Радови на комплексу КЦС до августа 2021. године

Председник Александар Вучић обишао је радове на изградњи и реконструкцији Клиничког центра Србије, инвестиције вредне 110 милиона евра, и поручио да улагања у клиничке центре драстично мењају слику српског здравста и целе Србије и подижу стандард грађана и обезбеђује знатно бољу здравствену негу.

На градилишту Клиничког центра Србије је сваког дана, и недељом, од шест ујутру до увече. Миливоје Раковић надгледа све - колико је радника, како раде и да ли се ради по плану.

"Ово смо ми назвали метафорично, стаљинградска битка, из историје, а шта то значи, правићемо кулу, рећи ћу вам само један податак - 200 метара квадратних је једна плоча, то је као као спортска хала, ми смо до сада направили пет", каже Миливоје Раковић.

Председник Вучић је истакао да је улагање од 110 милиона евра у КЦС од највећег, капиталног значаја за Србију, јер је реч о огромном новцу који се улаже за изградњу нове зграде Клиничког центра и обнову старе, а цео посао би требало да буде завршен до августа 2021. године.

Вучић је најавио да ће на јесен почети радови на новој зргади Клиничког центра Војводине у Новом Саду, а на пролеће наредне године и на Клиничком центру у Крагуејевцу.

"То не само да драматично мења слику српског здравста, већ и слику Србије. То мења животни стандард људи, свих наших грађана којима је помоћ и здравствена нега потребна", рекао је Вучић новинарима.

Председник је пренео да до јутрос ни министру здравља, са којим је обишао радове, није најавио своју посету, те да није очекивао да види много радника, имајући у виду да је недеља, али да је задовољан што је видео да радови напредују, како је и планирано.

"Већ смо на петој етажи нове зграде", рекао је Вучић и подсетио да је први пут одлука о изградњи КЦС донета 1973. године, потврђена 1976. – да је до 1986. изграђено два спрата, а од тада - ниједан ексер није закуцан.

"Ми смо после 35 година успели, обнављајући и подижући Србију, да подижемо клиничке центре", нагласио је председник.

Такође, додао је да ће у Клиничком центру, после изградње и обнове, бити 930 нових лежајева, од којих 200 нових у интензивној нези.

"То су драстичне промене капацитета у односу на оно што имамо данас", сматра Вучић.

"По здравству, Србија испред осам-девет земаља ЕУ"

Како је рекао, гради се и нови Ургентни центар, који ће бити најмодернији, пошто су набављени "икс" и "гама" нож, акцелератори и остали апарати.

Вучић је подсетио да је Србија пре пет година била најгора у Европи, испод критеријма и није ни била на листи земаља у области здравства, док је данас испред осам или девет земаља ЕУ.

"Планирамо да идемо напред и да за три - четири године уђемо у првих 10 у Европи. То би значило много за животни стандард грађана, лакшу старост и детињство", истакао је Вучић.

Поновио је да је задовољан што нема кашњења са радовима, иако, каже зна да када наше фирме преузми послове буде кашњења.

Додао је радници имају много посла, и јер стара зграда пре 45 година није била сеизмички добро испитана, па је сада ојачавају.

"Повећање капацитета значиће и ново запошљавање"

Председник је најавио и да ће свакако бити новог запошљавања у здравству.

"С обзиром да ће бити овде нових 930 болничких кревета и 200 нових лежаја на интензивној нези, неко о тим људима мора да брине", рекао је Вучић.

Нагласио је да ће бити запослени нови млади и средовечни људи.

Вучић каже да највише одлазе медицинске сестре и техничари, али и лекари, тако да ће држава покушати да их задржи већим примањима.

Према његовим речима, они могу да очекују највеће повећање плата у наредном периоду и да већ имају кумунлативно 22 или 23 осто веће плате него 2014. године.

Додао је да морају да буду још веће плате за здравствене раднике и да ће то држава и урадити у наредним годинама.

Нови КЦС између осталог имаће и нови Ургентни центар, реновирану Поликлинику, проширене лабораторије, 930 болничких кревета, 200 кревета у одељењима интензивне неге, и 30 операционих сала. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара