ЕУ: Нема "балканског пролећа"

Бојкот парламента није прихватљив, нема "балканског пролећа", став је Европске уније поводом догађаја у Албанији, Црној Гори и Србији.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да не треба поредити протесте који се дешавају истовремено у поменуте три земље региона.

Она је одбацила констатацију албанских медија да је у току "балканско пролеће", које, по њиховој оцени, "може изазвати озбиљну кризу за ЕУ".

"Протести у свакој земљи имају своје карактеристике и не бих поредила те ситуације", изјавила је Коцијанчичева у Бриселу.

Она је прихватила оцену новинара да постоје "неки заједнички елементи" у захтевима грађана који протестују, али је нагласила да нису за поређење.

"Европска комисија кроз своје извештаје прати ситуације у земљама региона и хвали и критикује, кад год је то потребно. Извештаји су јасни и не бих поредила те ситуације", поновила је Маја Коцијанчич.

Када је у питању поштовање владавине права као један од захтева који се понавља и у Албанији и у Црној Гори и у Србији, Коцијанчичева је оценила да је "владавина права апсолутно од највише важности".

"Тим поводом разговарамо не само са владама већ и са другим саговорницима у региону, како бисмо имали заокружену слику ситуације на терену", закључила је Коцијанчичева.

Она је такође поновила осуду шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини и комесара Хана зато што албанска опозиција бојкотује рад парламента.

"Одлука опозиције озбиљно штети функционисању демократије у Албанији, јер је парламент место где се разматрају и покрећу реформе", поручила је Коцијанчичева.

Упитана за став ЕУ поводом сличног потеза српске опозиције, Коцијанчичева је нагласила да не треба разматрати сваку ситуацију појединачно у свакој од земаља партнера.

"Наглашавамо да је парламент место где треба да се воде дебате", рекла је она.

Додала је, кад је реч о протестима у Србији, да је мирно изражавање ставова фундаментално право грађана.

Портпаролка ЕУ каже да је заједничка порука ЕУ свим партнерима на Западном Балкану та да регион има јасну европску перспективу која може постати реалност само кроз спровођење реформи.

"Реформе су приоритет и фокус. Оне су важне за све грађане и зато ја наш фокус са свим партнерима на томе", каже Коцијанчичева. 

Она је поновила да је ЕУ унапредила своје ангажовање са Западним Балканом и да је то "фокус" посла ЕУ.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(уторак, 26. феб 2019, 09:33) - Vlajko [нерегистровани]

Opa Đurđo

Znači nema para ni podrške, džaba ste krečili.

(понедељак, 25. феб 2019, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Nezadovoljstvo

Stvar je očigledna. Ljudi na Balkanu imaju iste probleme. Potrebne su sistematske promene, iskoreniti korupciju, privredni kriminal i zapošljavanje po stranačkoj osnovi, vladavina prava, urušene institucije, stroga kontrola vlasti, sloboda medija...

(понедељак, 25. феб 2019, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

Englezi

Stvar je očigledna. Englezi kuvaju čorbu na balkanu (isto kao i što su ranije u istoriji činili) kako bi haos koji je njima pred vratima (brexit) prebacili na ovaj prostor. Oni stoje ne samo iza protesta u ovim navedenim zemljama nego i iza haradinaja (koji je otkacio i eu i amerikance) i odgovara im svaki vid nestabilnosti, koje s druge strane naši političari strpljivo pokušavaju da održe pod kontrolom.

(понедељак, 25. феб 2019, 17:36) - Vidan [нерегистровани]

Komentar

Pitanje je dana kada ce ta takozvana EU da se raspadne.

(понедељак, 25. феб 2019, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Ali če biti EU proleća

evo polako se zahuktava u Francuskoj, pa će Bergzit i onda može da pređe na Brisel i Berlin i to je to...

(понедељак, 25. феб 2019, 15:42) - anonymous [нерегистровани]

Izjava

Okruglo, pa na cose.

(понедељак, 25. феб 2019, 15:27) - глас разума [нерегистровани]

Кад о праву и правди почну причати осведочени неправедници...

Како они доживљавају право и правду видимо тренутно на примеру Венецуеле, а гледали смо у прошлости њихово поимање правде и у Сирији, Украјини, Либији, Ираку, Авганистану, Ирану, Кореји, Јемену, Саудијској Арабији, Катару... и многим другим местима. Кад се прича о правди они морају бити јако тихи и повучени, јер готово сви остали имају више права да о томе говоре него ли ЕУ или САД са својим тобожњим западним демократским вредностима и начелима! Побили су више људи од Хитлера и Стаљина заједно, а све у име људских права и демократије!

(понедељак, 25. феб 2019, 15:18) - Gagi [нерегистровани]

Novi Beograd

Očigledno je, da je EU konačno utvrdila da postoji velika razlika između bojkota parlamenta u Albaniji i Srbiji. Naime, zvaničnici EU kažu; »Odluka opozicije ozbiljno šteti funkcionisanju demokratije u Albaniji, jer je parlament mesto gde se razmatraju i pokreću reforme«, dok istovremeno za parlament Srbije kažu »Naglašavamo da je parlament mesto gde treba da se vode debate«. I pošto vladajuća većina u parlamentu Srbije ne dozvoljava opoziciji da se vode debate, pa je tako Budžet za 2018. i 2019. godinu usvojen bez da bi predstavnici opozicije imali mogućnost da o njima raspravljaju, a to je oba puta konstatovao i Sam Fabrici, šef delegacije EK u Srbiji, opozicija je napustila rad parlamenta Srbije.

(понедељак, 25. феб 2019, 14:57) - Из Британије [нерегистровани]

Heће ЕЗ

Али зато хоће САД.