Вулетић: Политички актери не могу да кроје судбину јавног сервиса

Председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић рекао је за РТС да у нашем друштву није заживела потпуна свест о томе шта је заправо јавни медијски сервис. Када је реч о руководству и уредништву јавног медијског сервиса, то није ствар договора политичких странака, него је ствар закона, рекао је Вулетић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, социолог Владимир Вулетић је рекао да је важно да се у друштву поведе дијалог, а мање је битно на који начин.

"Последњих неколико месеци се може видети да клизимо ка стању где ће бити прекинута комуникација између кључних актера у друштву и то је оно што је лоше. Потребан је дијалог на сваком месту и у том смислу одбијање дијалога није добро за друштво", рекао је Вулетић.

Каже да не би коментарисао активности конкретних политичких актера у смислу да свако од њих има неку своју тактику ради реализовања онога што сматрају да су њихови главни политички циљеви, а то је да буду видљивији и да привуку већу пажњу јавности.

"У том смислу не бих то коментарисао, али начелан став је да нам је дијалог важан на свим местима", истакао је Вулетић.

Оно што смо чули са протеста у суботу су захтеви који се тичу промена састава РЕМ-а, РТС-а и РТВ-а.

Вулетић каже да је очигледно да у нашем друштву није заживела потпуна свест о томе шта је заправо јавни медијски сервис.

"То је релативно нов појам, још увек се о медијском јавном сервису размишља као о државној телевизији. Када то буде јасније, онда ће бити јасно да и када је реч о руководству и када је реч о уредништву медијског сервиса да то није ствар договора политичких странака него је ствар закона", истакао је Вулетић.

Шта год да се политичке странке договоре, оне могу да се договарају, али је потпуно јасно на који начин јавни медијски сервис функционише, каже он.

У том смислу, каже Вулетић, јавни медијски сервис је лојалан закону а не председнику државе или политичким странкама, и то је кључна порука када је реч о јавном сервису.

"Уколико допустимо да на било који начин ћутке прелазимо пореко тога да политички актери у међусобном договору кроје судбину јавног сервиса, нису битни конкретни људи, биће угрожена идеја – европска идеја о медијским сервисима", рекао је Вулетић.

"Оно што је битно – као што не дозвољавам да се у јавном сервису мешају политичке странке, тако није паметно да као председник Управног одбора говорим шта би која странка требало да ради", каже Вулетић.

Несклад у парламенту 

Али са позиције аналитичара, Вулетић наглашава да је унутрашња клима таква да би на неки начин избори можда били добра ствар.

Митинг дела опозиције у суботу показује да постоји несклад у самој Скупштини, каже Вулетић.

"Ви имате опозиционе странке које имају много посланика, а са друге странке оне опозиционе посланике који успевају да на тргове изведу релативно значајан број људи готово да немају политичке представнике", каже Вулетић.

Постоји неравнотежа, али то је унутрашњи план. На спољњем плану последице евентуалног расписивања избора и те како би се одразиле на оно што је тема: питање преговора Београда и Приштине, указује Вулетић.

Према његовим речима, свесни смо да не одлучујемо само о својој судбини и то није ништа ново, тако је било кроз векове.

"Ванредни избори одложили би тему разговора са Приштином за неколико месеци, док се одрже избори, док се формира Влада, то је бар пола године, а могуће и дуже. Била би последица спољнополитичка када је реч о расписивању избора, а на унутрашњем плану се осећа да је потребно да се ремоделира структура Скупштине, јер Скупштина је место где се доносе кључне политичке одлуке", закључио је Вулетић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 16. апр 2019, 10:57) - Љубитељи РТС-а [нерегистровани]

РТС је бисер међу медијумима

Зато бодримо екипу РТС-а да настави својим стилом и концептом као и до сада, упркос свим притисцима да се спусти на неко много ниже ниво - да би дошли до изражаја они који нису способни да се истакну и докажу квалитетом. Политичка неутралност РТС-а очебијно је видљива и управо то оставља посебно пријатан утисак.
Драги наши из РТС-а, одувек је било и заувек ће бити искушење издржати темпо од "три корака испред свих" - али у томе је смисао, драж и тријумф живота.
Срдачни поздрави из Србије, Западне Европе и...Јапана.
Будите нам здрави и весели!!!