Вучић у Берлину: Не очекујем много, желимо дугорочни мир

Председник Александар Вучић рекао је да није превелики оптимиста када је реч о самиту у Берлину, истичући да ће са представницима Приштине наставити разговоре чим се укину таксе на српску робу.

Александар Вучић је, обраћајући се новинарима у Берлину, рекао да очекује да на самиту буду размењени ставови о Косову и Метохији.

"Очекујем да разговарамо на озбиљан и одговоран начин. Много тога бих могао да говорим, али то ћу сачувати за вечерас, не желим да правимо политички циркус. То кажем јер људи траже неку врсту сензације, ексклузивитета да би се направио сукоб. Ми не желимо сукоб, него чување стабилности, дугорочни и трајни мир и почетак решавања оних проблема који коче све то", истакао је Вучић након састанка са Федериком Могерини.

Указао је да његова очекивања ипак нису превелика. "Можда је и боље тако, можда буде добро", додао је Вучић.

Председник је додао да је сигуран да ће, шта год да се догоди на разговорима, са Албанцима морати да се разговара.

"Ви 2006. потпишете Цефту, 2008. доносите најтежи акт о отцепљењу и та матична земља вам не уводи таксе, а онда их ви уводите десет година касније у Европи 21. века. То је могло можда на почету 20", напоменуо је председник.

Када таксе буду укинуте, разговори ће се наставити, поновио је председник Србије.

"Сваки проблем мора да се решава разговором, нема начина за решавање проблема осим разговором", напоменуо је Вучић.

Одговарајући на питање новинара, указао је да Србија нема захтеве у виду отварања поглавља.

Поновио је и да "не долази у обзир" разговор о томе да таксе остану на снази.

"То се неће догодити, можете још демонстрација у Београду да организујете и рушења сваког дана, тај филм се неће давати у биоскопима ни овог ни наредних месеци", додао је Вучић. 

Добар разговор са Федериком Могерини 

Када је реч о састанку са Могеринијевом, председник је рекао да је то био добар разговор на ком је постигнута сагласност о значају наставка дијалога.

"Рекли смо Могеринијевој да смо спремни да наставимо дијалог чим се укину таксе. Да ли ће се то догодити, није у нашим рукама већ шест месеци", истакао је Вучић.

Са шефицом европске дипломатије делегација Србије разговарала је и о билатералним питањима Србије и ЕУ, пре свега о Железари Смедерево и квотама за челик.

"Турска може да извози много више, а ми не можемо. Нећемо да дозволимо да наша Железара буде убијена због бирократских процедура", нагласио је председник Србије.

Додао је да су вођени разговори о европском путу Србије и економији која је, каже, под притиском.

"Мислим да економија иде добро, да граби крупним корација. Србија је посвећена европском путу и наставиће тако", подвукао је председник у изјави новинарима.

Самит у седишту немачке канцеларке Ангеле Меркел у Берлину у почиње у 17.30. Поред председника и премијерке Србије скупу присуствују и лидери Црне Горе, БиХ, Албаније, Северне Македоније и представници власти у Приштини.

Скупу ће такође, како је најављено присуствовати премијери Хрватске и Словеније.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара