Ауто-пут Панчево–Темишвар за боље економско повезивање

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Букурешту, након билатералног састанка са премијерком Румуније Виориком Данћилом, да су разговарали о изградњи ауто-пута Панчево–Темишвар, који је, каже, од огромног значаја за развој обе државе и за грађане Србије и Румуније.

Александар Вучић је рекао да је веома важно да се направи ауто-пут, јер ће то значити боље економско повезивање, као и боље контакте пословних људи, али и свих грађана обе земље.

Он је указао да би тај пут био посебно значајан за Румуне, који живе у јужном и источном Банату, и за Србе у банатском делу Румуније, за све оне који, каже, представљају мост између две земље.

Тај ауто-пут Панчево–Темишвар биће од великог значаја за наш развој, а скратиће, на пример, за 300-350 километара пут од Румуније до Венеције, где је живео и данас живи и ради велики број Румуна.

То економско повезивање још више ће унапредити сарадњу наших земаља.

"Трговинска размена између Србије и Румуније приближила се цифри од 1,6 милијарди евра, и ускоро ће моћи да пређе две милијарде, што би учинило да једни другима постанемо неупоредиво важнији", рекао је Вучић.

Како је додао, румунска премијерка је причала о плановима за истраживање налазишта гаса у Црном мору са америчком компанијом "Ексон". Пожелео им је у томе успеха.

Једна од тема разговора били су и граничнци прелази и железница, али, истиче, најважније је изградња ауто-пута.

Пуна подршка Румуније Србији

Виорика Данћила поручила је вечерас, након билатералног састанка са председником Србије Александром Вучићем, у Палати "Снагов" у Букурешту, да та земља даје пуну подршку Србији ка њеном европском путу.

"Уверили смо председника Републике Србије у нашу подршку током ротирајућег председавања, подршку дајемо такође ставу Србије и позицији Србије, и желимо да будемо заговорници политике која би истакла напредак који Србија чини ка Европској унији", рекла је Данћила на заједничкој прес конференцији.

Председница румунске владе каже да је са председником Србије разговарала и о пројекту ауто-пута Панчево-Темишвар, јер, напомиње, тај пројекат би допринео даљем унапређењу односа две земље.

"Истовремено, разговарали смо о сарадњи у области енергетике, а важан корак јесте да се почне са експлоатацијом на платформи Нептун".

Данћила истиче и да је у потпуности убеђена да ће после данашњих разговора, следећи састанак, који ће се одржати у Грчкој, дати резулате и када је реч о инфраструктури и енергетици.

Захвалила се Вучићу и на томе што је, како је рекла, увек доступан и отворен за дијалог.

"И на крају, мада не мање важно, и за његово пријатељство које показује према Румунији", рекла је Данћила.

Захвалност на писму Макрону

Вучић се захвалио Данћили што ће са осталим премијерима упутити писмо ЕУ, Меркеловој и Макрону у којем изражавају подршку европском путу Србије.

"Велико хвала, у Србији ћете увек имати искреног пријатеља", рекао је Вучић.

Он је такође подсетио и да је Румунија гласала за подршку Србији у Интерполу, али не само то: "Она се борила, тражила реч и борила за дневни ред који одговара Србији и грађани у Србији то треба да знају. Ми ћемо вам узвратити љубављу, лојалношћу и коректношћу", рекао је Вучић.

Вучић је изнео податак да је прошле године Србију посетило 75.000 румунских туриста, што је повећање од 18 одсто, као и да се број туриста из Србије у Румуније повећава из године у годину.

"Верујемо да можемо заједно да напредујемо, и чак према трећим земљама, далекоазијским, да промовишемо наше земље заједно, уз неке пакете олакшица", рекао је Вучић.

Он је констатовао да долази из територијално најмање земље, међу балканском четворком, и захвалио на гостопримству и пријатељству румунском народу.

Како је рекао, кажу да Румуни само са две територије нису ратовали – једна је Црно море, а друга Србија.

"Српски народ осећа искрено и истинито пријатељство према румунском народу и држави и верујем да у будућности можемо много тога да направимо", рекао је Вучић.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(недеља, 31. мар 2019, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

Hoce li?

Zadnjih 20-25gog. govori se. Pre 15 napravljena obilaznica oko Vrsca i ponovo isto govori se. Pozdrav iz Vrsca

(петак, 29. мар 2019, 21:56) - petar [нерегистровани]

saradnja

IMali smo već sa Rumunima dobre projekte poput hidrocentrale Đerdap i borbenog aviona Orao, ne sumnjam da će i ovaj projekat biti uspešan.

(петак, 29. мар 2019, 20:40) - kija [нерегистровани]

mimi@gmail.com

Taj put je potreban i nama i njima

(петак, 29. мар 2019, 20:32) - FORum LIvii [нерегистровани]

na Drini cuprija

да би тај пут био посебно значајан за Румуне, који живе у јужном и источном Банату, и за Србе у банатском делу Румуније,
Taj auto put bi bio motiv da mnogi Rumuni , koji zive i rade u EU , putuju kuci preko Srbije a ne preko Hrvatske i Madjarske.
Taj auto put bi bio jos jedan most prijateljstva i saradnje.

(петак, 29. мар 2019, 20:29) - Ivan [нерегистровани]

Region

Ovaj region uz pretpostavku stabilnosti i saradnje ima dobru šansu za značajan napredak.

(петак, 29. мар 2019, 20:21) - Ana [нерегистровани]

Podrska

Ovo je veoma vazna i znacajna investicija.

(петак, 29. мар 2019, 20:14) - Negotinac [нерегистровани]

Sta je sa Negotinskom Krajinom

Mene zanima dal su planirali da popravi put Zajecar - Negotin - Kladovo
Ili im Negotinska Krajna ostala zadnja rupa na svirali