Протест "Један од пет милиона" у Београду

У Београду је одржан двадесет шести протест под називом "Један од пет милиона".

Ове суботе обележено је се шест месеци од првог протеста у Крушевцу.

Окупљенима код Теразијске чесме обратили су се председник Београдског одбора и члан Председништва Двери, Југослав Кипријановић, глумац Бранислав Лечић и инжењер рударства Сузана Лазаревић.

Кипријановић је подетио на напад на Борка Стефановића, паљење куће новинара Милана Јовановића, напад у Неготину, на Далибора Станојевића, напад у Алексинцу.

Апеловао је на све људе свих професија да се уједине "како би се власт променила" подсетивши на студентске протесте 1996/97.

Бранислав Лечић је рекао да је 1991. године са истог места позивао грађане који су осећали надолазећи рат.

Према његовим речима, Декларација о помирењу са Албанцима је неоходна као и са свим осталим народима бивше Југославије.

"Позивам грађане да морају да се пробуде, од када су почели протесте доживели смо извештај Европске комисије који подржава наше напоре. Само ујудињени нећемо бити инструмент локалних политичара и великих сила, јавност грађана Европе учинила је да власти ЕУ промене однос према нама", оценио је Лечић.

"Време је да Србија кроз институције, пре свега кроз парламент, почне да чува интересе грађана", закључио је Лечић.

Сузана Лазаревић навела је да је захтев за смену чланова РЕМ-а подједнако важна као и Косово, јер, како је рекла, "народ се трује са националне фреквенције коју има телевизија Пинк". 

Потом су окупљени преко Ресавске улице и Булевара краља Александра стигли до зграде РТС-а, где је "дневником слободне Србије" протестна шетња завршена.

"Слободна зона" и у Крушевцу

У међувремену, и у Крушевцу је обележено пола године од почетка протеста од напада на једног од лидера опозиције Борка Стефановића и прве протестне шетње "Један од пет милиона".

Опозиционе партије формирале су "слободну зону", на платоу испред Дома синдиката.

На овом својеврсном перформансу са грађанима су разговарали представници опозиционих странака. Након обраћања организатора одржана је протестна шетња главним крушевачким улицама.

Протест у Крагујевцу почео је окупљањем око 19 часова на платоу Робне куће "Београд", одакле су грађани прошетали до Ђачког трга.

Окупљенима су се обратили председник београдске општине Стари град Марко Бастаћ и члан председништва Покрета слободних грађана Павле Грбовић.

Први протест дела опозиције одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 02. јун 2019, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Realan

Sasvim nepristrasno mogu oceniti da su protesti izgubil svaki smisao. Predvodnici protesta su nekadašnji pioltičari iz vlasti koji su na izborima 2012,odnosno 2014 smenjeni i ne zna o čemu sad govore kad ih je taj isti narod smenio.

(недеља, 02. јун 2019, 10:52) - Dr Miggyy [нерегистровани]

Perspektiva protesta „Jedan od pet miliona“

Perspektiva protesta „Jedan od pet miliona“, kako stvari stoje, delimično uspeva. Jedan dođe, pet miliona ne dođe. Ukoliko Srbiji ne treba čvrsta ruka, kako onda naći čistu (poštenu) ruku, kada ne postoji!

(недеља, 02. јун 2019, 04:58) - Maja [нерегистровани]

Slika slobodne Srbije

Diktator je gotov.

(недеља, 02. јун 2019, 04:12) - Dule [нерегистровани]

Ujedinjenje

Svi pričaju o ujedinjenju a mi nikad ovoliko nismo bili razjedinjeni.Mislim da nam sledi građanski rat .

(субота, 01. јун 2019, 22:37) - Nikola [нерегистровани]

Protest

Deluje kao da ce se protesti sami ugasiti jer na njega dolazi sve manji broj ljudi.

(субота, 01. јун 2019, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

Da li je realno?

Ne verujem da sam upravo pročitao da su izjednačili pitanje Kosmeta sa REM-om? REM je postao nametnuta tema kad je doneo odluke nepovoljne za Junajted grupu, Pink je apsolutno tu nebitan, to je i detetu jasno. Govornici misle da su njihovi sugrađani samo masa zombija.

(субота, 01. јун 2019, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

Svake subote ...

... je sve manji i manji broj ucesnika na ovom protestu.

(субота, 01. јун 2019, 20:53) - anonymous [нерегистровани]

Nismo mi svedoci nicega

Prvo,ja ih ne podrzavam,ali mi nije jasno zasto neki izigravaju advokate trenutne vlasti.Svako ima pravo da protestuje pa makar i zbog bajatog hleba. Drugo,ti protesti treba da budu civilizovani. Trece,iako nisam za njih mislim da postoje stvari za koje su u pravu.To su mediji,rad skupstine i jos po nesto,da ne gnjavim. Prema tome,ako se nekome ne svidjaju protesti (zbog licnosti koji ih organizuju) to ne znaci da nisu u pravu. Kada proteste budu predvodili neki novi,trezveni,neukaljani...ja cu im se rado pridruziti.

(субота, 01. јун 2019, 20:41) - Ivan [нерегистровани]

Ideja

Svedoci smo odsustva bilo kakve konkretne ideje na ovim protestima.

(субота, 01. јун 2019, 19:30) - Mićko [нерегистровани]

Samo realno

Ima tu i čestitog sveta, samo problem je što opozicija pokušava da ih sve predstavi kao svoje sledbenike.