Косовски парламент о "Весељијевом суду"

Посланици косовског парламента расправљају о иницијативи председника скупштине Кадрија Весељија за формирање комисије која ће се бавити сакупљањем чињеница о наводним злочинима Србије на Косову и Метохији, током сукоба 1998. и 1999. године. Припремљен је и нацрт резолуције о осуди геноцида Србије на Косову.

Седница косовске скупштине започела је посланичким питањима, а потом је почела расправа и о иницијативи Кадрија Весељија. 

Процес који је покренуо председник косовке скупштине одвијаће се у три фазе. Прва је, како је Весељи најавио, формирање комисије, затим документовање чињеница и трећа оснивање међународног суда.

У склопу тога је и нацрт резолуције о осуди наводног геноцида Србије на Косову.

Формирање комисије и изгласавање нацрта резолуције су одлуке у рукама косовских институција, али формирање међународног суда је нешто са чим Кадри Весељи манипулише.

Из више извора минулих дана могло је да се чује да се иза те намере крије покушај прикривања неуспеха владе.

Из опозиционих странака Албанаца поручују да Косово не може да успостави правни механизам пошто је то у надлежности међународних институција. Исто тврде и у косовским невладиним организацијама.

И упућени у питање људских права у Приштини кажу да су разлози за иницирање суда политичке природе, и покушај да се умањи потенцијални утицај Специјалног суда у Хагу за злочине Ослободилачке војске Косова.

Косовска скупштина не може да формира међународни суд. За истраживање злочина у Приштини већ постоје судови, а косовски истражни органи су до сада могли да се несметано баве овим питањем.

Стога и оцена опозиције да овакве иницијативе више личе на прикривање чињенице да на Косову ништа не функционише.

Оно што из ових иницијатива може да проистекне јесу закони о, како се наводи, "кажњавању порицања злочина Србије и геноцида".

Због јавно изреченог става о Рачку, Иван Тодосијевић је смењен са места министра у косовској влади, а против њега покренута је истрага. Убрзо после његове смене, формирана је комисија за израду резолуције о осуди геноцида и инициран је закон о вербалном деликту.

Поред разматрања предлога резолуције о геноциду бившег режима Србије и формирања комисије за оснивање трибунала, пред посланицима ће бити и одлука о изградњи музеја геноцида, меморијалног центра протеривања Албанаца и утврђивање датума када је геноцид почињен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво