Свечани дочек за Путина испред Палате "Србија"

Председник Александар Вучић приредио је за председника Русије Владимира Путина свечани дочек испред Палате "Србија", уз 10 почасних плотуна, интонирање химне и смотру почасне гарде. Увек смо могли да рачунамо на руску подршку, а Русија је увек могла да рачуна да има савезника у Србији, рекао је Вучић у добродошлици. Путин: Радујем се посети братској Србији.

У руској делегацији су између осталих шеф дипломатије Сергеј Лавров, министар енергетике Александар Новак, шеф Гаспрома Алексеј Милер и други, а дочеку су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министри српске владе.

Вучић и Путин су се затим упутили на састанак у ужем формату. На путу до сале за састанак руски председник обишао је, у друштву свог домаћина, председника Вучића, изложбу "Српско-руске везе у документима Архива Србије од 1804. до 1918".

Председник Вучић пожелео је добродошлицу руском колеги и изразио захвалност на његовом личном ангажману на развоју српско-руских односа.

"Када смо се упознали пре шест година, углавном смо разговарали како Србија да враћа дугове, а данас Србија нема проблема с тим, плаћа све на време и постала је поуздан партнер Руској Федерацији", рекао је Вучић у уводном обраћању.

Вучић је Путину захвалио и на подршци Русије независности Србије и очувању територијалног интегритета.

"Увек смо могли да рачунамо на руску подршку и колико год је наша земља по броју становника и територијално мала, мислим да је Русија увек могла да рачуна да има савезника у Србији", рекао је Вучић.

Председник Србије је, говорећи о динамичнијем развоју билатералних односа, лично захвалио на много енергије, труда, рада и енергије, али и поштовања и љубави уложене у развијању руско-српских односа.

"Нама трговинска размена напредује у озбиљним процентима. Увоз из Русији је већи за 30 одсто, а извоз из Србије је порастао за 4,1 проценат", указао је Вучић.

Вучић је казао да у свим сферама друштвеног живота наши односи напредују. Навео је да су неки споразуми већ потписани, а неке ће тек потписати, подвукавши да је веома значајна сарадња у дигиталним и информационим технологијама.

Указао је да би нама требао пројекат "тачка кључања", како би заједничким снагама направили хаб у Србији.

"Хоћу да кажем да се сви наши договори и споразуми по питању развоја инфраструктуре, односа у области енергетике, не само развијају већ су на највишем могућем нивоу. Војнотехничком сарадњом смо задовољни. Хвала вама за ваш допринос и на вољи да помогнете нашој земљи, рекао је он.

Вучић је, пожелевши добродошлицу високом госту, рекао и да се нада да ће се осећати као код своје куће, јер су Србија и Русија искрени пријатељи.

Путин: Радујем се посети братској пријатељској Србији

Путин је захвалио Вучићу и грађанима на топлом пријему и истакао да му је драго што може да посети пријатељску, братску Србију и да са српским колегом разговара о свему што је урађено и о ономе што још може да се уради у односима две земље.

"Поштовани господине председниче, пуно сте урадили последњих година за развој руско-српских односа и ја ћу данас имати лепу прилику и задовољство да вам уручим државну награду Орден Александра Невског за ваш допринос и све што сте урадили", рекао је Путин Вучићу у уводном обраћању. 

"Радујем се посети братској, пријатељској Србији", рекао је Путин српском председнику, са којим ће, каже, разговарати о томе шта је за сада урађено у односима две земље и шта још може да се постиогне.

Путин је Вучићу захвалио на лепим речима и гостопримству. "Хвала вам на лепим речима, ми смо у сталном контакту, недавно сте били у Русији, а сећам се и моје посете Србији. Хвала Београду и српском братском народу на топлом пријему," рекао је Путин у Палати "Србија".

Додао је да између две земље постоје историјски дубоки корени и духовна блискост између два народа, који нам помажу да те односе градимо и у савремено доба.

Путин је навео да је робна размена у порасту и да износи око две милијарде долара, а да се односи две земље развијају у све више праваца.

Како је додао, данас ће се разговарати о сарадњи у енергетици и многим другим областима, као и о неким новим пројектима о којима до сада није било речи. 

Двојица председника прво разговарају тет-а-тет, а потом ће им се придружити и неколико министара. Након тога биће одржан састанак делегација две земље и потписан читав низ докумената.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво