Вучић: Скупо ће нас коштати то што није прихваћена идеја о разграничењу

Александар Вучић је оценио да ће Србију у наредним деценијама скупо коштати то што није прихваћена његова идеја о разграничењу.

На питање новинара да ли се и даље залаже за разграничење са Албанцима, Александар Вучић је рекао да се водила жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности.

"Сви који су правили независно Косово, док се говорило о разграничењу правили су се невешти, јер нису хтели да кажу да су за целокупно Косово независно од Србије. То је требало да кажу истог тренутка. За то се залаже Рада Трајковић, исто као и немачка канцеларка Ангела Меркел и сви остали, за независно Косово у њиховим границама", рекао је Вучић након обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре.

Његове идеје су, навео је, пропале јер је народ мислио другачије, као и највећи део света.

"Моје идеје су пропале. То ће скупо коштати наш народ, нашу земљу у будућности, не сада већ за двадесет или тридесет година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да је Вучић био далековид, нећу имати ништа", рекао је председник.

Сматра да није био довољно убедљив и да није нисам успео да објасни какво је реално стање.

Најавио је да ће 8. маја имати сусрет са потпредседником италијанске владе Матеом Салвинијем, 9. састанак у Тирани, а 10. маја ће бити војна парада у Нишу.

"После тога ћу Србима са Косова и Метохије пренети исход самита у Берлину и свих разговора када је у питању Косово и Метохија", рекао је Вучић.

Рекао је да Салвинија сматра најмоћнијим политичарем Италије и да ће са њим разговарати о Косову, билатералним односима, али и позиционирању у Европи.

Само су понављали "Србија треба да призна Косово" 

Вучић је рекао да није могуће да дође до припајања тзв. прешевске долине Косову и да Хашим Тачи то није ни поменуо у Берлину. Навео је да је приштинска делегација "као Патак Дача понављала да 'Србија мора да призна Косово'".

"Макрон је на крају недвосмислено рекао Харадинају да је доста проблема које су проузроковали и да нема више слушања о њиховим даљим захтевима. А они су се држали као пијан плота реченице да Србија мора да призна независно Косово", каже Вучић.

Председник је рекао да није очекивао тако организован напад на Србију у Берлину.

Коментаришући наступ Дениса Звиздића, рекао је да га је питао да ли износи свој став или став БиХ.

"Није могао ништа да ми одговори", рекао је Вучић и додао да ту нема ничег другог осим мржње према Републици Српској.

Вучић је пренео да је рекао Ангели Меркел и Емануелу Макрону да Приштина неће попустити када су у питању таксе "не зато што је сама чврста у томе већ зато што је чврст неко ко им је за то дао зелено светло", али да они нису веровали.

"Како да одбијеш Француску и Немачку? Немогуће. Рекао сам – знам људе, никад нисам видео Харадинаја, али знам им менталитет и знам колико снажне силе могу да стоје иза њих", навео је Вучић.

Председник сматра да је српска делегација све противнике у Берлину победила озбиљношћу и аргументима.

Говорећи о опозицији у Србији, Вучић је рекао да "не жели да разговара са онима који су опљачкали Србију" и да је парламент место у ком треба да се разговара. Да правим партијско-партијске разговоре – нисам заинтересован, поручио је Вучић.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво