Јункер: Прво решење за КиМ, онда улазак у ЕУ

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер каже да без решења спора између Београда и Приштине ниједна страна неће имати шансу да уђе у Европску унију.

Жан Клод Јункер је изјавио да је увек био за конструктиван дијалог између Србије и Косова. 

"Нисам задовољан што тај процес не иде у правом смеру", рекао је Јункер на конференцији за новинаре са албанским премијером Едијером Рамом одговарајући на питање Танјуга да ли мисли да се до истека мандата актуелне ЕК може постићи напредак у дијалогу.

Јункер је позвао Београд и Приштину да имају више разумевања за позицију друге стране.

"Ако се овај спор између Србије и Косова не реши ниједна неће имати шансу да постану чланица ЕУ. Не желимо да увозимо нестабилност у ЕУ, желимо да извозимо стабилност у те земље или како год то зовете", закључио је Јункер.

Сањам о нечему већем, али то није велика Албанија

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да сања о нечем већем, али да то није "велика Албанија".

На питање Танјуга да ли је "уједињење Албаније са Kосовом" о којем често говори нека конкретна стратегија или врста притиска на дијалог Београда и Приштине, али и саму ЕУ, Рама је уз игру речи одговорио да он говори "о нечем великом" и додао да то "није велика Албанија већ велика ЕУ са Србима, Македонцима и Албанцима заједно у њој".

Kако је Рама навео, земље Западног Балкана су унутар европских граница, али су као "орган који се вуче за телом и није на свом месту".

"ЕУ мора да одлучи шта да ради са тим органом. Да ли ће га пустити да искрвари или ће га примити као део тела и поставити све на своје место", поручио је Рама.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво