Селаковић: Састанком у Патријаршији постигнуто веће јединство

Након што су председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик у понедељак разговарали са владикама Српске православне цркве, током одржавања Сабора, званичних информација о току тог сусрета било је мало. Вучић, Додик и патријарх Иринеј у неколико реченица изнели су своје утиске, без изношења детаља дискусије која се два и по сата водила иза затворених врата. Секретар председника Никола Селаковић каже за РТС да састанак није био лак, али је био користан.

Никола Селаковић је, гостујући у Јутарњем дневнику, рекао да на састанку није било жучних расправа, али је било расправа у којима је председник аргументима одговарао на одређена питања.

"Председник Републике је најмање пет пута на том састанку рекао да није дошао у Сабор зато што му нешто треба и да нешто тражи, већ да би одговарао на питање наших владика", истакао је Селаковић. 

Према његовим речима, постоји тенденција неких медија да шире ноторне лажи о току састанка и његовом исходу.

Прва лаж која је пласирана пре састанка je да је већина владика била против тог сусрета, јер да је тако било, Вучић и Додик не би присуствовали, додао је Селаковић.

"Друга ноторна лаж је да је Вучић претио владикама папирима тајних служби. Такве речи су срамота Ђиласа и његовог кума", навео је Селаковић.

Од папира: Резолиција 1244, Бриселски споразум и извештај о новцу који Србија улаже на КиМ

Председник Вучић је на састанку, наглашава Селаковић, од папира извадио Резолуцију 1244 СБ Уједињених нација, Бриселски споразум и извештај о томе колико Србија троши новца на КиМ да ојача останак и опстанак српског народа.

"Било је изнето много непознавања Резолуције 1244. Председник је извукао тај папир и цитирао га у неким деловима, јер су неки чланови Сабора показали незнање о његовој садржини. Тако нису знали да се у Резолуцији 1244 СР Југославија позива на престанак терорисања", навео је Селаковић. 

Истина је, каже, да је један од владика из Црне Горе говорио о томе, као што је председник Вучић рекао да се нигде не говори о Србији, већ о Југославији.

Селаковић је поновио да је председник Вучић истакао да не долази на састанак било шта да тражи, већ да одговара на питања владика.

Коментаришући написе појединих медија да су поједине владике критиковале председника, Селаковић је поновио да је реч о лажима.   

"У том лажном тексту стоји да је владика славонски Јован Ћулибрк критиковао председника. А владика славонски је похвалио председника Вучића пред свим члановима Сабора за унапређење стања у војсци, и да то није за поређење са оним шта је било пре осам година и шта је оставила Тадићева, Ђиласова и Јеремићева власт", истакао је Селаковић. 

Била је једна група од четири или пет епископа која је наступила у једној организованој групи. Они су, каже Селаковић, имали сучељене ставове. 

"Већина владика је схватила праву суштину политике. Био је један од владика који је рекао председнику – радите свој посао добро као што га радите", додао је Селаковић.

Председник Вучић је јасно одговарао на питања, наводи Селаковић, и каже да је Вучић рекао шта је била његова намера и план.

"Председник је, када су га питали шта ће сада радити, рекао да оно што изгледа раде сви и што има подршку – правићу се луд, као што се цео свет прави луд, као што се и Албанци праве луди", навео је Селаковић.  

Сврха састанка: веће јединство 

Помињало се, каже, и разграничење, али то је идеја која је потпуно одбачена и која више није на столу. 

Било је важно да се схвати и каже – шта је то што Србија има на КиМ, додаје Селаковић

"Шта је то што имамо ако нашег патријарха 2008. држе и неће да га пусте на КиМ, онда је питање шта имамо, који је наш суверенитет", истакао је Селаковић.

Сврха састанка је да постигнемо веће јединство и већу саборност.

Селаковић је негирао да је председник било кога "дисциплиновао на том састанку", као што је било написа у поједим медијима.

"Тамо је било 50 људи, патријарх и два председника. Ја сам био тамо, водио белешке, могу да сведочим", истакао је Селаковић.

Тај састанак је био врло користан и ниво саборности и јединства после састанка је већи, закључио је Селаковић.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 23:22) - mihajlo [нерегистровани]

acetonko206@gmail.com

Za ovakve odluke, važan konsenzus.

(среда, 15. мај 2019, 15:41) - Nikoletka [нерегистровани]

Sastanak

Jedinstvo i ucesce crkve sa drzavom oko jezgra najveceg nacionalnog pitanja je jako i to u ovom trenutku ima veliki znacaj za dalja resenja.

(среда, 15. мај 2019, 12:57) - Jana [нерегистровани]

Jana

Sastanak je samo pokazao jedinstvo u borbi za pronalazak resenja, koje se tice problema srpskog naroda na KiM..

(среда, 15. мај 2019, 12:54) - aleksa [нерегистровани]

Bravo

Saradnja crkve i drzave na zavidnom je nivou, narocito kada je u pitanju resenje ovako znacajnih pitanja.

(среда, 15. мај 2019, 11:47) - Rade [нерегистровани]

Jedinstvo

Mora da postoji jedinstvo kada su tako bitne stvari u pitanju. Ne smemo sami sebi biti neprijatelji.

(среда, 15. мај 2019, 11:22) - djordje [нерегистровани]

SPC

Trebalo bi odrzati sastanak i sa katolickom crkvom i Islamskom zajednicom...Zar i njihovi vernici nisu gradjani ove drzave?

(среда, 15. мај 2019, 10:03) - Sax [нерегистровани]

Snaga

Ovako je i drzava jaca.

(среда, 15. мај 2019, 09:57) - sima [нерегистровани]

prava stvar

Integritet Srbije , samostalnost i identitet u ovom trenutku su zajednička tačka oko koje sagovornici u saboru SPC imaji podjednak stav

(среда, 15. мај 2019, 09:50) - Sanja [нерегистровани]

Snaga

SPC i država Srbija imaju jedinstven stav oko borbe za očuvanje našeg integriteta, suvereniteta, identiteta. Nema tu ništa sporno!!!

(среда, 15. мај 2019, 09:46) - Maja [нерегистровани]

Jedinstvo

Jedinstvo je sada vazno.