Србија увела доживотну робију за најтежа кривична дела

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Кривичног законика са 159 гласова "за". Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације "Тијана Јурић".

Усвајању измена Кривичног законика, који предвиђа доживотну робију за силоватеље и убице деце, присуствовали су Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић", чију је иницијативу потписима подржало готово 159.000 грађана, и Иван Јовановић, новинар Блица, јавља скупштински извештач РТС-а.

Осим владајуће већине, измене Кривичног законика су гласовима подржали и радикали, посланици Лиге социјалдемократа Војводине и још два посланика опозиције – Миладин Шеварлић и Ђорђе Вукадиновић.

Гласању нису присуствовали посланици који бојкотују рад парламента, иако су, према њиховим речима, потписима подржали грађанску иницијативу. 

Посланици су усвојили и измене Закона о кривичном поступку.

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора.

У складу са иницијативом Фондације "Тијана Јурић" предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом – за оне који су осуђени због убиства деце, трудница и немоћних лица.

Скупштина Србије усвојила је Закон о спречавању корупције којим се проширују надлежности Агенције за борбу против корупције и њена независност и финансијска самосталност.

Нова законска решења дају права Агенцији да у сваком тренутку може да има увид у рачуне функционера, који, ступајући на дужност, морају да пријаве своје приходе и имовину, као и имовину својих супружника, деце, родитеља, браћа и сестара.

Агенција има право на увид у банкарске рачуне функционера, а за остала лица и повезана лица, ако постоји сумња, потребна је њихова сагласност. 

Усвојене су измене Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, Закона о извршењу кривичних санкција и Закона о кривичном поступку. 

Скупштина Србије усвојила је више финансијских уговора, међу којима је и о зајму за кредит за изградњу дела ауто-пута на деоници Прељина–Пожега. Реч је о 445 милиона долара зајма од кинеске Експорт-импорт банке.

Потврђен је и уговор о зајму за кредит за пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке везе на територији Србије за деоницу Нови Сад – Суботица. 

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

BRAVO!

Odlicno! Naredni put- uvodjenje i smrtne kazne!

(уторак, 21. мај 2019, 17:15) - Радан [нерегистровани]

Прецизирати

Потребно је прецизирати законом ( уколико већ није) до колико година се сматра нека особа дете и са колико месеци трудноће се жена сматра трудницом. Ово кажем јер ће адвокати сутра рећи да особа од 17 година и није баш дете а да се жена у 5-ом месецу и не може сматрати трудницом јер се стомак не види па насилник није знао да је трудна итд....

(уторак, 21. мај 2019, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

Адвокати '??

Адвокати су управо ти који нас уверавају да злочини и нису тако тешки, да постоје многе олакшавајуће околности, да убицама треба пружити шансу ..... итд. А кад се деси по њиховој грбачи онда куку леле.

(уторак, 21. мај 2019, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Dobar zakon

Mogli smo još dalje da idemo, ali EU sprečava sve.

(уторак, 21. мај 2019, 12:31) - праведник [нерегистровани]

нема правде

мало је доживотна ! само смртна казна !
али не стрељањем - то је за војнике, само вешала, столица или гиљотина !

(уторак, 21. мај 2019, 12:11) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Konačno korak napted po tom polju. Kad kriminal počne da se kažnjava u ovoj zemlji možemo razgovarati o svetlijoj budućnosti.

(уторак, 21. мај 2019, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

bravo

svaka cast na ovom zakonu i izmeni,ali mislim da je i ova kazna dozivotni zatvor preblaga za takve monstrume koji siluju i ubijaju decu.Potrebno je uvesti smrtnu kaznu samo za ovu kategoriju.

(уторак, 21. мај 2019, 11:28) - anonymous [нерегистровани]

Veliki napredak

Ovo je veliku napredak i našem pravosuđu, svaka čast! Nadam se da će se jednog dana uvesti i zakon kojim bi bila bolje regulisana fizička samoodbrana kao i fizička zaštita fizički slabih i nemoćnih ljudi.

(уторак, 21. мај 2019, 11:17) - Furioso [нерегистровани]

zakon

Izmene krivičnog zakona nisu dobre. Predvidja se oštrija kazna za napad na sluzbeno lice, kao i za napad na advokate. To je ok, ali svako ima svoja prava i obaveze. Ako je policajac izvršio ubistvo, onda on mora imati veću minimalnu kaznu od običnog gradjanina, jer ON je taj koji treba da sprovodi zakon. Takodje i za advokate. Ne može se živeti u beneficijama bez odgovornosti.

(уторак, 21. мај 2019, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

Tijanin Zakon

Bravo, eto šta može da se uradi kad je narod složan! Samo uvek treba misliti na vreme i preduprediti zlo!