Брнабићева на самиту у Дубровнику, у току састанак са Кећангом

Председница Владе Србије Ана Брнабић се одмах по доласку у Дубровник, где ће учествовати на самиту премијера 16 земаља Централне и Источне Европе и Кине, састала се са кинеским премијером Ли Кећангом.

Очекује се да ће главна тема разговора Ане Брнабић и Ли Кећанга бити реализација споразума постигнутих са Кином и могућности за даљу сарадњу.

Брнабићева ће заједно са осталим председницима влада који током дана пристижу у Дубровник, имати прилику да вечерас прошета Старим градом, као и да присуствује свечаној вечери коју за њих приређује домаћин самита, премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Премијерка ће, како је предвиђено, касније вечерас разговарати и са представницима Српског народног вијећа Дубровачко-неретванске жупаније.

Сутрашњи самит је осми по реду, а главна тема скупа ће бити изградња нових мостова кроз отвореност, иновације и партнерство, саопштила је Влада.

Такође, премијерка Брнабић ће присуствовати отварању Економско-тровинског форума 16+1.

Такође, на маргинама самита планирани су састанци премијерке и представника више значајних кинеских компанија, које послују у Србији.

У делегацији са председницом владе су и – потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Иначе, кинески премијер је по доласку у Европу прво боравио у Бриселу где је одржан самит ЕУ–Кина, а затим у Загребу где је разговарао са кинеским државним врхом.

Опсадно стање у Дубровнику због кинеског премијера 

У Дубровнику влада својеврсно опсадно стање због самита главне саобраћајнице у граду ће бити затваране у више наврата, а за безбедност учесника стара се 900 полицајаца – од саобраћајних преко граничних па све до специјалне полиције и ронилачких екипа.

Према писању хрватских медија, делегацију Кине чини преко 400 представника кинеских државних и приватних компанија, банака, који ће учествовати на самиту, као и на пословном форуму на којем ће, како се очекује, бити око хиљаду учесника.

У питању је један од највећих пословно-политичких скупова досад одржаних у Хрватској.

Иницијатива 16+1 успостављена је 2012. године с циљем да се промовишу пословна и инвестициона сарадња између Кине и 16 земаља Централне и Источе Европе – Србије, Бугарске, Албаније, БиХ, Хрватске, Чешке Републике, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Црне Горе, Северне Македоније, Румуније, Словачке и Словеније.

Ова иницијатива се сматра интегралним делом мегапројекта "Један појас, један пут" – савременог Пута свиле и једног од најамбициознијих пројеката у историји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије