Весељи позива на окупљање против Србије 

Председник опозиционе ДПК и председник парламента Кадри Весељи каже да се нада да више нема потребе за ратом на Косову, али је, додаје, "лично спреман да се суочи са Србијом". Позвао је Македонију и Црну Гору, сада чланице НАТО-а, да се сви "окупе против Србије".

Кадри Весељи је, гостујући у емисији Рубикон на КТВ, рекао да ће се он "суочити са Србијом" као што је то урадио пре 20 година.

"Иншала (ако бог да) више неће бити борбе. Једанаеста годишњица независности је управо завршена. Сачувај боже да Србија пробије границу Косова, не верујем да бих могао да останем код куће. Не желим, господе боже, да се то деси, боље да ја онда настрадам него војник КБС-а", рекао је Весељи у синоћној емисији.

Истиче да ни на који начин не жели да удовољи жељама Србије, али да ниједним својим гестом неће дестабилизовати стање на Косову.

"Нисам у политици да се такмичим у томе да ли је јачи Хашим (Тачи), Иса (Мустафа) или Рамуш (Харадинај), ја сам само против Вучића", поручио је Весељи уверен да приштинска влада никада неће пасти због захтева Србије и због наметнутих такси на српску робу.

Приштина, према његовим речима, треба да слуша САД, које желе да зауставе руски утицај на Балкану.

"Македонија и Црна Гора су у НАТО-у, ми нисмо, хајде да се сви окупимо против Србије", позвао је Весељи.

"Нисмо против Харадинаја, ми смо против Вучића"

Весељи се противи реконструкцији владе у којој не би био Рамуш Харадинај, као и притисцима који се на актуелног премијера привремених приштинских институција врше зато што не жели да укине таксе наметнуте на производе из Србије.

"Рекао сам – немојте вршити притисак на Рамуша, ја сам предлагач те мере. Нисмо ми овде да њега надмудримо него смо ту заједно са премијером да будемо што јачи, ми смо против Александра Вучића", рекао је Весељи на КТВ.

У Приштини се ових дана спекулише да би актуелна влада могла бити реконструисана и да у њој више не би било Харадинаја, чији став о таксама штети односима Приштине и САД, а као могући нови партнери у коалицији помињу се опозиционе ДСК Исе Мустафе и СДП Шпенда Ахметија.

Весељи, међутим, одбацује ту могућност и истиче да жели да актуелна влада остане до краја мандата.

Како је пренела Коха, поручио је и да неће бити председник парламента ако буде формирана нова влада која не би радила за, како је навео, "интересе земље".

Упитан да ли би Мимоза Кусари-Љиља из Алтернативе добила подршку његове ДПК за премијера у новој влади, Весељи каже да не зна да ли је постојала таква идеја.

"ДПК је дао многе премијере", рекао је и поновио да сматра да ова влада требало да преузме одговорност и суочи се са Београдом о питању Косова.

"Они (Београд) нас блокирају, али су барем били оштећени и показали да желе моћ", рекао је Весељи.

Најава "уједињења Митровице" 

Председник косовског парламента противи се и корекцији границе са Србијом, јер, како каже, не жели Републику Српску на Косову, те најавио "уједињење Митровице".

"Мој став је јасан: нема лаких или тешких корекција. Митровица је једна и биће једна, јер то желе грађани ове две општине", навео је Весељи. Каже и да се не плаши Србије, већ САД.

Приштина се, према његовим речима, може повиновати САД, али се неће, како је рекао, предати Србији. Отворен је, додао је, за сваки предлог о таксама који би, како каже, требало да буде у најбоље интересу Косова.

"Решење се мора наћи у корист Косова и савезника Косова. Важнија од свих нас је држава Косово. Нема владе, нема мандата, нема парламента важнијег од ове земље. Исто мисли и Харадинај", рекао је Весељи.

Није прецизирао када би наметнуте таксе могле бити укинуте, али и да верује да ће његов предлог о суспензији такси на 120 дана ускоро ступити на снагу.

Тај корак, према његовим речима, треба предузети да би дијалог с Београдом био настављен. 

"Влада никада неће пасти због захтева Србије и због такси. Харадинај је забринут, али не мислим да је популиста", рекао је Весељи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара