СНС: Политички програм СзС-а је промовисање насиља над женама

Промовисање насиља у друштву и над женама очигледно је део политичког програма Савеза за Србију оцениле су чланице Председништва СНС-а и позвале цивилне сектор и све који се баве јавним послом, да осуде прогон од стране челника СзС-а свих оних који другачије мисле од њих.

Чланица Председништва СНС-а Маја Гојковић наводи да је очигледна политика Савеза за Србију да промовише насиље, као и да то показује то што се свакога дана шаљу поруке женама, које другачије мисле, да су "ку*ве".

"То је опасна политичка порука која промовише насиље у нашем друштву и ми смо се данас окупиле да позовемо цивилни сектор и све жене које се баве јавним послом да осуде прогон свих нас које другачије мислимо од СзС-а", истакла је Гојковићева на конференцији за новинаре.

Додала је да су сви сведоци да је један од челника СзС-а Сергеј Трифуновић јуче брутално напао новинарку Српског телеграфа, након чега је наставио са нападом тако што се извињавао ку*вама што их је поредио са новинаркама.

"Ово је само још један у низу напада на жене у нашој држави и сигурна сам да није последњи. Овде смо као представнице жене, као представнице 51 одсто популације и као представнице женског пола које се баве јавним пословима да поручимо и кажемо стоп насиљу над женама и да пошаљемо поруку да жене у Србији нису курве", истакла је Гојковићева.

Указала је да већи део јавности, медија и цивилног сектора, као и они који су задужени да брину о родној равноправности, нису реаговали на те увреде.

Додала је да су напади и увреде на жене почеле са нападом на премијерку Србије Ану Брнабић, када је Веселиновић позивао на њено силовање, а наставило се тако што је Трифуновић промовисао идеју да је председница Скупштине Маја Гојковић "фукса".

"И то само зато што имам другачије мишљење, зато што подржавам председника Александра Вучића. Жртва њиховог насиља и вербалног и физичког је и супруга Оливера Ивановића која није желела да им се придружи на једном протесту, новинарке Пинка, Студија Б. Сви смо заједно и морамо да кажемо стоп политичким програмима СзС-а, а које се односе на жене", истакла је Гојковићева.

Упитала је шта још треба да се деси да повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић реагује, као и да медији почну да пишу о феномену насиља над женама коју промовише СзС.

Осудила је понашање посланица СзС-а које ћуте на ту тему, а врло су гласне када се прича у Мрежи жена у Парламенту, који је, према њеном мишљењу, обесмишљена.

"Упозоравамо и жене које обављају јавне и важне послове да не треба да подстичу овако понашање и омаловажавање жена које се не слажу са политиком СзС-а, а коју промовишу насилници који очигледно без програма имају да понуде само малтретирање, понижавање жена. Очигледно је да је њихова порука да је нама место на штајги, у јавној кући, да нисмо за обављање јавних и важних послова", истакла је Гојковићева.

Навела је да је и председница општине Стари град Ирена Вујовић једна од жртви насиља, као и да се у том случају такође наишло на ћутање већег дела јавности и цивилног сектора.

Подсетивши да је Слободан Георгиев рекао да све људе који су дошли да поздраве председника Русије Владимира Путина испред Храма Светог Саве треба стрпати у логор, Гојковићева је навела да челници СзС-а позивају на линч људи који се налазе у СНС-у и свих оних који не мисле као они.

Чланица Председништва СНС-а Нела Кубуровић истакла је да готово сваки дан имамо пример како ће "силеџијски савез да се понаша према женама", што је почело са насилничким понашањем према премијерки Србије, а наставило се са понашањем према председници Скупштине.

"Готово сваки дан имамо примере како ће силеџијски савез да демонстрира свој програм у области владавине права и забрани дискриминације", навела је Кубуровићева.

Додала је да насупрот томе СНС демонстрира све време нулту толеранцију према свим облицима насиља.

"Показали смо претходних година да то није само на речима, већ смо то конкретизовали и конкретним законским решењима и управо захваљујући иницијативи Александра Вучића данас имамо Закон о спречавању насиља у породици који се примењује нешто више од 19 месеци, имамо нова кривична дела која до сада нисмо имали – полно узнемиравање, прогањање и зато позивам државне органе да још једном преиспитају да ли у овим случајевима елемената кривичног дела", истакла је Кубуровићева.

Додаје да СНС неће стати на овим законским решењима и да ће настојати да покажу да насиље ни у којем облику није дозвољено и не може да постане опште прихваћено.

Додала је да ће се наставити са радом на заоштравању кривичног законика за сваки облик насилничког понашања.

"Суштина је нулта толеранција према сваком облику насиља", истакла је Кубуровићева.

"Током 2018. године страдало 33 жене у породичном насиљу"

Функционер СНС-а Биљана Поповић Ивковић најоштрије је осудила увреде које су јуче упућене новинарки Српског Телеграфа и истакла да је и сама након што је јуче реаговала била изложена линчу.

"Поред тога што су насилници, Ђилас, Трифуновић и други у СзС-у су и женомрсци. Они и њихови следбеници су јуче послали поруку да је дозвољено да жена буде убијена и да је ку*ва", навела је Поповић Ивковић и истакла да такво насиље морају сви да осуде.

Додаје да су из СзС-а послали јасну поруку да је жена ку*ва и да је треба убити и подсетила да је 2018. године у Србији страдало 33 жене у породичном насиљу.

"Ђилас који организује такозване грађанске поруке шаље поруку – туци и уби своју жену", истакла је Поповић Ивковић.

Изразила је очекивање да ће се сви актери друштва, невладине организације, повереница, медији, стати у одбрану жена.

"Мене још више забрињава што жене у СзС-у ћуте на ову тему", каже Поповић Ивковић.

Истиче да је исти тај Трифуновић који је јуче новинарку назвао ку*вом отишао корак даље и председника Вучића упоредио са Адолфом Хитлером – нацистом који је убио 70 милиона људи.

"То је болесно, тај човек под хитно треба да затражи лекарску помоћ", закључила је Поповић Ивковић.

Вујовић: Вређање жена огледало Ђиласовог савеза

Чланица Председништва СНС-а и председница Савета за родну равноправност Града Београда, Ирена Вујовић, најоштрије је осудила примитивно вређање жена од стране Сергеја Трифуновића.

"Новинарка Српског телеграфа је само једна у низу жена која је претрпела најодвратније увреде од представника Ђиласовог, Јеремићевог и Обрадовићевог савеза, само зато што је професионално обављала своју дужност, покушавајући да чује и другу страну", рекла је Вујовићева.

Истиче да позиви на линч и све учесталија вређање новинарки и жена на јавним функцијама, представљају огледало Ђиласовог савеза.

"И зато грађани неће дозволити да примитивци и лопови поново одлучују о њиховом животу", истакла је Вујовићева.

Додаје да Србија није држава у којој ће насиље бити дозвољено и толерисано.

"Бранећи све жене, бранимо и демократске вредности за које се залажемо", поручила је Вујовићева.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јан 2019, 14:47) - Milos [нерегистровани]

sika

Svaka vrsta nasilja mora biti sankcionisana.

(уторак, 22. јан 2019, 14:42) - Tifani Rok [нерегистровани]

osuda

Strogo mora da se osudi i kazni ovakvo nasilnicko ponašanje i govor mržnje!

(уторак, 22. јан 2019, 14:37) - istok [нерегистровани]

deki@gmail.com

Nasilje nad zenama im preraste u predizborni program!

(уторак, 22. јан 2019, 14:35) - Kaća [нерегистровани]

Nasilje

Svako nasilje mora biti osuđeno i to mora biti stav svih nas.

(уторак, 22. јан 2019, 14:24) - Милан [нерегистровани]

Sаvez za Srbiju

За сваку је осуду медијско иживљавање над женама, треба да га буде срамота. Има и он сигурно мајку, сестру које сигурно нису заслужиле да се неко иживљава над њима.

(уторак, 22. јан 2019, 14:09) - Gospodja Ministarka [нерегистровани]

Srbija

Opoziciju je evidentno sramota zbog Sergeja! Da su znali kakva im je (ne)moralna vertikala, ne bi ga ni postavljali.