Апостолакис: јасан став Грчке о Косову

Министар одбране Александар Вулин састао се са министром националне одбране Републике Грчке Евангелосом Апостолакисом, који је присуствовао на данашњој паради у Нишу.

Апостолакис је похвалио политику председника Александра Вучића у решавању питања Косова и Метохије и изразио очекивање да ће се наћи компромисно решење за питање јужне српске покрајине, наводе из Министарства одбране.

Грчки министар одбране потврдио је подршку своје земље територијалном суверенитету и интегритету Србије и честитао Александру Вулину на импресивном приказу који су извели припадници војске и полиције, наводе из Министарства одбране.

Министар одбране Србије захвалио се на континуираној подршци Грчке у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији што је потврда искреног пријатељства две државе и два народа.

Вулин истиче да је за Србију формирање такозване "војске Косова" апсолутно неприхватљиво и да представља опасност за цео регион и додаје да је КФОР једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244.

 Министар одбране Србије нагласио је да је највећа безбедносна претња Републици Србији и региону Балкана стварање велике Албаније, наводе из Министарства одбране,

Вулин је истакао да подржава политику Грчке, као и Преспански споразум постигнут између Северне Македоније и Републике Грчке.

Заједничке вежбе најзначајнија област сарадње 

Током данашњег сусрета министри су размотрили тренутну сарадњу у области одбране и сагласили се да постоји простор за њено унапређење, а одржавање заједничких вежби истакли су као најзначајније области сарадње.

Вулин начлашава значај учешћа Војске Србије у борбеној групи HELBROC, где је Грчка водећа нација, у оквиру које ће Војска Србије узети активно учешће од следеће године. У предстојећем педиоду, планирано је заједничко учешће на вежбама MILEX и TALOS.

Министар одбране Србије такође истиче и значај сарадње у области војног образовања, подсећајући да се један број број српских официра усавршавао у војним школама Републике Грчке, упутивши позив министру Апостолакису да се грчки официри школују у нашим војним школама.

Министри одбране Србије и Грчке сложили су се у оцени да постоји потенцијал за развој војно-техничке сарадње две земље.

број коментара 0 Пошаљи коментар