Дачић: Далеко смо од суштине Бриселског споразума

Тешко је рећи да се могу остварити крупни кораци у блиској будућности у дијалогу Београда и Приштине, пре свега због Приштине и избора за нову европску администрацију, истиче министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић је сигуран да помака у спору о таксама које је увела Приштина неће бити док се не заврше избори за Европски парламент.

"Харадинај има назнаке од неких европских земаља да сачека са тим. Неки од њих то јавно говоре. Говорим о Британији и Немачкој. Не могу да говорим да су оне најодговорније (за застој дијалога), али држе ту равнотежу, подржавају Харадинаја, за разлику од Тачија", напоменуо је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Подсећа да су амерички представници били изненађени и затечени ситуацијом да Харадинај и Тачи не могу да седе за истим столом.

"Постоји део америчке администрације који то подржава, поготово у Конгресу, али не сумњам да Трампова аминистрација жели договор јер је то и за њих један политички поен", истиче шеф дипломатије. 

Пре шест година је, каже, потписан Бриселски споразум после бројних и дугих састанака, а Приштина и даље, додаје, не помишља да формира Заједницу српских општина. 

Подсећа да је Србија при потписивању имала три захтева: да Косово не буде члан међународних организација, да на северу полиција буде српска по саставу и да никакве оружане снаге не могу да дођу на север без сагласности Кфора и председникâ српских општина на северу Косова.

"Десио се низ ствари које су отишле од суштине Бриселског споразума", наводи министар додајући да је сада створена нова ситуација у којој се од Србије тражи да настави дијалог без обзира на све.

"Мислим да би у овој ситуацији помогао робот хуманоид јер би могао да говори оно што се стално говори, ту нема ништа ново", истакао је шеф дипломатије.

"Американци да се не баве 'Ратовима звезда'" 

Oдговарајући на питање да ли постоје шансе да се са Приштином постигне договор у наредних пет година, Дачић је рекао да о томе не може да говори јер ће "све зависити од тога да ли ће међународна заједница извршити притисак на Приштину".

"Ми смо за то да би се спречио нови сукоб на Косову, да би било регионалне стабилност и због напретка Србије у европским интеграцијама. Али ако они (Приштина) то неће, неће ни њима ништа боље бити", напомиње министар спољних послова.

Објашњава и шта значи када неко од наших званичника упозорава на могућност нове "Олује" на Косову и Метохији.

"То говоримо да бисмо упозорили међународну заједницу да то нећемо дозволити. Ако међународне снаге не могу да гарантују безбедност, онда ће се Србија наћи пред упитом како да реагује, као у време 'Олује'. Србија ако реагује, улазите у сукоб са Кфором, а онда се поставља питање регионалне стабилности", напомиње Дачић.

Коментаришући изјаву команданта америчких ваздухопловних снага у Европи Тода Данијела Волтерса да је америчко присуство на КиМ потребно како би се ојачао отпор на "спољне малигне претње", Дачић каже да су за Американце малигна претња и Русија и Кина.

"Ја бих му препоручио да престану да се баве 'Ратовима звезда' него да виде реалну ситуацију. Који су то малигни утицаји? Претпостављам из Албаније? Она хоће да усиса Косово да буду једна држава", указује шеф српске дипломатије.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. апр 2019, 12:22) - Петрија [нерегистровани]

Хитне мере

Под хитно донети одлуку да се поништава Бриселски споразум, повући све судије и запослене из судске мреже тзв. републике Косово. Позвати све Србе из полиције да дају отказ и вратити људе у радни однос у наш МУП. Јавно изаћи са ставом да Србија не признаје судове републике Косово. Тражити војну помоћ Русије и омогућити руску базу на тлу Србије... Тиме ће многи бити ућуткани, и споља и изнутра

(четвртак, 04. апр 2019, 10:01) - Vlajko [нерегистровани]

Nije naivno

Osim što su neke države upozorile građane da ne idu na sever Kosova, a znamo šta to znači, održane su i zajedničke vežbe Kosova, Severne Makedonije i Albanije sa problematičnim nazivom. Onda sledi izjava američkog oficira da su na Kosovu zbog malignih pretnji spolja a ne zbog zaštite Srba i sprovođenja mira i kao kruna dolazi obraćanje našeg prijatelja Stoltemberga američkom kongresu gde kaže a da nije trepnuo, kako se američke rakete ne razmeštaju po Evropi nego samo Ruske i da su oni pretnja zbog čega treba budžet za Nato da bude još veći. Pa ko je uključio ceo bivši Varašavski pakt u Nato? Ko je tamo u poslednjih desetak godina rasporedio lansire i rakete srednjeg dometa a tamo gde nije formirao je vojne baze? Od pada Berlinskog zida Nato je došao na granice Rusije, montirao na hiljade raketa i sada im smeta što je Rusija preduzela kontra mere??? Koji su to ljudi, nije mi jasno ko njima išta više veruje.

(четвртак, 04. апр 2019, 09:07) - anonymous [нерегистровани]

...i dodao bi...

...nije samo Velika Britanija upozorila svoje gradjane da ne putuju na Sjever Kosmeta,upozorila je,jos ranije,i Njemacka...a nesto slicno culo se i iz USA i zasto Dacic cuti i zasto pokusava,ono,u pokusaju uspavano'nonsalantno o upozorenju?