Брнабић: Предузели смо све да заштитимо Србију и Железару

Имамо политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена квотама, јер то стоји и у Споразуму о стабилизацији и придруживању, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић и додала да није забринута за смедеревску железару због мера које треба да уведе Европска комисија.

"То није борба ЕУ против Србије, ни против Кине", истакла је премијерка. Брнабићева је пренела новинарима да је јуче у Стразбуру, где тренутно заседа ЕК, имала радни састанак са комесарком за трговину Сесилијом Малстром.

"У претходном периоду сам о овоме причала са председником ЕК Жан Клодом Јункером, шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, те са европским комесаром Јоханесом Ханом. Мислим да постоји доста неразумевања око ове ствари. Око овога разговарамо са ЕК већ више од четири месеца. Тим који је ангажован око тога је најозбиљнији тим и произвео је анализе које смо представили ЕК, те имамо и независне студије које су анализирале нашу индустрију у односу на предложене мере. Предузели смо све да заштитимо Србију и нашу железару", нагласила је Брнабићева.

Објаснила је да је ЕУ у једну руку била натерана на ове мере, који нису ни против Србије, ни Западног Балкана, а ни против Кине, и подвукла да се не ради о борби ЕУ против Кине.

Подсетила је да су САД прве увеле протекционистичке мере према ЕУ управо за тржиште челика, које је најосетљивије за ЕУ јер је то основа на којој је настала ЕУ, па је Европска комисија морала да узврати протекционистичком мером.

"Пазићемо да у било ком тренутку, када САД укину протекционистичке мере према ЕУ, да и ЕУ повуче ове мере. Та мера, ако се донесе одлука, биће од 4. фебруара на снази. У овом тренутку мислим да је Железара потпуно сигурна", указала је премијерка.

Према њеним речима, свакако ће мере морати да иду и према Србији и као према свим земљама које су ван ЕУ, осим оних земаља које су изричито према правилима Светске трговинске оганизације искључене, дакле све остале земље ће добити квоте.

Рекла је да је ЕУ узела у обзир све наше анализе.

Према њеним речима, из тих мера за нас ће бити релевантне три производне категорије.

Комуникација са "Хестилом" 

"За једну категорију нећемо имати никакве квоте, већ глобалну за ЕУ, а за друге две ћемо највероватније имати квоте, које ћемо моћи аутоматски да подигнемо. Те мере јесу и нису океј за нашу железару. Важно је да ћемо моћи да их подигнемо ако их буде и да уђемо у глобалну квоту за друге две категорије већ од априла", објаснила је даље. 

Брнабићева је казала да се у разговорима са ЕК договорила и о клаузули, која каже да ми у сваком тренутку можемо да покажемо да смо забринути и ако докажемо ту забринутост подацима можемо додатно да преговарамо о подизању квоте.

Казала је да је у сталној комуникацији са партнерима "Хестилом" и да се следеће недеље састаје са њима.

"Имамо поред овога политичке гаранције да Србија неће бити било како негативно погођена овим квотама. То је и у оквиру нашег Уговора о стабилизацији и придруживању, зато што је тај уговор управо о нашој економској стабилизацији, да бисмо постигли економски раст да постанемо чланица ЕУ", објаснила је.

"Свакако ће бити теже него пре овога, захтеваће већи и политички ангажман Србије да стално пратимо ситуацију у Железари и извоз у ЕУ, али нисам забринута у овом тренутку", подвукла је Брнабићева.

О посети Путина 

Говорећи о предстојећој посети Владимира Путина Србији, Брнабићева каже да Европска унија нема бојазан од посете председника Русије, каже премијерка Ана Брнабић и поручује да је за Србију важно да има добре односе са свима. 

Брнабићева је рекла да се јуче приликом посете Стразбуру сусрела са представницима ЕУ, међу којима је био и известилац за Србију Дејвид Макалистер, и да је једна од тема са њима била и посета председника Путина Србији.

"Мислим да ЕУ нема неку бојазан од ове посете. Они знају да имамо традиционално блиске везе са Русијом, такође и да те везе нису само традицинално блиске у смислу културе већ и да су економске", рекла је Брнабићева новинарима.

Она је додала да је сарадња са Русијом важна, између осталог због сигурности у снабдевању гасом.

"Један од резултата ове посете је да ћемо имати већу сигурност снабдевања гасом. Надам се такође и инвестиционој одлуци да ћемо ширити гасно складиште 'Банатски двор', што је битно због те сигурности", додала је Брнабићева.

Подсетила је да Србија има уговор о слободној трговини са Русијом, која је огромно тржиште, што је, истиче, важно за довођење инвеститора међу којима су они из земаља ЕУ.

Оне који се, како каже, евентуално брину због посете Путина подсећа да је прошле године у ово време у Србији боравио јапански премијер. То је, каже, показатељ колико су за српску економију и политику важни добри односи са свима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара