Ребић: Приведено 18 особа, седморо осуђено

Претходна два дана полиција је привела 18 особа у вези са протестима и упадом у зграду РТС-а. Седам особа је осуђено пред Прекршајним судом. Три особе су задржане због сумње да су насилно ушле у РТС, претиле моторном тестером, разбиле стакло и безобзирно се понашале према запосленима у јавном сервису и полицијским службеницима, рекао је директор полиције Владимир Ребић. Шесторица полицајаца задобила су телесне повреде.

Владимир Ребић је поводом захтева "да се ослободе деца" рекао да закон Србије подразумева да су деца особе млађе од 14 година, а да је већи број приведених старији од 20 година, а неки су и четрдесетогодишњаци.

За два дана приведено је 18 особа, девет због прекршаја закона о јавном реду и миру, а осам због учињених кривичних дела.

Пред надлежним прекршајним судом седам особа је хитно процесуирано. Шесторо је осуђено на 30 дана затвора, једна особа на новчану казну, а против две се води прекршајни поступак у редовној процедури.

Осам особа је учинило кривично дело, од којих шест кривично дело насилничко понашање на јавном скупу. Од њих, три особе су на задржавању, а против три се води поступак у редовној процедури.

"Три лица су задржана јер су насилно ушла у РТС, претила моторном тестреом, разбила стакло, безобзирно се понашали према запосленима у РТС-у и полицијским службеницима", рекао је Ребић.

На питање који је одговор полиције на ултиматум Бошка Обрадовића да сви приведени након упада у РТС буду пуштени до данас у 15 часова, Ребић је рекао да је Србија правна држава, и да се зна који орган шта ради.

"Полиција не утиче на одлуке других надлежних органа, односно суда. Нереално је да неко из полиције зове суд. Могу констатовати да је најава протеста бесмислена. Нема потребе да на овај начин исказују захтеве, јасна је процедура и суд је донео одлуке", рекао је Ребић.

Ако и данас буде протеста, полиција ће, каже Ребић, поступати као и јуче.

"Ту смо да заштитимо институције, сви који буду учинили прекршај или кривично дело, биће процесуирани", рекао је директор полиције и поручио организаторима протеста да протестују у складу са Законом о јавном окупљању.

Шест полицајаца задобило телесне повреде 

Директор полиције је истакао да је полиција током викенда поступала професионално и уздржано.

"Физичка снага је примењена искључиво према најагресивнијима и учиниоцима деликата који су највише угрожавали безбедност. Најпре смо издавали упозорење, наредбу, и видели сте и на снимцима да је полиција крајње уздржано реаговала, потискивањем", рекао је Ребић и додао да ће унутрашња контрола МУП-а испитати све случајеве у којима је била употребљена снага.

Указао је да је полиција радила у тешким условима, под великим притиском, бахатим понашањем, нападима, вређањем.

"Шест полицајаца је задобило телесне повреде. То су полицајци који су часно обављали задатак, да омогуће оптимилан ред и мир и за оне који шетају и који раде у компанијама", истакао је Ребић.

Поводом изјаве председника Вучића који је рекао да је направљена грешка што полиција није била послата у РТС, Ребић је рекао да МУП сваки пут прави процену.

"Сваки пут правимо процену, видели сте да је претходних недеља било мирно и да нисмо сматрали да има потребе да шаљемо у РТС толико службеника. Наша тактика ће се променити", најавио је Ребић.

Рекао је да ће, ако се протести наставе на недемократски начин – са насиљем и угрожавањем живота, ангажовати више полицајаца који ће бити на услузи грађанима.

број коментара 36 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. мар 2019, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

Miladine,ne znam kako je u Hrvatskoj...

...u Zapadnim drzavama,sto se tice politike,maloljetnici je "ne vode" a za taj zakon nisam,nikada,cuo...(ps,mladi protestvuju...ponekad i ruse,pale auta ali...da su i politicki demostranti,nisam znao..)

(понедељак, 18. мар 2019, 16:51) - Miladin [нерегистровани]

Zakon

U EU postoji zakon, (konkretno i u Hrvatskoj) po kojem je korištenje maloletnih lica u političke i druge nezakonite svrhe krivično delo. To znači da kolovođe moraju da odgovaraju jer su koristili decu (ako Srbija ima usklađen zakon sa EU po tom pitanju). Prema tome, gospoda kolovođe treba za to da odgovaraju, ako već država neće da ih hapsi zbog nasilnog ulaska u javne prostorije.

(понедељак, 18. мар 2019, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

ej bre...

eto lice opozicije, guraju decu od 14 godina da idu i da prave nered,cuj to oni upadaju u RTS sa opzicijom kao,to su sve vandali,vecina njih koji vole leba bez motike...

(понедељак, 18. мар 2019, 16:26) - milan [нерегистровани]

Re: "Zašto!"

Na žalost se vidi da čak i u ovakvim slučajemi važi uzrečica
da riba smrdi pri glavi, a počne se čistiti pri repu.

(понедељак, 18. мар 2019, 16:24) - Milan [нерегистровани]

Hapsiti, nego sta.

Nehapsenjem glavnih i odgovornih za incidente, drzava pokazuje svoju slabost. Srbija je pravna drzava i apsolutno svi ucesnici vandalizma moraju biti procesuirani pred lice pravde.

(понедељак, 18. мар 2019, 16:21) - anonymous [нерегистровани]

@Разговор

Где још неки демонстранти иду код председника државе да разговарају? Па чему служе скупштина, посланици и представници народа ... пардон, ови демонстранти су народ а не опозиција а и они нису ни излазили на изборе. Када су претходници били на власти, садашња власт је имала исти третман, увек су били прегласавани. Зато се и бори на изборима да неко има већину, иначе би мањина увек тражила да они одлучују ... хм, баш то и траже сада. Садашња власт је тада у скупштини причала и причала и причала ... и искористила то што је народ прихватио њихову причу. Ова садашња опозиција нема шта да каже па хоће тестерама и вешалима да дође на власт.

(понедељак, 18. мар 2019, 16:20) - zika [нерегистровани]

Zasto

Hoce li mi neko objasniti zasto su ta trojica ( Djilas, Jeremic i Obradovic ) na slobodi a pohapseni su njihovi sledbenici koji su samo radili ono sto su im gazde rekle.? Hoce li neko vec jednom da uhapsi one koji su direktno odgovorni za vandalizam .

(понедељак, 18. мар 2019, 16:17) - BEOGRAĐANIN [нерегистровани]

bravo

Bio sam fasciniran profesionalizmom Žandarmerije. Način na koji su , bez grubosti pomogli anarhistima da izađu iz zgrade RTS imponuje. Reč je o perfektno tehnički uvežbanim mladim ljudima koji su pokazali spretnost i eleganciju u obavljanju ovog složeog zadatka.

(понедељак, 18. мар 2019, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

А вође, јесу ли они ухапшени !?

Хапсити најодговорније за ово дводневно насиље а то су организатори Ђилас, Обрадовић, Јеремић, Стефанивић, онај из ДС. Њих треба прве ухапсити и осудити а за њима и остале који су осрамотили и нагрдили Србију ова два дана!

(понедељак, 18. мар 2019, 16:06) - milan lala [нерегистровани]

Zakon isti za sve ?

A gde su kolovodje : Djilas , Obradovic i Jeremic , sta se protiv njih preduzima ? Oni su glavni podstrekaci mase i izvrsioci prekrsaja i krivicnih dela . Nece valjda biti da za njih zakon ne vazi i da mogu da rade sta hoce i kad hoce ? Ako oni ne budu kaznjeni nista od postovanja zakona i reda u nasoj zemlji nece biti . Obradovicu oduzeti imunitet a druga dvojica bahati mislim da nemaju, pa pravac sve troje pred sudiju.