Тачи: Тежак однос с Вучићем, обојица знамо одакле смо

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да је његов однос са председником Србије Александром Вучићем "тежак", али да је потребно држати све канале за комуникацију отвореним.

"Дијалог је тај који спречава многе ружне ствари које су могле да се догоде између наше две земље. Не осећам никакво задовољство у том контакту. Обојица знамо одакле смо, али то није препрека за нас да радимо на миру", нагласио је Тачи.

Упитан да ли разговара са председником Вучићем и о догађајима од пре 20 година, Тачи је одговорио: "Он је изгубио, ја победио, али не желим да дискусију оптеретим прошлошћу".

Тачи је, у интревјуу немачком листу Зидојче цајтунг, негирао гласине да би у јуну у Вашингтону могао бити потписан споразум са Београдом.

"Те приче нису тачне. Али, даћу све од себе да такав споразум буде могуће потписати у Белој кући", поручио је Тачи.

Каже и да ЕУ никада није била у стању сама да сређује ствари, а да је то данас још мање у стању.

Упитан да ли полаже све наде сада само на САД, одговорио је да се из прошлости зна да ЕУ никада сама није била у стању да ствари сређује, а и да је то данас још мање у стању, али да САД имају значај у решавању овог питања.

Тачи је истакао да споразум нема алтернативу, и да је могуће да Београд и Приштина закључе мир као што су то некада учиниле Немачка и Француска.

"Статус кво значи стално назадовање, јер дестабилизује регион", објаснио је Тачи.

На питање да ли има подршку на Косову за компромисе са Београом, он је одговорио да више од 70 одсто становништва подржава дијалог.

"Потребан свеобухватни споразум"

Рекао је да тежи да се постигне свеобухватни споразум, који би коначно решио сва отворена питања између Београда и Приштине, и додао да тренутно не постоји никакав документ о промени граница, нити било каква карта.

Према његовим речима, питање промене граница као решење је тема која је претерана у медијима.

Тачи је, упитан "како би могле изгледати корекције границе између Србије и Косова", рекао да је за Приштину "јасно да Косово мора у сваком случају остати мултиетничка држава, и да неће бити границе дуж етничке линије".

Иначе је Тачи, у интервјуу немачком листу, рекао да је 24. марта 1999. био у брдима, "на граници Албаније и Косова", и да је тог дана од стране НАТО информисан да ће кренути бомбардовање.

Што се оптужби тиче да је починио ратне злочине Тачи је истакао да су те "монструозне тврдње у Србији исконструисане" и да је спреман, ако га позову, да се о томе изјасни и у Хагу, јер је важно да истина изађе на светло дана.

Додао је да је савладавање прошлости важно и да је уверен да је сада прави тренутак за склапање мира.

"По први пут у Србији имамо партнера, који је спреман да седне за сто и разговара о свим питањима, укључујући и признање Косова. Након много година запостављања сада имамо велику пажњу од стране ЕУ и САД. Ако то пропустимо прети опасност да изгубимо деценије", закључио је Тачи.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 26. мар 2019, 08:57) - Goran [нерегистровани]

Kosovo

Predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači samo nešto petlja,manipuliše.Naš predsednik je uvek spreman za saradnju, ali ne po ceni ugrožavanja srpskog naroda!

(понедељак, 25. мар 2019, 17:11) - asa [нерегистровани]

jace

Taci je ipak zaboravio odakle dolazi.Sa otete srpske zemlje.

(понедељак, 25. мар 2019, 16:06) - Srbin iz Nemačke [нерегистровани]

"Obojica znamo odakle smo"

Iz Srbije

(понедељак, 25. мар 2019, 15:43) - anmischaonymous [нерегистровани]

glupost

ne znam kako da pitam tacija kada su to nemacka i francuska bile jedna drzava pa se nemacka na silu odcepila od francuske,i sad se pomirili kao dve drzave.