Вучић: Шетња може, насиље не

Дијалог се води у парламенту а не на улици и то су европске норме и вредности рекао је председник Александар Вучић. Наводи да је спреман да разговара са грађанима али не и са онима који су уништили и урушили земљу.

Александар Вучић је, поводом изјаве портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич да протести треба да буду мирни и у оквиру закона као што су били пре протеклог викенда, истакао да је и он то говорио и да су то европске норме.

"Па, то сам и ја рекао, нисте ми веровали да су то европске норме. Рекао сам: можете да шетате колико хоћете, све је у реду, али насиље не може и то је све што имам да кажем", рекао је Вучић новинарима.

Такође је истакао да је важно да се дијалог одиграва у парламенту.

"Али, они који нису део парламента натерали су оне из парламента да изађу и да нешто силом покушају, јер другачије немају прилику за политичку промоцију. Дијалог треба да се одиграва у парламенту и важно је да се то каже", закључио је Вучић.

Поручио је да насиље, ако се догоди током протеста, неће бити некажњено.

"Једино је важно да не буде насиља, сви који га почине одговараће", нагласио је Вучић.

Каже да је јуче позивао демонтранте да дођу код њега, а не да се иживљавају над новинарима.

Новинарка Ранка Чичак је рекла Вучићу да је добила ударац у груди од једног учесника протеста због питања које је поставила, на шта је Вучић казао: "Наљутио се због питања, ето такви су вам ти фини људи...".

Вучић је рекао да не очекује да ће се поново догодити насиље, јер ће сви који га почине бити кажњени.

Додао је да све што се јуче догодило није никакво изненађење.

На питање да ли у јучерашњим догађајима има елемената кривичног дела, Вучић је рекао да је то питање за тужилаштво и да тиме неће да се бави.

"Њихово понашање говори о осионости, кукавичлуку и бахатости – када нападате оног за кога знате да из различитих разлога неће смети да вам одоговори и да га још понижавате", навео је Вучић.

Подсетио је да су понижавали полицајца који је само професионално обављао свој посао.

Председник је додао да неће тим протестима да даје велики значај пошто ове недеље има важне догађаје и пројекте за будућност Србије, као и разговоре са потенцијалним инвеститорима.

"На власт се не долази тестером, већ изборима"

Председник је додао да се на власт долази изборима, демократким путем и процесима а тиме што се уносе тестере и заузимају неке просторије, не значи да је освојена народна воља.

Вучић је подсетио да је он легално и легитимно изабран.

"Који им је ово пут и Ускрс већ, да они мисле да се склања неко силом. Можете једино да ме убијете, јер сам ја легално и легитимно изабран. Данас ми је легитимитет већи него тада. Воља народа је потребна да се дође на власт", нагласио је он коментаришући јучерашње изјаве лидера опозиције.

Указао је да је тек јуче видео колико је велика подршка грађана, и колико не подржавају насиље.

"Ми насиље да дозволимо нећемо", поновио је и на најаве да ће га склонити казао је да чека још неку жешћу акцију током које могу само да га убију, јер да бежи неће, а избори нису заказани за промену власти.

"Нећу да бежим, јер ми је савест чиста, за разлику од Јеремића и Ђиласа нисам украо милионе евра, а за разлику од Обрадовића нисам фашиста, већ се борим против фашиста", рекао је Вучић.  

Истакао је да га више од тога зашто западне амбасаде нису реаговале на оно што се догађало током протеста у последња два дана, занима како реагују грађани Србије.

"Мене највише занима како ће да реагује наш народ. И видео сам јуче како су људи реаговали", рекао је упитан "због чега ниједна западна амбасада није реаговала на насиље опозиције".

Вучић је напоменуо да су, колико он познаје народ и јавно мњење у Србији, они направили катастрофалне грешке и да је то резулатат беса, фрустрације, политичке немоћи и недостатка политичког програма тог дела опозиције.

На питање новинара Н1 да ли ће се оградити од појединих медија који су пренели да је Н1 позивао на његово убиство, рекао је да није упознати са тим, али да је сигуран да се то није десило, пошто та телевизија, како каже, не би ни имала програм у Србији да њега нема.

Бомбардовање – тешко и ужасно време 

Коментаришући НАТО бомбардовање 1999. године рекао је да је то било тешко и ужасно време за Србију а да је симбол свега тога оно што су у НАТО-у називали колатералном штетом – убијање деветоро деце.

Како је рекао, сви су запамтили Сању из Вараварина која је била најбоља из математике, и Милицу Ракић, двогодишње дете из Батајнице, невино, ником криво ни за шта.

"То јесте остао симбол страшног злочина над нашим народом", рекао је Вучић.

Србија се, каже, данас дичи својом независношћу и слободарском традицијом.

"Србија је војно неутрална и тако ће и остати. И увек ће се борити да буде довољно јака да саму себе заштити", закључио је он.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво