Уводи се нови празник – 24. мај Дан Ћирила и Методија

На седници Владе Србије усвојен је Предлог закона о допунама Закона о државним и другим празницима у Републици Србији којим се предлаже да 24. мај буде нов празник – Дан Ћирила и Методија.

Тим празником обележаваће се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма - глагољице, саопштила је прес-служба Владе Србије.

Како сазнајемо, 24. мај ће бити државни празник и радни дан. 

Иницијатива је потекла од Министарства културе, а предлог је Влади доставило Министарство за рад. 

На седници је усвојен Предлог закона о потврђивању Споразума између влада држава учесница Црноморске економске сарадње (BSEC) о сарадњи у пружању помоћи у ванредним ситуацијама и хитном реаговању на природне и изазване катастрофе.

Усвојена је и одлука о образовању Радне групе за израду Нацрта закона о Меморијалном центру "Старо сајмиште" који ће, пре свега, омогућити да се не забораве историјске чињенице и ода почаст страдалима у овом логору.

Како се истиче, доношењем закона обезбедиће се прикупљање, обрађивање и обезбеђивање података о страдалима на једном месту.

Чланови Владе усвојили су Програм о распореду и коришћењу средстава за субвенције за Агенцију за безбедност саобраћаја за 2019. годину.

Средства у износу од 66 милиона динара користиће се за спровођење медијске кампање за подизање свести о безбедности саобраћаја, коју ће спровести Агенција за безбедност саобраћаја, закључује се у саопштењу.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(субота, 18. мај 2019, 04:14) - Sofija [нерегистровани]

!

Ne znam zbog čega iko dozvoljava sebi da komentariše nešto u vezi sa srpskim jezikom ako pridev srpski piše velikim slovom... Ostalo neću ni da komentarišem.

(петак, 17. мај 2019, 16:41) - Zivko Teodosijevic [нерегистровани]

zivko.teodosijevic@gmeil.com

Ova odluka vlade je samna i nakaradna, koja ne postuje srbski jezik i cirilicu. Zna se da Vincansko pismo i cirilica postoje od IV milenijuma pre n.e, a da su Cirilo i Metodije dosli u Veliku Moravsku 864 god. Dokazano je da je Vincansko pismo i cirilica pramajka svih indoevropskih jezika. Pitam se sta ta Akademija nauka radi, kada u svom sastavu imaju dosta ljudi koji se bave srbskim jezikom. Ovo je atak na Vicansko pismo i cirilicu i opste na Srbski jezik.

(петак, 17. мај 2019, 14:32) - anonymousvaso [нерегистровани]

Obmana

Pa na kom jeziku je napisan onda pecat Kneza Srpskog Strojimira a pecat je nastao 70 godina pre Cir i Metodija.
Osnov za njihov rad je Rasansko pismo a Rusi nisu imali nikakvo pismo jos 50 g posle C i M. al zato su Srbi u Raskoj bili pismeni. Tzv srpska akademija po ko zn koji put nema nista da doda ni da bekne. Doduse zauzeti su pisanjem Titovog jelovnika u NOB po najnovijim istrazivanjima .

(петак, 17. мај 2019, 08:52) - anonymous [нерегистровани]

Slavlje

Svetog Kirila i Metoda slavi katolička crkva. Meni je čudno, da ih i pravoslavlje ne veliča. Ostaje otvoreno pitanje, sta su Ćirilo i Metodije uradili za srpski jezik pismenost. Ćerilici je bazirana na vizantijskom pismu tzv. Srbici, ili pismu starih Ilira.
Po svemu tome Srpski narod je nastao od Ilirskog, a o svemu tome možete više čuti od hrvatskog istoričara G.Šarića na Jutubu.

(петак, 17. мај 2019, 08:14) - Aлександар [нерегистровани]

Ћирило и Методије

Молим вас да, пре него што поставите било какав коментар на ову одлуку Владе, прво прочитате житије Св. Ћирила и Методија, које је окачено и на сајту Српске Православне Цркве.

(петак, 17. мај 2019, 07:22) - Vlatko [нерегистровани]

Srbi su odavno vec imali svoje pismo!

Cirilo i Metodije nisu nama smislili nikakvo pismo, nego su samo organizovali vec postojece pismo kako bi Jevandjelja i Biblija koja su vecinom vec pisana na grckom, mogli da se pisu i razumeju i u cjelom slovenskom svjetu! U to vrijeme su svi slovenski narodi govorili manje vise isti i njima razumljiv jezik, ali pisanje njije bilo standardizovano, sto je predstavljalo veliki problem za sirenje Jevandjelja i hriscanstava!

(петак, 17. мај 2019, 06:28) - Rade [нерегистровани]

Sramota

Onaj Ruski ambassador je bio u pravu kada je postavio pitanju " IMA li u vladi Srbiji Srba" ћирилица постоји много, много пре "ових" које ћете да славите. Министар који је предложио ово да се испита и провери његова стварна приврженост држави Србији . доста више са подметањем лажне и нетачне историје Српског народа.

(петак, 17. мај 2019, 01:22) - anonymous [нерегистровани]

svasta

Oni koji velicaju Cirila i Metodija nemaju pojma nista ni o istoriji, ni o kulturi! Nije ni cudo, na osnovu onoga kako cujemo kakve diplome drze.

(четвртак, 16. мај 2019, 23:21) - Стручњак [нерегистровани]

Боже, гледаш ли ову срамоту?

Молим вас, престаните да овај напаћени народ и његову историју злостављате. Срби су овде староседеоци; и да ли сте ви чули за винчанско писмо? То треба да славимо. Какви Словени, какви Методије и Ћирило... Ако не знате порекло Срба, српске ћирилице и Србије, ангажујте стручњаке да вам објасне! 

(четвртак, 16. мај 2019, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

@Goci Studgard

Obmana

"Cirilo i metodije nemaju nikakve znacaje za srpsko pismo,azbucna slova su postojala i pre njih a njihov učenik Klimet ohridski je uredio glagoljicu za hrvate .zbog čega mi mi slavili i produzavali već iskrivljeni istoriju srpskog naroda "

Nisi dobro procitao kakav je to praznik. Vrati se ponovo na tekst vesti i pazljivije procitaj teksk pa onda napisi komentar...