Реаговања на непримерене појаве на протестима

Због макете вешала на Теразијама, али и појаве мушкараца у фантомкама, као и због најновијих претњи вешањем сину председника Републике – данас бројна негодовања и осуде у јавности, на друштвеним мрежама и у медијима. Полиција ради на идентификацији особе која је носила макету и позива грађане да јаве уколико је препознају на фотографији.

Дан после протеста, поруке учесника су у другом плану. У првом – вешала на Теразијама. У медијима представљена као перформанс током демонстрација, од којих се одмах оградио део опозиције.

"Храбрих људи који протестују је све више! А овима који покушавају да покваре достојанствене демонстрације убацивањем провокатора који носе неко 'вешало' поручујемо да неће успети да бољу Србију прикажу као људе који шире мржњу. Адреса је на другој страни", написао је Драган Ђилас на Твитеру.

Осуда због вешала стиже из Немањине, али и због акције испред јавног сервиса у којој су поједини учесници са фантомкама на глави облепили зграду РТС-а.

"Тужно је када видим у Београду призоре са вешалима, видим неке маскиране људе са каквим год порукама да долазе, сматрам да је то ужасно. Свачије право је, наравно, да искаже свој став, али волео бих да то раде на пристојнији, културнији и цивилизованији начин. Овако ме мало и као Београђанина подилази језа кад видим она вешала на Теразијама – ко год и због чега год да је то урадио", рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Због ове акције, надлежни најављују и потрагу за особом која је носила вешала.

"Није дозвољено носити вешала, и на тако груб начин вређати слободарски осећај овог народа и подсећати га на она времена када су страдали родољуби и када су нацисти вешали људе који су се борили за слободу ове земље. Због великог узнемирења јавности, Министарство унутрашњих послова и надлежно тужилаштво расписаће потрагу за лицем које је јуче на протесту присталица Савеза за Србију носило вешала", рекао је министар Небојша Стефановић.

Реакције стижу и због омчи у центру Београда, али и због претњи сину председника Републике. Њему је С. М. на Фејсбуку упутио претњу вешањем на бандери. А, иначе је на друштвеним мрежама објавио и своју фотографију са аутоматским оружјем.

"Надам се да ће неко осудити претње вешањима, надам се да ће се бар постидети сећања на обешене родољубе на истом месту пре 78 година", поручио је министар одбране Александар Вулин.

Претње, између осталих, осуђује и председница Скупштине Србије. Поручује да нико не остане нем на овакве појаве које су, како истиче, неприхватљиве за демократско друштво. Осудиле су и потпредседница Владе Зоране Михајловић и министарка Славица Ђукић Дејановић.

"Право је сваког да подржи или не подржи политику коју води Српска напредна странка, али да нико нема право да прети насиљем, нарочито деци политичких противника. Србија није и неће бити земља насилника и свима који то чине – место је у затвору", истакла је потпредседница Владе Зорана Михајловић.

"Вешала, погрдност и вређења су обично знак немоћи и најављивање сопствене визије како би се евентуално проблеми решавали", каже министарка Славица Ђукић Дејановић.

Истим поводом стиже и порука из Европског покрета. Генерална секретарка Сузана Грубјешић каже да треба открити ко је и са којом намером ставио вешала у Београду и да се предузму све потребне мере.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво