Вучић: Глас Србије данас се далеко чује

Председник Србије Александар Вучић каже да је Србија независна и слободна земља која доноси самостално одлуке, да разграничење као решење за Косово значи да није све српско, нити све албанско, али да једнако боли и једне и друге.

Србија, како је рекао, не седи на две столице, како јој се приговара, већ каже "имамо само једну столицу", српску столицу, на којој су наши интереси.

"Ми смо успели да одолимо притисцима да сачувамо своју политику и војне неутралности и добрих односа са Руском Федерацијом. Не кријем пред Путином да се налазимо на европском путу, али да нисмо заинтересовани за НАТО. Хоћемо да имамо своју војску која ће да чува наше небо и нашу земљу", казао је Вучић за бијељинску БН телевизију и додао: "Глас Србије данас се далеко чује", приметио је српски председник.

Приметио је да је успех што је Србија поново фактор у одлучивању о будућности Косова.

"То је оснажило нашу позицију, преговорима смо купили време да можемо да се вратимо у игру...Паметном политиком смо успели да се вратимо у причу о Косову и да сачувамо наше људе на Косову", казао је Вучић, додајући да треба уважити реалност на терену.

То значи, како је појаснио, да "не можемо да говоримо да је све на Косову српско и да ћемо протерати Албанце".

"То су глупости и не могу то да причам, јер је то позив да људи губе животе", казао је Вучић, додајући да он то неће чинити.

Косово није изгубљено и борићемо се да имамо много више у будућности него што имамо данас, поручио је, те додао да он као највећи проблем на Балкану види то што људи живе у прошлости, а нико неће да гледа у будућност.

Замрзнути конфликт није добро решење

На опаску да многи заговарају замрзнути конфликт на Косову, каже да то није добро решење, нити је одрживо, те напомиње да су ту важне две ствари.

"Да је Србија независна и слободна земља и да не оставимо проблеме Косова нашој деци и унуцима. Боље да нас боли глава и да извучемо највише што можемо за Србију и српски народ", казао је Вучић.

Поновио је да се залаже за разграничење, образложивши да то подразумева да "није све српско, да није ни албанско, али да боли све".

А на опаску да разгрничење није нова идеја, рекао је да је стање сада теже него у време када се нудила подела Косова.

"Право је решење да имамо нешто више и да знамо шта је наше и да можемо да градимо добре и пријатељске односе са Албанцима", казао је Вучић, али је напоменуо да није оптимистичан да ће до договора и доћи.

Каже и да зна да таквим ставом нервира чак и људе који га поштују, а таквих је, примећује, највише и у Србији и у РС, али додаје да намерно говори оно што они не воле да чују, јер у противном, поручује: "нађите неког председника кућног савета да вам води државу".

"А не, како су радили 2009...убио нам земљу у наредних десет година због коалиционог споразума ДС и СПС...јавни дуг почео да расте геометријском прогресијом..." навео је Вучић.

Уследиле су тешке мере и у томе се огледа "наша храброст и ми сад немамо проблема с будућношћу", додао је, констатујући да пензионери сада имају већа примања него било када.

Србија економски снажна

Сада је Србија економски снажна и први пут смо, каже, у прилици да смо испред БиХ кад је реч о платама, које су данас 460 или 470 евра.

У том смислу додао је да би, с обзиром на перспективу развоја коју наша земља има, највише волео да води управо Србију, али је приметио и да се јачања Србије многи у региону плаше, а посебно се плаше да ће ојачати ако се споразумом реши косовки проблем.

Председник Србије каже да га протести у Србији не плаше, а ни спољни притисци.

"Када радите вредно резултати се виде, немам страх сутра да одем с власти... Шест фабрика у Нишу је отворено и оне ће да раде ...Чињенице говоре да има доста отворених фабрика и још озбиљније ћемо радити и повећавати плате посебно у здравственом и образовном сектору", казао је српски председник, нагласивши да треба спречити одлазак медицинара из земље.

"Данас борба за територије не представља ништа, данас је на сцени борба за људе", закључио је.

А да ли ће у Србији бити ванредних избора, на то питање одговара да ће их бити ако се "ови стручањци који ме стално критикују о томе договоре", али и каже да то истовремено зависи од решавања питања Косова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара