"Меркелова поштује жељу Београда да се постигне компромис"

Председник Србије Александар Вучић састао се са немачком канцеларком Ангелом Меркел на Светском економском форуму у Давосу, где је претходно пратио њено обраћање. Након разговора је рекао да Меркелова цени и поштује жељу Београда да разговара и постигне компромис. Уследио је састанак Вучића са Јоханесом Ханом и другим званичницима.

Вучић је после састанка са Меркеловом рекао да су теме разговора била сва важна питања у односима Србије и Немачке. Навео је да се размена приближила цифри од пет милијарди евра и да је Немачка најзначајнији спољнотрговински парнер Србије.

Захвалио се инвеститорима из Немачке и замолио је да имају поверења у Србију и да, колико је то могуће, добрим речима утичу на нове инвестиције.

Председник је рекао да су теме биле и Космет и евроинтеграције Србије. Каже да разговор није једноставан зато што у Србији постоји један поглед на решавање проблема КиМ, а земље које су признале косовску независност имају другачији став. Ипак, каже да Меркелова цени и поштује жељу Београда да разговара и жељу да се постигне компромис.

Када је реч о таксама, Вучић каже да је та тема наишла на подразумевајућу реакцију Меркелове. Истиче да се Немачка увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток роба, капитала, људи и услуга.

Додаје да је састанак био веома важан и да су се договорили да Вучић још чешће информише канцеларку Меркел о различитим важним питањима, а добио је и позив да поново посети Берлин.

Вучић напомиње да је и данас много тога научио од Меркелове, наводећи да се она позивала на Вебера, којег је и он много пута помињао.

Компромис доводи до резултата

Додаје да је поновљена теза да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не да униште и унизе противника.

"Да ли ћемо ми у Србији то разумети, то је друга ствар", навео је председник.

Како је рекао, разговарало се и о европском путу Србије и о томе шта још морамо да урадимо.

"Мислим да су пред нама јасни задаци и извесно је да ће Србија на том путу имати значајну и не малу подршку Немачке и канцеларке Меркел, што је за мене било апсолутно најважније", рекао је Вучић.

Ово је 15. сусрет Вучића и Меркелове до сада, укључујући и време када је Вучић био премијер.

Иако је у ЦДУ формално предала лидерство Анегрет Крамп-Каренбауер, Меркелова и даље, као и њена странка, чврсто држи конце како немачке, тако и европске политике.

Након разговора са Меркеловом, председник Србије састао се и са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом.

"Са Ханом сам разговарао о стабилности у региону Западног Балкана, односима Београда и Приштине и наставку еврпског пута Србије", навео је Вучић на свом твитер налогу.

Такође је разговарао са представницима компаније "Рио Тинто", која, иначе, у Србији реализује пројекат "Јадар".

Вучић је, уочи говора Меркелове, поразговарао и са председником Европске инвестиционе банке Вернером Хојером и бившим финским премијером Александером Стубом.

Разговарао је и са премијером Луксембурга Гзавијером Бетелом и министром здравља Немачке Јенсом Шпаном.

Jутрос je присуствовао обраћању јапанског премијера Шинзоа Абеа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво