Србија важна тачка на Новом путу свиле

Пекинг ће следеће недеље бити у центру пажње међународне заједнице, а Република Србија је спремна да пружи свој допринос успеху међународног форума "Појас и пут" који је ван сваке сумње један од најзначајнијих ове године, рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је одржао говор на отварању Треће међународне научне конференције – "Појас и пут: Србија и иницијатива 16+1; искуства, достигнућа и перспективе".

Подсетио је да је пре недељу дана у Дубровнику одржан Осми самит премијера Кине и земаља Централне и Источне Европе, на коме је учествовала председница Владе Србије Ана Брнабић.

"А, свега недељу дана нас дели од Другог међународног форума 'Појас и Пут' у Пекингу (25-27. априла 2019), на коме ће учествовати председник Републике Србије Александар Вучић, поред 37 других шефова држава и влада, представника 137 земаља и 80 међународних организација, као и око две хиљаде делегата на разним нивоима", навео је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Додао је да га радује интензитет са којим се заједнички развија сарадња са пријатељском Кином, као и другим земљама региона и шире међународне заједнице, укључене у иницијативу председника Си Ђинпинга "Појас и пут". Оценио је да је реч о једној о најзначајнијих иницијатива у модерној историји човечанства.

"Желим да нагласим да Србија придаје велики значај механизму сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, коју прожима иницијатива 'Појас и пут', унапређујући везе у области економије, инфраструктуре и енергетике, здравства, медија, културе, науке, просвете, спорта, туризма, сарадње региона и градова и сарадње у међународним организацијама и форумима. Посебно смо задовољни због чињенице што је Београд, у оквиру сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, током претходне године био домаћин две значајне манифестације – Трећег састанка министара саобраћаја и Састанка градоначелника престоница, одржаних октобра 2018, a у 2019. години Србија ће бити домаћин важног састанка о сарадњи Кина-ЦИЕЗ у области иновација", рекао је мнистар Дачић,

Поручује да је Србија на европском континенту једна од важних тачака Новог пута свиле.

"Геостратешки положај отворио је нашој земљи могућност да буде једна од тачака укрштања Новог пута свиле и Експресне поморско-копнене линије Кине и Европе, чији ће симбол бити нова брза железница између Београда и Будимпеште, са којом и друге државе у региону изражавају интерес за саобраћајно повезивање", оцењује Дачић.

Дачић је у говору нагласио одличне билатералне односе, свеобухватно стратешко партнерство и традиционално пријатељство које постоји између Републике Србије и НР Кине.

Конференцију организују Факултет безбедности и Амбасада Народне Републике Кине. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво