији.

Холандски парламент се после захтева за суспензију визне либерализације за грађане Албаније успротивио и отварању приступних преговора с Тираном, и то поново због проблема са организованим криминалом који у ЕУ долази из ове земље.

Истовремено су и немачки Бундестаг, као и сам председник Француске Емануел Макрон, изнели оцену да су резултати Албаније у области владавине права неубедљиви.

У Европској комисији тим поводом кажу да су препоруке за отварање приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом засноване на објективним информацијама о "одлучности и опљивим резултатима" Тиране и Скопља.

"Борба против организованог криминала и корупције један је од приоритета. То је обавеза коју је цео регион преузео и ту се рад наставља", закључила је Маја Коцијанчић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво