Вучић: У Берлину Србија ће бити једина против независности Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се на састанку у Берлину највише говорити о односима Београда и Приштине, али је, на основу избора учесника, предвидео да ће Србија једина говорити против независности Косова. Најавио је да француски председник Емануел Макрон 16. јула стиже у Србију.

Александар Вучић је за телевизију Пинк, уочио да је на састанак позван и словеначки премијер Маријан Шарец и упитао "зашто не (премијерка Румуније) Вјорика Данчила" и зашто премијер Хрватске Андреј Пленковић, а не, на пример, премијер Бугарске Бојко Борисов.

"Изабрали су (председника Савета министара Босне и Херцеговине Дениса) Звиздића, а не (председавајућег Председништва БиХ Милорада) Додика", указао је Вучић.

Он је истакао да Додик има легитимитет и подсетио да је имао највише гласова од свих кандидата у БиХ.

"Са тим избором, јасно је да ће наша делегација бити једина која ће говорити против независности Косова, али је наше да се боримо за нашу земљу", рекао је Вучић.

На састанку ће се говорити и о будућности евроинтеграција, најавио је Вучић, који мисли да је у западноевропским земљама дошло до "замора проширењем", али се нада да ће бити и позитивних сигнала.

Истакао је да су премијери Грчке, Румуније и Бугарске – Алексис Ципрас, Вјорика Данчила и Бојко Борисов, упутили писмо Ангели Меркел и Емануелу Макрону у којем траже да Србија иде брже ка ЕУ. 

Изјавио је да верује у снагу канцеларке Ангеле Меркел и да се нада да ће на сутрашњем састанку у Берлину изнети неку идеју. Вучић је рекао да се нада ће циљ тог састанка бити смиривање страсти.

"Верујем у снагу канцеларке Меркел, без обзира на то што имамо различите ставове о КиМ, лично јој веома верујем", каже Вучић.

Макрон је, истиче, веома способан и озбиљан и верује да ће и он доћи са добрим идејама.

О посети Кини

Председник је говорио и о посети Пекингу наводећи да је, поред договорених пројеката, најважнији политички однос који Кина има према Србији. 

Поновио је да је на самиту "Појас и пут" рекао оно што је сада већ свима јасно – да су многе економије забринуте породором Кине и отуда све претекционистичке мере, оптужбе за нетранспарентност, дужничко ропство...

Вучић је казао да су многи до пре три године говорили да живимо у ери глобализације и тржишне економије, а онда су, каже, схватили да Кина побеђује у индустрији роботике, вештачке интелигенције и у другим стварима, па су онда они који су говорили о тржишној економији почели да причају о транспрентности и протекционистичким мерама како би заштитили своју производњу.

"Они оптужују Кину да је крива за висок јавни дуг појединих земаља. То су неистине. Посао нас у Србији и свих у свету је да водимо рачуна о јавном финансијама, а то нема везе са Кином...Кристин Лагард седи са мном зато што зна шта смо урадили, зато што поштује Србију и зна колико је све то било тешко што смо спровели", рекао је Вучић.

"Време је да се ми вратимо у светске токове, иако смо мала земља и да гледамо у будућност, да разумемо шта се у свету збива, да идемо за тим шта је тренд", истакао је председник.

Нове компаније желе да инвестирају 

Указао је да је Азија данас на 28 одсто светског бруто производа и да ће бити 35, јер, како истиче, економија у том делу свету расте. 

Оценио је да је Србија обавила велики посао у Кини и да су се три нове компаније јавиле које желе да инвестирају у Србију.

"Имамо понуде за 1.200 људи за фрабрику челичних жица, што иде уз Линг Лонг, очајан сам када видим, не нападе на мене, него на оне који долазе да инвестирају".

Истакао је и да су процене ММФ-а и Светске банке да ће Србија у наредних пет година бити најбоља у Југоисточној Европи.

Поновио је да ће за седам дана бити отворен ауто-пут ка Северној Македонији и Грчкој, као и да ће се ускоро завршити бројни путни правци.

Нуђена заштита Ивановићу

Александар Вучић је изјавио да је покојном лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу нудио заштиту, али да је он то одбио и нагласио да о томе може да посведочи његова партнерка Милена Ивановић.

Вучић је објаснио да је Ивановићу нудио да се двојица жандарма лажно пријаве као држављани Косова и да га чувају, "али Оливер није желео".

"Рекао ми је да не брине за себе, већ да говори о тим и тим проблемима. Срећа, па је његова супруга била присутна", рекао је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара