Додик о Тачију и Рами: Само још Калифорнију нису тражили

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио да су он и председник Србије Александар Вучић могли да одрже састанак о националном уједињењу као албански премијер Еди Рама и косовски председник Хашим Тачи уочи самита Брдо-Бриони у Тирани, и упитао како би међународна заједница тада реаговала.

Милорад Додик је рекао да Република Српска води рачуна о томе да се Србији не погоршава ситуација и да додатно не долива "уље на ватру".

"Да није тога да још више излажем Вучића на неку врсту ватре, ја бих затражио сличан састанак и да пошаљемо сличне поруке које су део очекивања људи у РС. Како би свет реаговао на те наше изјаве", упитао је Додик.

Додик је пред самит Брдо-Бриони рекао новинарима да на Тачијеве и Рамине изјаве о отварању граница и националном уједињењу Албанаца, нико не реагује.

"Видео сам да поред интеграције Косова и Албаније траже и Прешевску долину (на југу централне Србије). Још је само фалило да траже и Калифорнију да им се придружи", рекао је Додик.

Додао је да ће на скупу послати јасну поруку да су најаве Раме и Тачија неприхватљиве, да то угрожава разговоре Београда и Приштине о решењу косовског питања и доводи у питање сваку могућност постизања консенуса.

"Ако су бирали најмање лош тренутак за такво пласирање вести, онда је то било на овом самиту. Синоћ након тих изјава готово да нико од учесника скупа није приметио такву изјаву. Очигледно је да би приметили само наше изјаве", рекао је Додик.

Према његовим речима РС подржава Србију у погледу преговора са Приштином и да БиХ, захваљујући РС, није ни признала независност Косова.

За скуп у Берлину каже да је слика како свет види косовско питање, јер скуп није дао никакве резултате осим што је можда удаљио могућност да се дође до неког компромиса.

"Изабрали су (председника у техничком мандату Савета министара БиХ Дениса) Звиздића који је отишао и причао приче које њима годе за уши. То је тај модел. Могу само замислити како је Вучићу самом у том амбијенту, јер сам и сам годинама пролазио кроз такве ствари и био изложен на мултилатералним састанцима јединственом ставу странаца, Бошњака у неко време и Хрвата и готово сам бранио политичке ставове Републике Српске", навео је ДОдик.

Говорећи о протестима у Тирани који су организовани против њега и председника Србије, он је рекао да су их организовали људи са Косова.

"Не придајем томе посебну пажњу. Ми смо овде да покушамо разговарати о важним темама за Балкан у оквиру процеса Брдо-Бриони који се организује задњих година. Верујем да то неће бити уобичајена прича и позивање на универзалне вредности, него да ће поставити ствари на другачији начин", закључио је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво