Одговор Вучића Приштини: Србија никад неће пристати на ултиматум

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Приштина, усвајањем платформе, донела одлуку да дијалога не буде и да никаквих разговора не буде. Србија је земља часних, поштених и одговорних људи који чувају своју земљу и који чувају свој народ, нагласио је Вучић.

Александар Вучић је у обраћању у Сремској Митровици рекао да је одговор Србије на ултиматум Приштине и њихових западних ментора да "то нећете добити".

"Не, то нећете добити. Србија је земља часних, поштених и одговорних људи који чувају своју земљу и који чувају свој народ", нагласио је Вучић.

Поручио је, поводом Платформе за дијалог коју је Приштина јуче усвојила, да никада неће пристати на такве услове.

"Мој одговор свима њима је такав – не знам колико ћу остати, јер Харадинај ми је претио да ће ме срушити с власти. Неке наше политичке противнике лепо дочекују у Приштини, помажу им на различите начине, можда ће да ме сруши, али, ја им на такве услове никад пристати нећу", поручио је Вучић.

"Сада сиктер са тим папиром, бандо из Приштине, где год хоћете и видите да ли ће неко то да вам испуни, Србија неће", рекао је председник.

Сматра да је Приштина, усвајањем платформе, донела одлуку да дијалога не буде и да никаквих разговора не буде, као и да заједно са својим западним менторима унизи Србију.

"А ви, који сте милисли да ћу да вас молим за мало фотеље, за мало више власти, не интересује ме то. Полазите од себе, европска и домаћа господо, не разумете да има оних којима су морал, поштење и отаџбина изнад свега, да сам ту да штитим народ и да не дам државу ником да је уништава и разара", истакао је Вучић.

"Упозоравао сам Брисел, а сада немају коментар"

Председник је навео да је пре шест месеци упозорио Брисел да је нацрт платформе Приштине увод у катастрофу на целом Балкану, а да га је Европска унија уверавала да платформа неће ни доћи на дневни ред, да је неће изгласати, а да данас кажу да "немају коментар" на тај документ.

"Питате ме да ли су ме преварили. Јесу, и пре свега себе су преварили", рекао је Вучић.

Додао је да је и касније, бар десет пута молио у Бриселу да спрече доношење платформе, јер она значи увод у катастрофу за све.

"Јуче се догодило да су Албанци донели платформу. Мислио сам да безобразлуку и безобзирности има краја, а јуче сам схватио да нема", подвукао је председник.

Србија није тако мала и слаба како мисле, указао је председник и поручио да је одговор на захтеве Приштине јасно "не". Србија, нагласио је, није "шака зоби" да је "позобају" сви заједно.

Шта Приштина тражи у Платформи

Вучић је рекао да је Платформа само ситница у односу на оно што ће да уследи. 

Навео је да Приштина у том документу тражи да Србија призна независност Косова у садашњим границама, и да је то само предуслов да они имају више вере у нас, како бисмо се квалификовали да они признају нас.

Да није тужно, било би смешно, као да Србија није држава, приметио је Вучић.

Такође, како је додао, у Платформи се тражи да Србија одговара за сексуалне злочине над Албанкама и за све друге злочине, као и оснивање посебног трибунала за злочине које су починили Срби.

Приштина тражи и ратну одштету, ваљда зато што су "чинили сецесију уз агресију", навео је председник и додао да имају још пет услова да би они нама опростили и да би нас признали у једном тренутку.

Додао је да је Србија хтела компромис, и да га и сада жели, "али да уништите и 'скратите' Србију – то ни много јачи од вас из Приштине нису успели, па неће ни ви".

"Хоћу да наша деца одрастају у миру"

Вучић је рекао да од почетка свог мандата покушава да избегне сукоб, да сачува мир. "Хоћу да наша деца одрастају у миру, да имају свој живот у којем размишљају о будућности", навео је он.

Говорио је и како му је било када је потписао Бриселски споразум, када су га сви критиковали.

Рекао је да му је било тешко у Косовској Митровици, јер су Срби били против Бриселског споразума, те је остао целу ноћ и дан да им објасни да је неопходно да се чува мир, да ћемо се сваком ставком борити за опстанак, бранећи националне и државне интересе.

"Сви су говорили да сам издајник, и то и они најгори, који су предали КиМ, дали независност пресудом МСП, поставили границу на Јарињу и Брњаку", додао је председник.

Истакао је да је Србија радила на томе да се представи свету као поуздан партнер, да се зна да када ми нешто договоримо и потпишемо то и испуњавамо.

"Тражимо од вас Европљана и света да нашу реч поштујете, као и слово на папиру и тражите од друге стране исто. Данас је 2.149 дана како они нису испунили једину једину обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО", подсетио је председник.

Вучић је напоменуо да то није само срамота Албанаца, који говоре да је њихова беса све, а не значи ништа.

Срамота је и што реч оних који су били посредници из ЕУ, како је додао, није значила ништа. "Они нама ништа нису учинили на формирању ЗСО. Ми смо испунили све и то сам рекао и америчком представнику данас", додао је Вучић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара