Могерини: Споразум Београда и Приштине мора да прође Савет безбедности

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас у Њујорку да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно да Косово укину таксе и поручила да финални споразум мора бити у складу са међународним правом, али и добити подршку Савета безбедности УН.

"Ваша улога јесте и биће кључна, а ми смо спремни, и ја лично, да тим поводом интензивирамо разговоре са свим чланица Савета безбедности УН", изјавила је Могерини у обраћању Савету безбедности УН.

Могерини је у говору о улози и приоритетима спољне политике ЕУ говорила о помирењу на Западном Балкану као доприносу ЕУ мултилатерализму у свету.

У свом излагању Могерини се посебно осврнула на дијалог Београда и Приштине.

"За наставак дијалога Београда и Приштине неопходно укидање тарифа које је увела влада Косова. Истог дана када се тарифе повуку, одмах ћу сазвати нови састанак у оквиру дијалога како би се дошло до правно обавезујућег споразума који мора да реши сва отворена питања и у потпуности нормализује односе Београда и Приштине", изјавила је Могерини.

Шефица европске дипломатије је навела да, иако посредује у дијалогу Београда и Приштине, он не припада "нити њој, нити ЕУ, већ странама у процесу".

"На њима је да да нађу договор који би био прихватљив и одговарао обема странама", каже Могерини.

Висока представница ЕУ се захвалила чланицама Савета безбедности УН на, како је рекла, конструктивном приступу дијалогу Београда и Приштине. 

Федерика Могерини је у Њуорку закључила да би поред договора Атине и Скопља о имену "позитиван исход дијалога Београда и Приштине донео више наде региону и био модел и инспорација за Европу и цели свет".

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво