Вучић: Скупо ће нас коштати то што није прихваћена идеја о разграничењу

Александар Вучић је оценио да ће Србију у наредним деценијама скупо коштати то што није прихваћена његова идеја о разграничењу.

На питање новинара да ли се и даље залаже за разграничење са Албанцима, Александар Вучић је рекао да се водила жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности.

"Сви који су правили независно Косово, док се говорило о разграничењу правили су се невешти, јер нису хтели да кажу да су за целокупно Косово независно од Србије. То је требало да кажу истог тренутка. За то се залаже Рада Трајковић, исто као и немачка канцеларка Ангела Меркел и сви остали, за независно Косово у њиховим границама", рекао је Вучић након обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре.

Његове идеје су, навео је, пропале јер је народ мислио другачије, као и највећи део света.

"Моје идеје су пропале. То ће скупо коштати наш народ, нашу земљу у будућности, не сада већ за двадесет или тридесет година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да је Вучић био далековид, нећу имати ништа", рекао је председник.

Сматра да није био довољно убедљив и да није нисам успео да објасни какво је реално стање.

Најавио је да ће 8. маја имати сусрет са потпредседником италијанске владе Матеом Салвинијем, 9. састанак у Тирани, а 10. маја ће бити војна парада у Нишу.

"После тога ћу Србима са Косова и Метохије пренети исход самита у Берлину и свих разговора када је у питању Косово и Метохија", рекао је Вучић.

Рекао је да Салвинија сматра најмоћнијим политичарем Италије и да ће са њим разговарати о Косову, билатералним односима, али и позиционирању у Европи.

Само су понављали "Србија треба да призна Косово" 

Вучић је рекао да није могуће да дође до припајања тзв. прешевске долине Косову и да Хашим Тачи то није ни поменуо у Берлину. Навео је да је приштинска делегација "као Патак Дача понављала да 'Србија мора да призна Косово'".

"Макрон је на крају недвосмислено рекао Харадинају да је доста проблема које су проузроковали и да нема више слушања о њиховим даљим захтевима. А они су се држали као пијан плота реченице да Србија мора да призна независно Косово", каже Вучић.

Председник је рекао да није очекивао тако организован напад на Србију у Берлину.

Коментаришући наступ Дениса Звиздића, рекао је да га је питао да ли износи свој став или став БиХ.

"Није могао ништа да ми одговори", рекао је Вучић и додао да ту нема ничег другог осим мржње према Републици Српској.

Вучић је пренео да је рекао Ангели Меркел и Емануелу Макрону да Приштина неће попустити када су у питању таксе "не зато што је сама чврста у томе већ зато што је чврст неко ко им је за то дао зелено светло", али да они нису веровали.

"Како да одбијеш Француску и Немачку? Немогуће. Рекао сам – знам људе, никад нисам видео Харадинаја, али знам им менталитет и знам колико снажне силе могу да стоје иза њих", навео је Вучић.

Председник сматра да је српска делегација све противнике у Берлину победила озбиљношћу и аргументима.

Говорећи о опозицији у Србији, Вучић је рекао да "не жели да разговара са онима који су опљачкали Србију" и да је парламент место у ком треба да се разговара. Да правим партијско-партијске разговоре – нисам заинтересован, поручио је Вучић.

број коментара 34 Пошаљи коментар
(субота, 04. мај 2019, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

Dokle da se natezemo?

Hajde da sacekamo i ovaj planirani sastanak u Parizu. Ako nema pomaka u razgovorima, ali bez priznanja, vreme je da Srbija pokaze zube ne samo Albancima na KiM vec i celom svetu. Siptari ce to najzad shvatiti a i "nasi Zapadni partneri" da smo ozbiljni i da je strpljenju dosao kraj. Neka pukne gde pukne a u SB UN i dalje stoji da je KiM sastavni deo Srbije. Dok se to ne promeni, neka ovi sviraju koliko hoce.

