Хејл у Приштини затражио обуставу таксе на српске и производе из БиХ

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да су косовски званичници са америчким подсекретаром Дејвидом Хејлом разговарали о политичкој реалности на Косову, евроатлантској будућности и билатералној сарадњи са САД. Хејл је затражио од представника централних косовских институција да обуставе таксу од 100 одсто на српске и производе из БиХ, извештавају медији на албанском.

"Такође, разговарали смо о актуелним дешавањима на Западном Балкану, са посебним нагласком на наставак дијалога између Косова и Србије у новом моменту, као могућност за свеобухватан правно обавезујући споразум који ће донети узајамно признање и место у Уједињеним нацијама, икоји ће нам омогућити да пређемо из стања трајног анимозитета у стање мира,нормалности и сарадње између наших земаља", написао је Тачи на Фејсбук налогу.

Навео је да се косовски званичници не слажу "са условљавањем Београда".

"Поновили смо посвећеност да Косово буде спремно за све обухватнији и транспарентнији дијалог. За то је, Скупштина Косова такође одобрила платформу за дијалог", прецизирао је Тачи.

Пренео је да су америчком званичнику изразили захвалност за писма председника Трумпа и "подршци споразуму који балансира интересе обеземље као независне и суверене".

"Међутим, такође смо пренели да су статус кво истање замрзнутог конфликта неприхватљиви ", написао је Тачи.

Рамуш Харадинај је саопштио, након састанка са Хејлом, да је Приштина спремна за дијалог и да су позвали Београд да се врати дијалогу.

Наводећи да је састанак био отворен и искрен, Харадинај је казао да је "представио став да је Косово спремније него икада, уједињено да настави дијалог са Србијом и допринесе добрим суседским односима, миру и стабилности. Ово јединство је још значајније након гласања о Платформи за дијалог и закону".

"Поновио сам да смо спремни за дијалог и да позивамо Србију да се врати на сто и размотри сва отворена питања, укључујући слободну трговину, и да постигнемо договор који ће резултирати признањем упостојећим границама", навео је Харадинај, преносе медији на албанском.

Приштински медији на албанском пренели су претходно да је државни подсекретар за политичка питања Дејвид Хејл затражио од представника централних косовских институција да обуставе таксу од 100 одсто на српске и производеиз Босне и Херцеговине. 

Хејл се америчкој амбасади у Приштини састао са председником Хашимом Тачијем, премијером Рамушем Харадинајем и председником парламента Кадри Весељијем.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије