У више градова Србије и вечерас протести

У Ужицу, Панчеву, Новом Саду, Лесковцу, Смедереву, Крушевцу, Врању, Чачку, Шапцу, Пожаревцу, Краљеву, Зајечару и Нишу одржани су протести под слоганом "Један од пет милиона".

На другом грађанском протесту "Један од пет милиона" одржаном пред градском кућом у Ужицу говорили су глумци Бранислав Трифуновић, који је део живота провео у Ужицу, и Никола Којо.

Поновљени су захтеви за смену владајућег режима, а захтеве Ужичана за промене у свом граду поновио је Зоран Филиповић, ужички публициста, писац и новинар.

Грађанске протесте подржали су и ужички малинари, а овог пута је изостала Ужичка одбрамбена лига која инсистира на бављењу свакодневним проблемима града.

После скупа пред градском кућом окупљени су се уз заставе и пиштаљке упутили на шетњу главном ужичком улицом.

На платоу испред Културног центра у Панчеву одржан је први протест "Један од пет милиона". Окупљеним грађанима обратили су се Златко Живковић, бивши новинар Радио Панчева, Раде Радовановић, новинар листа Данас, и једна од организаторки овог протеста Јелена Анасоновић из Београда.

Златко Живковић је истакао да већ три године нема Радио Панчева, да ТВ Панчево није ни раније гледао и да се медији морају ослободити.

Он је напоменуо да је Панчевце срамота због Лучана, али да му је драго што је и Панчево сада на мапи слободних градова.

Након говора кренуло се улицама града у протестну шетњу, а поворка је застала испред зграде Скупштине града и ТВ Панчево, где је остављен венац у знак умрлом информисању грађана на локалној телевизији.

У Новом Саду је одржан трећи по реду протест "Један од пет милиона – Стоп крвавим кошуљама". Грађани су се окупили испред Српског народног позоришта где су одржани говори, а окупљенима је прочитан проглас који је потписало више стотина уметника и културних радника, који су подржали протест.

Организатори наводе да грађани Новог Сада Дан града обележавају протестом и протестном шетњом. Велики број грађана носио је транспарент "Нови Сад мора бити слободан град".

"Тај градски празник установљен је 1997. године, у мандату прве демократске локалне власти после Другог светског рата, у част 1. фебруара 1748, када је Нови Сад у тадашњој Аустроугарској монархији стекао статус Слободног краљевског града. Више од 270 година после стицања статуса слободног града, грађани Новог Сада су присиљени да се поново боре за своје право на слободу и локалну самоуправу. Слобода се стиче отпором и непристајањем на насиље, корупцију и криминал који сада владају нашим градом. То ће бити и једна од главних порука наредног и свих наредних протеста у Новом Саду", наводе у иницијативи "Један од пет милиона".

Након говора, кренула је и протестна шетња ширим центром града, поред зграде Радио-телевизије Војводине, где си грађани застали и буком подсетили на њихов захтев за објективним и непристрасним извештавањем. Грађани су шетњу наставили до зграде покрајинске владе.

Први пут је одржан протест грађана "Један од пет милиона" у Лесковцу под паролом "Стоп одумирању Лесковца".

Грађани Лесковца траже оставку неспособне власти, престанак запошљавања нестручних кадрова, да се донесе стратегија која ће задржати младе и помоћи да се врате они који су отишли, да се врате, како кажу, отете пензије и да се укине порез на пољопривредно земљише.

Протест је завршен протестном шетњом од Народног музеја поред Градске управе до Културног центра, а наредно окупљање најављено је за следећи петак у 18 сати.

И у Смедереву је одржан први протест под називом "Један од пет милиона – Смедерево".

Окупљени грађани, њих око пет стотина, негодовали су против садашње власти, пиштаљкама и транспарентима.

Они су од Трга "Карађорђев дуд" прошетали главним градским улицама не ометајући саобраћај, да би на главном градском тргу завршили протест, који као почетни није имао организоване говорнике нити госте.

Трећи протест "Један од пет милиона" одржан је у Крушевцу. Окупљени грађани, како се могло чути, не одустају од својих захтева – oставке градоначелнице Јасмине Палуровић, градских већника и оставке надзорног одбора градске топлане, умањење три наредна рачуна за грејање за 50 одсто, да Крушевац буде безбедан град којим не управљају криминални кланови, боље услове рада здравствених радника и боље услове лечења, као и да грађани добијају правовремене и истините информације и право на другачије мишљење које могу да изнесу на локалним телевизијама.

Окупљеним Крушевљанима обратио се и глумац Бранислав Лечић, који је истакао да се прошлост враћа, јер су грађани опет на улицама.

"Србија се пробудила и неће је више ништа зауставити, јер се боримо за слободу без које нема ни живота, ни достојанства. Нема помоћи ни од кога, ни од Русије, ни од Америке, ми смо ти који решавамо своју судбину, ако се ми не пробудимо нико нам неће помоћи", рекао је Лечић.

Прочитано је и писмо подршке у борби за Србију свих грађана Крушевљанина Јовице Николића, који је 1999. као војник повређен на Кошарама, а који је би приморан да као многи зарад егизистенције напусти Србију, али ће се вратити, наводи се у писму.

Грађани Крушевца протест су завршили шетњом до зграде Градске управе.

Протест "Један од пет милиона" одржан је и у Врању. Грађани су се окупили у центру града у пешачкој зони.

Носили су транспарент "Врање без страха – Један од пет милиона". Обратили су им се хирург, доктор Вукашин Антић и професорка Универизета у Нишу др Тамара Миленковић Керковић.

Доктор Антић је рекао да је радно време у Здравственом центру продужено, а плате су остале исте и затражио да се одобри пријем нових здравствених радника, младих са дипломама.

Након обраћања, окупљени грађани пошли су у шетњу централним улицама града.

"Прва победа је већ остварена, стојимо овде, стоје слободни људи Врања и стојимо овде сви који сведочимо живот, веру, љубав и наду, стојимо за највредније што имамо, за нашу децу и за њихову будућност стојимо", поручила је окупљенима др Тамара Миленковић Керковић.

И овог петка у Чачку је одржан протестни скуп "Један у пет милиона, за Чачак без страха". Окупљеним грађанима обратили су се организатори протеста, као и бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић.

Пре почетка протеста одржан је минут ћутања у помен трагично настрадалом Чачанину Милошу Милеуснићу.

Поновљени су прошлонедељни захтеви да се обезбеде фер и поштени избори, слободни медији, да се заустави насиље, као и да се пронађу налагодавци и убице Оливера Ивановића и покушаја убиства Борка Стефановића.

Такође, поновљени су и захтеви за смену локалних власти, захтевано је да се спречи одлазак младих из града и реше комунални проблеми. Одржана је и протестна шетња централним градским улицама.

"И док се ми боримо власт ћути. Ћути јер не зна шта да каже. Ћути јер зна да смо у праву. И док они ћуте, град и даље пропада. Док они ћуте, млади и даље одлазе из града. Док они ћуте, Морава је и даље загађена. Док они ћуте, биоскопа и даље нема", истакао је Радиша Ћериман, организатор протеста у Чачку.

Шапчани су се у центру града вечерас окупили трећи пут како би изразили незадовољство радом актуелне власти уз пиштаљке и пароле "Почело је, осмех на лице, рушимо негативце", "Убио си село, Вучићу", "Почело је, сад су наши, не одустају Чивијаши".

Шапчанима су се обратили Зоран Трифковић, професор на Београдском универзитету, и карикатуриста Душан Петричић.

Истакли су да је наш народ на време био упозорен, да лепоте и памети имамо у изобиљу, али историју "слабо знадемо и зато морамо по зими шетати".

"Свако шета, из разних разлога, али сви заједно имамо један циљ, а то је да очистимо двориште наше", поручио је из центра Шапца професор Трифковић.

Карикатуриста Душан Петричић нагласио је да се не треба заваравати и да ће "борба бити дуга и исцрпљујућа, у њој ћемо морати да докажемо да је наш очај и стид јачи од њихове похлепе и недостатка стида".

Суграђанима се обратио и Душан Туфегџић и упозорио их на нерегуларности у шабачком Здравственом центру. Према његовим речима, у протестну шетњу главним градским улицама кренуло је око хиљаду грађана незадовољних радом републичке власти.

На грађанском протесту "Један од пет милиона" у Пожаревцу на Старом корзоу окупљенима се обратио Хаџи Ненад Маричић, глумац Народног позоришта у Београду.

Након тога, уследила је протестна шетња којом грађани исказују незадовољство општим стањем у држави.

У Краљеву је одржан трећи протест "Један од пет милиона" у организацији Удружења староседелаца Краљева и околине.

Окупљенима испред зграде Градске управе се обратио Зоран Чворовић, професор на Правном факултету у Крагујевцу и одборник Српског покрета Двери у краљевачкој скупштини.

Позвао је грађане да добро размисле зашто од деведесетих година стално учествују на протестима и нагласио да није довољно променити само власт, већ и створити нови модел друштва.

Оценио је да је Западу једино важно да одржи Александра Вучића на власти како би, како је рекао, заврши посао државне издаје. Западне земље, навео је Чворовић, не виде неправду, корумпиране судове, здравство и образовање, не виде безакоње судских извршитеља, беду и незапосленост...

Њих не интересује, рекао је Чворовић, што у Краљеву, како је оценио, влада потпуни медијски мрак. Према речима Чворовића, решење је град воде они који воле свој град, а да државу воде они који воле свој народ.

После обраћања окупљени грађани су прошетали централним градским улицама и завршили окупљање испред зграде Градске управе.

Више стотина грађана Зајечара трећи пут је изашло у протестну шетњу улицама града тражећи од свих политичара и оних који су од 2004. године па до данас водили град и задужили га преко две милијарде динара да одмах поднесу оставке.

Затражено је и да се Зорани Михајловић одузме статус почасног грађанина града Зајечара, а од опозиције се тражи излазак из градског парламента и бојкот институција власти. Протестна шетња кроз град је протекла мирно.

Протест под слоганом "Један од пет милиона" одржан је у Нишу четврти пут. На протесту није било страначких обележја, а ношене су пароле "стоп терору", "Ниш без страха"... Покрет "Млади Србије" позвао је младе "да будућност узму у своје руке".

Протест је почео минутом ћутања за жену страдалу јуче у саобраћајној несрећи код наплатне станице Дољевац.

Главни говорник био је спортски коментатор Милојко Пантић, који је рекао да Србија има паметне и моралне људе који би могли да буду у Влади.

Подсетио је да је у прошлој години у Нишу запаљено 11 аутомобила, а починиоци нису откривени нити процесуирани. Учесници су протест наставили шетњом главним улицама Ниша.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво