Грасо: Сви су били унапред обавештени

Портпарол КФОР-а Вићенцо Грасо истакао је да је ситуација на северу КиМ мирна и под контролом, тврди да су "сви били унапред обавештени" о јучерашњој акцији специјалних јединица косовске полиције, те оцењује да је највећа претња по мир и стабилност у региону "реторика појединих лидера". 

Винћенцо Грасо је за ТВ Прва рекао да је КФОР пратио операције широм Косова, а да је јучерашња била полицијска операција спровођења владавине права и да није у вези са мандатом Кфора.

Грасо је рекао да је јуче било "мало тензија", али да су оне остале на изолованим локацијама и да су завршене током дана, те истакао да КФОР неће реаговати уколико косовска полиција не тражи њихову помоћ, осим ако је ситуација веома лоша, односно уколико постоји претња општој безбедности у региону. 

На инсистирање новинара шта је требало да се деси да КФОР схвати да је косовска полиција употребила прекомерну силу, Грасо је истакао да је јуче ситуација била под контролом и да су је пратили.

"Имали смо размену информација и били у контакту са институцијама на Косову, чак са српским властима и сви су били обавештени о ономе шта се дешава. Сви су били унапред обавештени о операцији, тако да није било изненађења и није изненађујуће то што се десило", тврди Грасо.

У разговору није било речи о томе да ли су косовски специјалци имали и сагласност за акцију на северу, али је Грасо оценио да у овом тренутку миру на Косову највише прети реторика и пропаганда, некада лажне изјаве.

Грасо наглашава да за 20 месеци колико борави на Косову није било великих инцидената додајући да је највећа претња по мир и стабилност на Косову и у региону изазвана реториком коју неки лидери користе или злоупотребљавају и одређене медијске куће.

Упитан да ли је тачно да је мађарски батаљон Кфора хтео да реагује, Грасо одговара: "Није дошло до покушаја интервенције без одобрења Кфора. Пратили су наређења, били су спремни да интервенишу, али нису покушали да интервенишу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара