Дачић и Јоксимовићева са Сијартом: Висок степен разумевања и поверења

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министарка европских интеграција сусрели су се са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом.

На састанку Дачића и Сијарта је изражено обострано задовољство досадашњим развојем билатералних односа, чији се узлазни тренд потврђује редовним одржавањем заједничких седница двеју влада, саопштило је Министарство спољних послова.

Истакнуто је да је веома важно очувати динамику одржавања седница двеју влада које шаљу снажну политичку поруку, и потврђују висок степен разумевања и поверења у односима две државе.

Заједнички је оцењено да се свеукупна сарадња две државе континуирано унапређује, као и да су остваривање енергетске стабилности и бољих инфраструктурних веза неки од приоритета у предстојећем периоду.

Дачић је захвалио Сијарту на његовој доследној подршци европским интеграцијама Србије.

Министар Сијарто изразио је задовољство због статуса који мађарска национална мањина има у Србији.

Међу темама разговора биле су и ситуација у региону, као и актуелна питања на међународном плану.

Дачић је после разговора са Сијартом рекао да односи Србије и Мађарске никад нису били бољи у ближој историји.

"У ЕУ немамо већег пријатеља од Мађарске, а мој колега Петер Сијарто је најгласнији заговорник европских интеграција Србије. На састанцима европских министара дипломатије он најодлучније говори о ЕУ интеграцијама Србије", рекао је Дачић.

Додао је да се пријатељство две земље најбоље види по срдачноати и личним везама председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана.

Дачић је најавио да ће Србија наставити сарадњу с Мађарском на свим пољима, политичком, економским, и додао да је Мађарска у међувремену постала један од највећих економских партнера Србије.

Сијарто: И економска и политичка подршка Србији 

Шеф мађарске дипломатије Сијарто је поручио да ће Мађарска предузети све напоре како би допринела економском развоју и убрзала европске интеграције Србије.

"Не можемо да прихватимо да ЕУ не би требало да се прошири пре 2025. године и не можемо да прихватимо да Европска комисија вештачки успорава интеграцију Србије", рекао је Сијарто на маргинама заједничке седнице.

Како је рекао, стварање јаке Србије је у интересу Мађарске.

Говорећи о економији, Сијарто је рекао да су Србија и БиХ "примарне дестинације" за мађарске инвестиције, и додао да је влада издвојила 10 милијарди форинти (31,1 милион евра) да подржи тај тренд.

Како је навео, мађарска Ексимбанка успоставила је кредитну линију од 110 милиона евра за подршку билатералној трговини са Србијом, док је мађарско министарство спољних послова издвојило 1,6 милијарди форинти (4,9 милиона евра) за подршку мађарском учешћу у инфраструктурним пројектима у Србији.

Јоксимовићева са Сијартом 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упознала је Сијарта са активностима у процесу реформи и припремљеним поглављима.

Јоксимовићева је захвалила на јасном и гласном принципијелном ставу подршке европским интеграцијама Србије, и истакла да нама - када различите поруке стижу из неких земаља ЕУ, свака подршка - а посебно наших суседа много значи.

Јоксимовић и Сијарто ће потписати Иновирани споразум о подршци европским интеграцијама.

Осим тога, две државе радиће заједно и на кординацији пројеката прекограничне сарадње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара