Дачић: Договарање Тачија и Раме завређује оштар одговор

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да Србија јесте мала, али није глупа земља. Напомиње да, док Београд прича о компромису и дијалогу, Приштина и Тирана се испод стола договарају о стварању "велике Албаније".

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да разговор косовског председника Хашима Тачија и албанског премијера Едија Раме о "националном уједињењу" завређује оштар одговор.

"Не говори више Србије о томе (о 'великој Албанији'), већ Тачи и Рама. Ово је пљување у лице целој ЕУ, свима који Србију убеђују у то да морамо да будемо конструктивни и мирни. Ми седимо за столом, а они испод да се договарају о стварању 'велике Албаније'", указао је шеф српске дипломатије.

Договарање Раме и Тачија је, каже, врхунски безобразлук албанских политичара јер током једног самита на ком се прича о регионалној сарадњи они говоре о тзв. "исправљању историјских неправди".  

Дачић је додао да "ми јесмо мали, али нисмо глупи".

Министар спољних послова сматра да се сада поставља питање да ли Србија треба да учествује на скуповима попут актуелног у Тирани јер се, каже, иза наших леђа гура идеја "велике Албаније".

"Изгледа да су принципи непроменљивости граница дозвољени кад неко треба да нападне и удари у Србију", напомиње Дачић упитавши како би било да су се састали Вучић и Додик да причају о уједињењу Срба.

"Јавни план – нећемо признати Косово" 

Шеф српске дипломатије указује да сада није реч о отварању Пандорине кутија јер је она, каже, отворена самим признавањем Косова и нарушавањем принципа непроменљивости граница.

"Ово је промоција 'велике Албаније' на коју нико не реагује. Где су они који су критиковали Србију због неке идеје о разграничењу? Причали су да нема промене граница, где су јуче онда?", упитао је Ивица Дачић.

Србија сада, каже, нема тајни, већ само јавни план – непризнавање једностраног проглашења косовске независности.

"То је јавни план и не постоји начин на који могу да изврше притиске, не постоји ниједан Србин који ће то потписати. У условима општег лудила, паметни испадају луди", указује министар спољних послова.

Дачић је искористио прилику да грађанима честита Дан победе над фашизмом и Дан Европе

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. мај 2019, 15:55) - глас разума [нерегистровани]

На све морамо имати одговор

Уколико и дође до некаквог и било каквог уједињена Албаније са тзв. Косовом, Србија треба истог часа да повуче амбасадора, амбасаду и признање Албаније као суверене државе! Наравно уз то предузети и све остале неопходне мере...

(четвртак, 09. мај 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

EU

Nadam se da Dacic i Vucic barem sada konacno shvataju koliko su bili naivni i u zabludi . I najvaznije...suluda je i sama ideja bila ocekivati od EU nekakvu neutralnost i fer pristup. Zar je toliko tesko shvatiti da se fer pristup ne moze ocekivati od istih onih koji su doveli do svega ovog.

(четвртак, 09. мај 2019, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Misljenje

Povucite briselske dogovore i sve postaviti na nove osnove.

(четвртак, 09. мај 2019, 11:33) - Pavle V. [нерегистровани]

Nikada ne priznati

Srbija nikada ne treba da prizna KiM kao nezavisnu državu.

(четвртак, 09. мај 2019, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

Americka baza

SAD su izgradile vojnu bazu na Kosovu , bili su mocni , bili su najjaci , dali su sebi pravo da tumace demokratiju i medjunarodno pravo kako njima odgovara . På medjunarodnom pravu Kosovo je Srpska teritorija , cilj SAD je da Kosovo postane albanska teritorija i na taj nacin dobiju legitimet . Potrebno je da na svim medjunarodnim forumima , UN i sl. govoriti o tome , o medjunarodnom pravu . Pentagon je prekrsio i Americke zakone . Na sud !