(субота, 04. мај 2019, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Ko se s kim razgraničava

Nikada i nigde to nismo čuli.
Država Srbija sa državom Kosovo?
Ili država Srbija sa državom Srbijom? E to po ustavu ne može, ne mogu se praviti i povlačiti granice unutar države. Znači, ili se odnosite prema Kosovu kao prema državi. ili ste sebi dali oravo da budete iznad ustava.

(субота, 04. мај 2019, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Reciprocitet prava

@Živković : EU je zbog svojih strahova (Katalonija, Škotska, Tirol, Korzika,..) odbacila Vučićevu i Dačićevu ideju o "razgraničenju" Srba i Albanaca , zato se Srbija mora okrenuti principu RECIPROCITETA u regulisanju međunacionalnih odnosa , tj. da ISTA PRAVA koja dobiju Albanci na KiM prema Srbiji, dobiju i Srbi u ZSO prema KiM , kao i Srbi u Srpskoj prema BiH.

(субота, 04. мај 2019, 11:05) - R ZIVKOVIC Rotterdam [нерегистровани]

Molim

Predsednika Vucica da objavi svoj plan o razgranicenju u vezi Kosvoa i Metohije.Pozdrav svim Srbima ma gde bili i i kojim partijama pripadali.

(субота, 04. мај 2019, 10:59) - R ZIVKOVIC Rotterdam [нерегистровани]

Da se nadovezm

na p rvi komentar Zato Vucic ne objavi svoje misljenje o razgranicenju? Narod nema pojama o cemu se radi a on kaze;Narod nece razgranicnje sto unutar zemlje sto sa vani? Zasto ne ode u Skupstinu Srbije i pre Poslanicima ne procita svoj DOSIJE kako kaze o ragranicenju da Polalanici zauzeli svoj stav po tom pitanju? A posler toga taj isti njegov plan moze da ide na sve opsti REFERENDUM pa kako Narod odluci.ova izgleda kao neka skrivalica aNarod nezna ocemu se radi.

(субота, 04. мај 2019, 10:49) - R ZIVKOVIC Rotterdam [нерегистровани]

Vucic

skupocenas kostati ne razumevnja po pitanju Kosova.Pa nadodaje o RAZGRANICENJU: Zeliobi kao gradanin Srbije da znam sto smatram svojim licnim pravom po svim konvecijama o ljudskim pravima da znam;Sta to znaci razgranicenje izmedu Srba i albanaca u opste? Gde su te nazovi granice kuda bi se prostirale na Kosovu? Niko nezna na sta se Vucic poziva kda kaze;kajac e se Srbija sto nije prihvatila njegov plan o razgranicenju.Zato taj Plan od strane Vucica nije OBJKALJN da Narod zna o cemu se radi? Gde su to granice kuda ide ta linija razgranicenja? Dali to zadire i u entralnu Srbiju daim se io tampo daje deo Srbije za uzvrat severa Kosova?

(субота, 04. мај 2019, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

Ko je ubio srpsku omladinu 1998 u Peći, u kafiću "Panda"?

Od 2012 Vučić ćuti, a rekao je da nisu Albanci i da će neke da zaboli glava!
Naš boli sve, otkad je Vučić na vlasti (sa 25% glasova naroda(!!!) )!
Hoćemo istinu o tom zločinu!

(субота, 04. мај 2019, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

RS naam je veliki teret i zbog tog entiteta gubimo Kosovo!

Ne može i jare i pare. Ili Kosovo ili RS. Kad nismo hteli da zadržimo RSK, zašto bi morali zadržali RS? Daj te, bre, objasnite?

(субота, 04. мај 2019, 09:03) - Raja [нерегистровани]

??

A ko nije prihvatio ? Koji svet I koji naš narod ?

(субота, 04. мај 2019, 08:40) - Petar [нерегистровани]

Razgranicenje

Mi smo bili razgraniceni pre 2013 i Briselskog sporazuma jer smo imali institucije Srbije na severu KiM.
A onda je nasledila mirna reintegracija severa u ustavnopravni sistem lazne drzave koju ne priznajemo.
Nesto kao Istocna Slavonija 1996.
Zasto g Vucicu?
Srbija ceka odgovor.