Вучић о састанку у Берлину: Некима су таксе важније од дијалога

Председник Александар Вучић рекао је да је делегација Србије имала серију тешких састанака у Берлину где је одржан скуп лидера Западног Балкана са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном. Србију не могу да условљавају, мора да постоји разговор а не списак жеља, истакао је председник говорећи о дијалогу с Приштином. Додаје да Београд у овом тренутку нема партнера за озбиљан и одговоран дијалог. Следећи састанак у Француској почетком јула.

Александар Вучић је изразио захвалност Меркеловој и Макрону на ангажману и на томе што су били рационални и разумни. Како је рекао, они су озбиљно и одговорно покушавали да нађу решење за наставак дијалога Београда и Приштине и да утичу на стабилизацију прилика на Балкану.

Истиче да би могао да каже много тога, али да није фер да прича о томе ко су били ти који су одбијали да дође до наставка дијалога. Навео је да је Србија имала само услова да се укину противправне приштинске таксе које сви осуђују.

"Неки други су сматрали да је од дијалога важније да таксе остану, али шта да радимо", навео је Вучић.

Додаје да је данашњи скуп значајан због тога што се видело у најискренијој форми ко из региона има какав однос према Србији и Космету.

Председник је рекао да је био изненађен оштрином Албанаца с Косова и речима против Републике Српске, нарочито у првом обраћању председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића. Како је рекао, на то је реаговао речима да Република Српска није лоша творевина већ дејтонска и да је њеним стварањем сачуван мир на територији БиХ.

Истиче да је одговорио и албанском премијеру Едију Рами који је навео да је млади министар спољних послова Албаније "имао тежак живот у време српских диктатора на Косову".

Албанци су захтевали да Београд призна Косово, да нема аутономије за Србе и да не може да постоји никаква нова Република Српска, и да нема извршних овлашћења за Заједницу српских општина, рекао је председник Вучић.

"Разумели смо шта је испод жита" 

Како је додао, српска делегација се трудила да се понаша одговорно и озбиљно.

"Мислим да смо у томе успели иако не мислим да смо сви заједно пред било ким из Европе изгледали добро", навео је председник.

Каже да је и македонски премијер Зоран Заев покушавао да нађе оправдање за Приштинске таксе у томе што су они били фрустрирани због гласања у Интерполу.

"Разумели смо све што се крило испод жита", рекао је председник истичући да су консултације биле тешке и да то нису били договорени састанци.

Пре наставка берлинског процеса у Познању биће одржан нови састанак у Паризу, 1. или 2. јула, где ће поново бити покушаја да се нађе решење, рекао је Вучић.

Поручује да се нада да ће импулс одговорности који су дали Меркелова, Макрон и Федерика Могерини значити неку врсту стабилизације прилика, бар за два месеца, док се не пронађе решење за наставак дијалога.

Председник Вучић није срећан тиме што неко сматра да су таксе нормалне у 21. веку, али понавља да је захвалан домаћинима у Берлину што су издвојили време и труд и што су понашањем и опхођењем показали колико желе стабилизацију пирлика на Западном Балкану. 

Подсећа да је више пута рекао да Србију не могу да условљавају и да морају да постоје разговори а не списак жеља, и истиче да је један од организатора скупа био коректан и да је ставио до знања албанским представницима да то тако неће моћи.

"Кад год не решите проблеме, нисте срећни и задовољни, али чини ми се да смо на пристојан начин заступали своју земљу", каже Вучић.

Напоменуо је да на скупу није било никаквог гласања и да се разговори настављају, вероватно у ужем формату уз посредство Немачке и Француске како би се нашло најбоље решење и дошло до дијалога. 

"За танго је потребно двоје" 

На питање да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да је ЕУ неспособна и да би САД требало да се укључе у дијалог, Вучић је рекао да је Меркелова брзо била информисана о тој изјави и да није сигуран да су сви били срећни због тога.

"Ми нисмо имали проблем са ЕУ, проблем је у свима нама који не разумемо да морамо да се окренемо будућности. Кад кажем ‘нама‘, трудим се да будем објективан, али када говорим о таксама не могу да видим нашу кривицу", навео је председник.

Истиче да морамо да размишљамо како да решавамо проблеме, иако зна да се многи у Србији радују што је остао статус кво.

Али он, како каже, није радостан, и биће забринут за положај Срба на Космету.

"Волео бих да смо покренули дијалог јер то је увек нека гаранција даље стабилизације. Али шта ћете, за танго је потребно двоје. Нажалост, у овом тренутку нисмо имали партнера за озбиљну и одговорну игру", рекао је Вучић.

Александар Вучић је рекао да су били коректни и представници Словеније, Хрватске и Црне Горе, да нема шта да им замери и поред неслагања око одређених питања.

