Опозиција из СзС-а неће на седницу о КиМ

Део опозиције углавном окупљен у Савезу за Србију неће данас присуствовати Посебној седници парламента на чијем је дневном реду извештај о Косову и Метохији, који ће представити председник Александар Вуцицћ, јер сматрају да је реч о мамцу за повратак опозиције у парламент.

То су данас на заједничкој конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекли Горан Ћирић (ДС), Бошко Обрадовић (Двери), Санда Рашковић Ивић (Народна странка), Марко Ђуришић (СДС) и Мариника Тепић (Странка слободе и правде).

Ћирић је рекао да тема Косова и Метохије јесте важна, али да неће присуствовати седници, јер, како каже, одлуку о бојкоту нису ни донели због тема, већ због односа већине над мањином и жеље да се успостави друштво демократије, да се ослободе институције, омогуће фер избори и слободни медији.

Додаје и да је седница представа у функцији предизборне кампање и напада на опозицију.

Тепићева је оценила да је данашња седница само мамац за опозицију и да у извештају нема кључних одговора на које су, како каже, чекали седам година.

Председник, каже она, преговара нешто, а опозиција не зна шта је то.

Наводи и да је Србија даље од било каквог решења него пре седам година и да су тензије још веће.

Истиче да Србија није у ратном стању и да зато тврдња председника да не може да говори о плановима за решење проблема КиМ не стоји.

Додаје и да је извештај о раду канцеларије за КиМ требало да представи директор Марко Ђурић, а не председник Републике.

"После седнице неће бити јаснија позиција Србије" 

Ђуришић је рекао да је власт више пута покушавала да врати посланике опозиције у посланичке клупе од како су се придружили грађанима у протестима, заказујући седницу о финансирању АП Војводина, изменама Кривичног законика и сада о Косову и Метохији.

"Ово је врхунац њиховог покушаја да нас разбију у одлуци да не учествујемо у пленарном заседању", рекао је Ђуришић и додао да то неће успети.

Истиче да је седница о КиМ била заказана прво за 10 часова, а да је онда померена у 16 часова због, верује, веће гледаности.

"После седнице неће бити јаснија позиција Србије о будућем статусу КиМ, животу грађана, једино се власт нада да ће још више учврстити власт и деградирати скупштину", сматра Ђуришић.

Лидер Двери најавио је да ће опозиција до почетка седнице у 16 сати износоти алтернативне погледе на актуелну политку власти по питању КиМ.

Поновио је да због Споразума потписаног са народом нема повратка у институције док се затеви не испуне – а један од њих је и смена Маје Гојковић.

Потпредседница Народне страке Санда Рашковић Ивић наводи да је последња седница о КиМ била 2013. када је усвајана платформа бившег председника Томислава Николића, а пар месеци касније усвојен је Бриселски споразум, који је ту платформу ставио ад акта.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво