Вучић: Престићи ћемо многе који су били испред нас

Код Врле се окупио државни врх Србије, дипломатски кор, али и многобројни грађани. Међу званицама били су и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и македонски премијер Зоран Заев. Они су присуствовали свечаном отварању деонице Коридора 10 кроз Грделицу. Србија ће се тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који су учествовали и помогли градњу последње деонице јужног крака Коридора 10, а пре свега градитељима са југа Србије.

"Рећи да киптим од радости и поноса било би рвање по површини онога што осећам. За нешто овако моћно и лепо што надилази наше снове, немам довољно речи", рекао је Вучић.

Председник је стога цитирао нобеловца Иву Андрића: "Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубљих тежњи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка".

Навео је да су људи са југа Србије изградили све оно што генерације пре њих нису успеле да ураде. "Можете да се поносите ониме што сте направили не за себе, већ за нашу децу и нашу будућност", поручио је председник.

Рекао је да ћемо се "тркати са свима и престићи многе који су били далеко испред нас".

"Пробудили смо Србију, запошљавамо грађане, натерали смо Србију да верује и поново воли саму себе", истакао је Вучић.

Председник је рекао да нема лепше земље од Србије. "Сви мостови, тунели, вијадукти што градимо, ништа није нимало случајно. Могу да кажем мирно, ово јесмо ми, јесте Србија. Нема лепше земље од наше Србије, коју волимо и нема поносније земље, нема народа који може да каже да толико успева да изгради и промени себе и своју земљу, као ми протеклих година. Кренули смо из минуса, времена без вере и наде, али са огромном жељом", рекао је Вучић окупљенима.

Вучић је рекао и да ће ауто-пут смањити број саобраћајних несрећа, омогућити лакше испоручивању добара, већу запосленост, довести инвеститоре, задржати људе и омогућити им да се повежу.

"То данас мењамо, повезујемо људе у Србији, да стигну за неколико сати било где, да раде заједно, да се удруже, да смањујемо даљине и постанемо тиме велики", рекао је председник.

Председник је рекао и да ауто-пут који је вечерас отворен није ништа лошији од путева у Немачкој и Аустрији.

Јужним краком Коридора 10 ићи ће сви из региона, али и Европе. "Путеви су начин да зарасту ране, да се прекрију узроци, да се заборави оно ружно и да се открије светло у сваком па и у нашем, неретко, балканском мраку", рекао је Вучић додајући да је сваки пут - пут ка миру.

Председник је искористио прилику да најави раст плата и пензија и бољи живот за југ Србије.

Паневропским путем од Салцбурга до Солуна

Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици захвалио је свима који су омогућили да се овај пројекат спроведе и да се савладају све препреке.

Указао је да ће јужни крак Коридора 10 довести инвеститоре али и повезати регион. Истакао је да је ово последњи део тог паневропског ауто-пута од Салцбурга до Солуна.

"Путеви увек воде људе ка одредишту, верујем да овај пут води Србију и читав регион у правцу ЕУ", истакао је Фабрици.

Окупљенима се обратио и премијер Северне Македоније Зоран Заев који је рекао да део Коридора 10 кроз Грделицу изгледа величанствено.

Изразио је задовољство што ће брзо моћи да се стигне од Скопља до Београда, за само три и по до четири сата.

Македонски премијер је најавио да ће са Вучићем радити на заједничком управљању границом на прелазу Прешево-Табановце.

Милорад Додик је рекао да му је драго што је фирма из Републике Српске учествовала у градњи деонице Коридора 10.

"Ово интегрише Србију и регион, ово је нешто што мења читаву перспективу нашег народа, то је нешто што показује да ауто-путевима долазе људи, а малим путевима одлазе и то не треба никоме објашњавати", поручио је Додик.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 05:02) - anonymous [нерегистровани]

ura ura ura

Najzad, ovo je nesto cemu je Srbija vekovima tezila, svi smo sanjali put kroz Grdelicu, sada Srbi mogu da kazu da su najzad zavrsili sve sto je vazno i da smo ispunili svoju svrhu, sada smo resili sve svoje probleme, bravo!

(недеља, 19. мај 2019, 02:00) - anonymous [нерегистровани]

Stvoriti firme

Koje ce na bazi ovog iskustva biti u stanju da samostalno pocev od projektiranja,pa do zavrsno sa postavljanjem saobracajnih znakova bude srpska firma.

(недеља, 19. мај 2019, 01:28) - Danilo [нерегистровани]

Most

Svaka čast. Most između Bele Crkve i Požarevca bi oživeo i prodrmao uspavane Banat i istočnu Srbiju.

(субота, 18. мај 2019, 22:07) - Mala [нерегистровани]

uspeh

Brzim koracima idemo u bolju buducnost.

(субота, 18. мај 2019, 21:46) - Boza [нерегистровани]

Da

Koridor 10 je zavrsen, sada je najduzi auto-put kroz Srbiju izgradjen do kraja.

(субота, 18. мај 2019, 21:11) - anonymous [нерегистровани]

I sto je najvaznije......

Autoputevi kroz Srbiju su profitabilni i iz godinu u godinu ce biti sve frekvetniji tako da ce sami sebe otplatiti i jos puniti budzet Srbije.Medjutim,Ima autoputeva u komsiluku,da ne spominjem drzave u kojim se nalaze,koji se koriste samo tri mjeseca u godini i koji su neprofitabilni i koji cak proizvode gubitke jer se od putarina ne mogu ni odrzavati,a gubitci se namiruju iz budzeta.Prodavali su ih pa ih niko nije htio kupiti.
Dakle,Srbija je napravila pun pogodak sa gradnjom ovih autoputeva i znatno povecala svoj BDP.Srecno i cestito.

(субота, 18. мај 2019, 20:51) - anonymous [нерегистровани]

Uspjeh jeste

Samo .......dali ce tim putevima Srbi dolaziti u Srbiju ili odlaziti kao danas........ta bitka predstoji.....Ajmo sada ekologija korupcija informaticka drzavna uprava...i ono najvaznije...malo morala duhovnosti ..da narod vrati vjeru u sebe.....Srecno!!!