Када је реч о разговорима са Макроном и Меркеловом, истиче да није фер да о томе говори.

"Наставићемо да радимо и мислим да су разумели колико је тешка ситуација на Западном Балакану и колико је потребно да уложимо труда да би се проблеми решили", истакао је председник.

Напомиње да је увек боље да се разговара али да се чуда не дешавају.

"Ово је реалност и види се да се налазимо у тешкој ситуацији. Морамо да се понашамо одоговрно и да водимо рачуна о будућности нашег народа", указао је Вучић.

Као је додао, позиција Србије није била лака јер је била у ситуаицији девет према један, и осим Србије није било ниједног актера који се противи независности Косова.

Грађанима поручује да се делегација Београда борила за Србију на пристојан и цивилизован начин, онолико колико је то било могуће.

Сматра да је важна чињеница да су Меркелова и Макрон посвећени проналажењу излаза из ћорсокака и не мисли да је данашњи састанак био изгубљено време.

Председник Србије боравак у Берлину наставиће састанком са посланицима немачког Бундестага.

Састаће се са Гинтером Крихбаумом, председником Одбора за европске послове у немачком Бундестагу, а потом и Јоханом Вадепулом.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(уторак, 30. апр 2019, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

Pa ovi nisu ni za fotografe

mogli sakriti svoj prezir prema Vucicu i Srbiji, pogotovo Makaron.
Jao onome ko se na njih osloni. Nadmene ....., lece svoje frustracije vlastitih neuspeha na terorisanju, uvjetovanju i uceni Srbije.

(уторак, 30. апр 2019, 13:40) - popsi [нерегистровани]

Potreba za novom strategijom

Neka USA zamenu EU kao posrednik pa neka se ukljuci potom i Rusija. Tako bismo bili ravnopravni a ne ovako svi na jednog. Ako EU posreduje onda ukljucite i zemlje EU koje nisu priznale Kosovo a ne da iskljucivo glavni zagovornici nezavisnosti budu predstavnici EU kao posrednici. A najavljen nastavak u julu je nastavak svi na jednog.

(уторак, 30. апр 2019, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Ako,ako ...

Samo se vi svi kolektivno zanosite o taksama kao uslovu svih uslova.Tako ispade. Potpuno smesno. Ne vidite sta je u prvoj tacki tih nekih zakljucaka navedeno. A pise da ce obe strane da nastave dijalog u cilju "normalizacije odnosa" i "sveobuhvatnog sporazuma". Ako vama svima to ne znaci nista onda nema mi sta vise da razgovaramo.

(уторак, 30. апр 2019, 11:00) - anonymous [нерегистровани]

A sta se videlo ?

Da su svi protiv nas ? Nista novo.

(уторак, 30. апр 2019, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

takse

Kaze predsednik, da je nas jedini zahtev bio ukidanje taksi. Molim?? Hoce da nam otmu 15% teritorije i predsednik nema ni jedan jedini zahtev sem ukidanje taksi!?? Kako bi recimo bilo da postavi zahtev da se svi pridrzavaju onog sto su i sami potpisali. Rezolucije 1244. Ni manje ni vise. Jos se to moze nazvati skromnim zahtevom, koji je u okviru medjunarodnog prava, tj. svega onog sto su sami stavili na papir kroz rezoluciju 1244.

(уторак, 30. апр 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

re. @Prosto

Ali bi trebalo da ga ucinimo i njihovim problemom (u smislu da ih zamolimo za pomoc), jer to sto vi nazivate evropskim problemom je u svakom svom detalju nepovoljno za Srbiju. U tom smislu ne bi trebalo da nas interesuje, ili ne daj Boze na bilo sta pristanemo sto je protiv nasih interesa. Pa ga vi nazivajte kako hocete.

(уторак, 30. апр 2019, 08:57) - lola [нерегистровани]

Kraj nezavisne drzave Kosovo

Pristina taksama kupuje vreme koje je davno isteklo.

(уторак, 30. апр 2019, 08:15) - anonymous Lala [нерегистровани]

@Prosto

To nije ni Ruski ni Kineski problem , prosto rečeno : to je Evropski problem .

(уторак, 30. апр 2019, 08:01) - Aleksa [нерегистровани]

Za sve prepametne

Kontra mere su najavljene! Kada će narod da shvati da predsednik ima politički bonton da se ponaša i daje izjave u javnost onako kako svi drugi političari na zapadu to čine ! Iza zatvorenih vrata je drugačija priča ! Kada će se shvatiti da je dobro dok god se razgovara pre nego što se u tišini sprovode dela . Pamet u glavu i hrabrost u srcu samo tako možemo se odbraniti. Poz.

(уторак, 30. апр 2019, 07:26) - Beograd [нерегистровани]

KiM

Tim kojima su takse važnije od dijaloga, moraju znati da dijaloga nema dok se iste ne ukinu.