Букурештанска декларација за већу сарадњу и Србију у ЕУ

Лидери четири земље учеснице квадрилатерале – Србије, Румуније, Бугарске и Грчке потписали су Букурештанску декларацију којом потврђују да ће појачати сарадњу како би допринели стабилности региона, као и да снажно подржавају пут придруживања Србије ЕУ.

Документ су потписали премијерка Румуније Виорика Данћила, председник Александар Вучић, премијер Грчке Алексис Ципрас и премијер Бугарске Бојко Борисов. 

"Наша сарадња данас улази у нову фазу која је преточена у заједничку декларацију четири званичника. То је први документ те врсте у овом формату", нагласила је Данћила на конференцији за медије.

Документ је назван "Декларација из Букурешта", истакла је премијерка Румуније и додала да је документ доказ чврсте посвећености за сарадњу како би изградили просперитетан и стабилнији регион.

Посебна пажња биће посвећена европским интеграцијама Западног Балкана и достизању европских вредности, као и већем повезивању и сарадњи у области саобраћајне и енегетске инфраструктуре.

Снажна подршка путу Србије ка ЕУ 

Декларацијом из Букурешта снажно и активно се подржава пут Србије ка Европској унији и напори наше земље да испуни критеријуме за придруживање блоку.

У документу са састанка квадрилатерале истиче се да Румунија, Бугарска и Грчка поздрављају напоре и напредак српске владе у процесу придруживања Европској унији и охрабрују Србију да настави темпо реформи и осигура њихову одрживост и неповратност. 

"Три државе чланице ЕУ ће наставити да деле са Србијом њихово сопствено искуство у вези са процесом приступања и преносе стручно знање и вештине за успешан преговарачки процес", наводи се у документу. 

Подсећа се и на "историјску обавезу" ЕУ из Солунске декларације и наглашава да је "будућност Балкана у Европској унији", као и на декларацију из Софије, у којој је истакнуто да је "ЕУ одлучна да ојача и интензивира свој ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, економску и друштвену трансформацију региона". 

Потписници декларације наводе да су, годину дана након што је објављен пакет о проширењу ЕУ из 2018, у којем је поновљена посвећеност ЕУ веродостојној перспективи проширења и истакнуто јаче ангажовање ЕУ на Западном Балкану, одлучили да ће циљ њихових заједничких напора бити да претворе 2019. у годину "остварљивих резултата", у складу са преузетим обавезама и сопственим принципима заснованим на заслугама.

Рад на развоју транспортних веза

У декларацији се наводи и да ће додатно бити унапређен рад на развоју транспортних веза између четири државе и продужењу Трансевропске транспортне мреже (ТЕН-Т) у југоисточној Европи, уз посебан фокус на саобраћајне коридоре Запад–Исток и Север–Југ. 

Наглашава се и значај макрорегионалног приступа за стимулацију економског раста и отварање нових радних места, укључујући у оквиру ЕУ стратегије за дунавску регију (ЕУСДР), Иницијативе три мора и Стратегије ЕУ за јадранску и јонску регију (ЕУСАИР).

Потписници напомињу да "снажно верују" да би требало додатно ојачати енергетску безбедност, како на европском тако и на регионалном нивоу, што је, како се наводи, приоритет за њихове државе и ЕУ. 

У декларацији се истиче да се придаје велики значај да гасних интерконектора између четири државе, међу којима су и гасни интерконектори између Бугарске и Србије и Румуније и Србије, буду у потпуности оперативни како би постали кључни део свеукупне европске инфраструктуре енергетске безбедности и допринели имплементацији Енергетске уније. 

У декларацији се изражава задовољство због политичког дијалога на високом нивоу и свеукупне сарадње између четири државе и указује на значај редовног дијалога између Румуније, Грчке, Бугарске и Србије. 

Истиче се и значај регионалне сарадње, помирења и добросуседских односа и поздравља изванредан напредак који су постигле Бугарска и Грчка у јачању билатералних односа у погледу перспективе односа са Северном Македонијом. 

Потписници "Декларацији из Букурешта" наводе и да су спремни да заједнички развијају и јачају сарадњу како би промовисали одржив развој, економски и друштвени напредак својих земаља. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво