Зери: Косово се празни, власт са рукама у џеповима

На Косову је све мање људи, поготову младих, који се легално, преко виза, селе у друге земље ради бољег живота. Међутим, ни посланици косовске скупштине, ни влада Рамуша Харадинаја нису предузели хитне мере да зауставе огроман одлив младих људи који напуштају Косово, пише приштински лист "Зери".

Премијер Харадинај сматра немогућим хитно налажење решења овог проблема.

Посланици скупштине окупили су се прошле недеље на ванредној седници како би разговарали о масовном бекству косовске (албанске) омладине. Али, због недостатка кворума, нису ни гласали о резолуцији о овом питању.

Политички аналитичари у Приштини сматрају неприхватљивим изјаве да неће бити брзог решења за бег младих, тврдећи да влада треба да има визију развоја Косова.

Изражавајући забринутост зато што грађани напуштају Косово, посланици из опозиције кажу да влада није предузела потребне кораке.

Заменик председника покрета "Самоопредељење" Аљбуљена Хаџију оцењује да је забрињавајуће да млади људи легално напуштају Косово, јер су, како кажу, изгубили наду.

"Ово је главна брига покрета 'Самоопредељење', јер је истина да смо у прошлости имали илегалну миграцију, али је била видљивија, тако да се видело да грађани одлазе. Сада се дешава да је миграција легална, одлазак грађана из земље догађа се преко виза, посебно радних виза. Проблем је у томе што је наша омладина изгубила наду", објашњава Хаџију.

Подсећа на прошлонедељну расправу у скупштини о одласку људи са Косова, и додаје да једина тачка за потпуно разумевање треба да буде да Харадинајева влада или поднесе оставку или буде смењена.

"Поред тога што су наши грађани незапослени и што напуштају земљу у трагању за бољим животом од живота који су им 'ПАНлопови" (владајућа коалиција) украли, догађа се да чак и грађани који имају просечне плате напуштају земљу. То је зато што грађани захтевају такође добро образовање, здравље, добробит", рекла је Хаџију.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

@Tudja zemlja

Srbi su proterani sa Kosmeta sa svojih imanja i iz svojih domova od strane onih koji su zauzeli srpska imanja uz sponzortstvo zapadnih sila. Dok se amerikanci ne povuku sa okupirane srpske zemlje, Srbi nece moci da se vrate na Kosmet jer i ono malo Srba sto dole zivi zivi pod konstantnim pritiskom, napadima i progonom.

(понедељак, 15. апр 2019, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Srbi

Opet ce Srbi biti krivi .

(понедељак, 15. апр 2019, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Tuđa zemlja?

Pa zašto Srbi ne počnu da naseljavaju Kosovo, kad su im usta puna Kosova?
Zašto TI ne odeš o ne naseliš se sa porodicom na Kosovo?
Ajde, junačine, šta je sad? Nema vas nešto! Mislim da bi veliki broj zajedno s Albancima preko granice, zar ne?

(понедељак, 15. апр 2019, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Nada

Пази "Проблем је у томе што је наша омладина изгубила наду"
А шта су очекивали да ако се одцепе од Србије да ће на Космету да почну да цветају руже?

(понедељак, 15. апр 2019, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

Tudja zemlja

Oteto je prokleto.

(понедељак, 15. апр 2019, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Светла будућност

Чини се да ће у будућности, у малим државама остати само власт и пензионери који за њу гласају.

- Само да пензионери живе довека, да и власт може довека да влада.