Триван: До краја године преговарачка позиција о поглављу 27

Министар заштите жвотне средине Горан Триван каже да у ће наредним годинама Србија морати да уложи близу 15 милијарди евра у област заштите животне средине. Истиче да су добри изгледи да се до краја године усвоји преговарачка позиција за поглавље 27 у договору са Европском комисијом.

Триван је, на пленарној седници "Обликовање будућности животне средине у условима климатских промена и мањка људских ресурса" последњег дана Бизнис форума на Копаонику, рекао да је Европска комисија веома добро оценила оба нацрта преговарачке позиције о поглављу 27.

"Завршили смо други нацрт преговарачке позиције, и за први и за други смо добили позитивне коментаре и они који нас оцењују у Европској комисији кажу да је то један од најбоље израђених нацрта", нагласио је Триван.

Поглавље 27 је, како каже, без сумње једно од најобимнијих, најкомликованијих и најскупљих.

"Веома смо задовољни што смо на одличном путу да до краја године усвојимо преговарачку позицију у договору са Европском комисијом и од њих зависи када ћемо бити позвани да отворимо то поглавље", рекао је Триван за Танјуг.

Према његовим речима, посао је компикован и осим представника министарства укључене су и друге институције и стручњаци како би се на прави начин сагледале све појединости и стање у овом сектору.

Триван истиче да је Србија добила 19 могућих прелазних периода што ниједна земља до сада није успела да добије и то показује да смо на најбољем могућем путу. 

Наводи да ће приоритет у наредном периоду биће израда пројектно техничке документације јер се ниједан пројекат без тога не може радити.

Конкурс за доделу новца општинама

Како је рекао, ускоро ће бити отворен конкурс за доделу 450 милиолна динара општинама за израду пројектно-техничке документације.

При крају су и преговори о кредиту од 200 милиона евра за исте намене, као и још неке пројекте.

Србија би у прераду отпадних вода у наредном периоду требало да уложи пет милијарди евра, а у прераду чврстог комуналног отпада од 1,5 до две милијарде.

Како каже, постоје велики потенцијали у тој области и постоји потреба за учешћем приватног сектора, као и јавно-приватна партнерства.

Осврћући се на проблем климатских промена Триван је рекао да оне драматично утичу на наше животе и привреду, посебно сектор пољоприведе, енергетике и производњу хране.

"Штете се мере милијардама, а Србија ће наредних година бити један од најугрожнијих региона у свету услед климатских промена", указује Триван.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи