Косачов: И Приштина и Вашингтон треба да охладе главе

Србија и убудуће може да рачуна на подршку Русије у решавању косовског проблема и уколико је потребно, Москва је спремна да се у сваком тренутку директно укључи у дијалог. То је у интервјуу за Дневник рекао Константин Косачов, председник Спољнополитичког одбора руског Савета федерације. Став Русије је непромењен-решење треба тражити у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244.

Константин Косачов је у интервјуу за РТС рекао да решење за Косово треба да постигну Београд и Приштина, док други не треба да се мешају. 

Кажете да је једина шанса да се усијане главе у Приштини охладе и да се не дозволи ескалација косовског проблема, свест да је Србија у стању да се одбрани, али и да може да рачуна на подршку Русије. Ко тога треба да се освести и на шта конкретно мислите?

Прво и основно, ја сам уверен да код решавања косовског проблема не може да буде војног и насилног решења, решење може да буде само политичко. На крају крајева, решење морају да достигну Београд и Приштина. Сви остали, не треба да се мешају, у најбољем случају треба да помогну решавање проблема, али сад ми видимо, у читавом случају појављују се нове компликације.

Ако назовемо ствари својим именом, процес се зауставио, није се зауставио кривицом Београда, већ потезима Приштине, која поново и поново излази из духа и слова резолуције 1244, ствара сопствене оружане снаге, уводи 100 одсто царине на робу из Србије и БиХ и ставља акценат на то да се и унутрашњи проблеми и проблеми према Србији наметањем своје сопствене позиције.

Пrema мом мишљењу, Приштина у томе добија помоћ и подршку од САД. Ја сад не могу да говорим о целом Западу, мислим да је позиција ЕУ одговорнија, али и они се сада брину што Приштина сада све агресивније и агресивније решава свој косовски проблем. Главе треба да охладе и они у Приштини и они изван Приштине, у Вашингтону, који би да играју на емоције, јер на тај начин руше, а не помажу политички процес.

Све се чешће говори о могућности мењања формата дијалога Београда и Приштине... Бриселски разговори блокирани су већ више од пола године. Који је то сценарио, који би могао довести до тога да се Москва дректно укључи у дијалог?

Русија никад није говорила да одбија да учествује у том дијалогу, уколико буде позвана да учествује. Ми имамо много питања у вези са последњом иницијативом да се 29. априла одржи састанак у Берлину. Ми не знамо због чега је тај састанак сазван, зашто су тражили још један састанак у Паризу, како је одређиван састав учесника. Албанска страна тражи да се укључи и САД. Можда ће то и бити оправдано, али у том случају апсолутно треба и Русија да се укључи

Дијалог се не помера са мртве тачке. Напротив, сведоци смо дешавања и у Берлину и у Тирани. Следећи сусрет је заказан за почетак јула у Паризу... Како ви гледате на ту, чини се нову, дипломатску иницијативу Меркелове и Макрона?

Ни у Берлин ни у Тирану нас нико није звао, ако такав позив стигне, ми ћемо га врло пажљиво размотрити. Све ће зависити од тога како је састанак замишљен. Ако поново видимо да на такве састанке долазе углавном само они који признају Косово, онда је смисао тих састанака нула и на њима не вреди учествовати.

Како данас оцењујете позицију Србије у дијалогу у односу на пре неколико година?

Да, ја мислим да је позиција јача у односу на пре неколико година. Србија тражи решења и могућност да се донесу одлуке, али мора да остане у оквирима Устава РС, то је принципијелно важно, и у оквиру Резолуције 1244. Све што се уклапа у те правне оквире је апсолутно допустиво са моје стране и може да се поздрави са руске стране. Хвала Богу, Београд је сачувао способност да сачува дијалог и са Бриселом, и са Москвом и са Вашингтоном.

Знамо колико је Русија важна Србији, а колико је Србија важна Русији?

И духовно и политички и економски и друштвени партнер је управо Србија. Нема сумње да смо и у прошлости, и у садашњости и сигурно у будућености да ћемо остати заједно. Шетња "Бесмртног пука", Дан победе, парада у Нишу, то како се ради у Србији, не ради се нигде у свету, разуме се осим у Русији, и ми врло високо ценимо ту моралну и одговорну позицију Београда. Имамо много заједничких интереса. Ми идентично гледамо на улогу УН, међународно право, имамо огромне колосалне економске пројекте, гас, атомска енергија, пољопривреда. За нас је Србија један од најважнијих саговорника и у Европи и на глобалном нивоу.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. мај 2019, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

Dragi ambasadore,

Nije to problem da su im glave usijane, nego što su prazne. Usijanu još mož da ohladiš al praznu ni Bog otac ne napuni...

(субота, 11. мај 2019, 23:47) - anonymous [нерегистровани]

Da,mene zanima...

..zasto niko od nasih aktuelnih politicara niti da spomene mogucnost da se Rusija ukljuci u dijalog.
Ne treba racunati kad to izgovore u nekoj emisiji.To nam je velika prednost i ludost je ignorisati ponudu Rusije.Rusija ja u Venecueli verifikovala svoju globalnu moć i toga treba da smo svesni.
Naravno ne mislim ja da to nasi politicari ne znaju ,samo mi je nejasno.

(субота, 11. мај 2019, 12:03) - Milan [нерегистровани]

Rusija i Kosovo

Sa dužnim poštovanjem do Rusije, čiji narod volim i poštujem,
i uvek će tako biti,bez obzira na sve,ali Rusija pobeđuje ili pada
u pravo na Srbiji i Kosovu, a Srbija, ako izgubi Kosovo i to zbog
indolentnosti Rusije, faktički ne gubi ništa jer je logično da se
sa takvom silom, kakav je NATO pakt ne može boriti.

Tamo rata neće i ne može biti i to je pametnim voditeljima Rusije
dobro poznato, ali je celom svetu poznato da se Srbija tek tako
ne može odlučiti da pogazi vlastiti ustav i rezoluciju UN 1244.

Bez sumnje se Kosovo može i možda čak mora deliti. Međutim,
svo zaobilaze Republiku Srbsku kao vruć kesten, a upravo je po
mom mišljenju Republika Srbska ona, sa kojom se može i mora
kompenzirati Kosovo bez obzira na mogućnost da se Kosovo
razdeli na dva dela. Srbski i Kosovski ili Albanski.

Ako Rusija Srbiji oko Kosova i Republike Srbske ne pomogne,
onda faktički gubi kredibilnost u celom svetu.

(субота, 11. мај 2019, 11:54) - tibor [нерегистровани]

Ne kaze narod za djabe; Bog na nebu, Rusija na zemlji!

Nama bi najbolje bilo da sto pre vratimo kraljevinu i naravimo konfederaciju sa Rusijom po uzuru na Svajcarsku, sve ostalo je samo usporavanje tog procesa koji ce na kraju ipak da se ostvari!

(субота, 11. мај 2019, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

Rusija +Srbija

Rusija+Srbija= Bratski narodi
Zivela Rusija iSrbija vecno!!!

(субота, 11. мај 2019, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje za nasu Vladu

Zasto ne insistira da se pregovorima prikljuce Spanija, Grcka, Rumunija, Slovacka i Kipar nego samo zemlje koje priznaju Kosovo. Da li se to EU vadi na kao zemlje koje se granice sa Srbijom, sto bi onda bilo u redu da prikljuce i Rumuniju mada bi definitivno nasa delegacija trebala da zahteva i to pretnjom neucestvovanja da se prikljuce zemlje koje su u EU a koje ne priznaju Kosovo. Zato da se uputi zvanicni zahtev Berlinu da prikjuci i ove drzave.

(субота, 11. мај 2019, 08:59) - Дејан [нерегистровани]

одредити како

Ове састанке у Бриселу и Паризу и ко зна где већ не воде ничему. Ако ЕУ мисли да ће на такав начин да покрене нешто вара се. Сутрадан ће позвати на преговоре у Вашингтону, па ајде онда и у Моски и у Пекингу. Па онда ајмо и до Сиднеја... Оквир разговора и организација за то треба да буде УН, јер су једино УН у стању колико толико да одрже неутралност. И агресија на Србију је окончана кроз УН