Норвешка преузела дужност контактне амбасаде НАТО у Србији

Амбасада Норвешке у Београду вечерас је од Грчке преузела дужност контактне амбасаде НАТО у Србији, а свечаности су присуствовали министри спољних послова и одбране, Ивица Дачић и Александар Вулина, и представници дипломатског кора.

Након примопредаје дужности, амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад изјавио је на пријему у хотелу "Мертропол", организованом поводом 12. годишњице рада НАТО војне канцеларије за везу у Београду, да је "норвешка амбасада почаствована што ће 2019. године бити НАТО контактна амбасада у Београду".

"Од свог оснивања, НАТО чува безбедност својих чланица. Али НАТО се не бави само безбедношћу. Када је Норвешка одлучила да се придружи ономе што ће годину дана касније постати НАТО, норвешки министар спољних послова Халвард Ланге, који је преживео нацистички концентрациони логор, 1948. године је рекао да не можемо остати неутрални у борби између демократије и ауторитаризма", казао је Бјорнстад.

Он је навео да је "НАТО поједнако војни савез и заједница дељених вредности".

"Он је несумњиво водећа војна сила на свету, али и одбрамбени савез који штити наш мир, безбедност и благостање, који су засновани на заједничким евроатлантским вредностима. Ово су вредности које и Србија дели", рекао је норвешки амбасадор.

Бјорнстад је оценио да су "сарадња и солидарност кључне речи за НАТО".

"Уз дужно поштовање војне неутралности Србије, радићемо на јачању сарадње између НАТО и Србије. Сви имамо заједнички интерес - да чувамо нашу демократију, нашу слободу и нашу безбедност. Велика НАТО цивилна вежба управљања последицама ванредних ситуација прошле године је само један пример богате сарадње која нас све чини сигурнијим", навео је Бјорнстад.

Он је казао да је "контактна амбасада НАТО само мали део велике машинерије коју представља сарадња између Србије и НАТО".

Грчки амбасадор у Србији Елијас Елијадис изјавио да је "посебно у протекле две године Србија развијала значајно динамичне и креативне могућности у оквиру перспективе евроатлантске сарадње".

"Заједничка воља да нашу сарадњу покренемо корак напред била је наша мотивација као контактне амбасаде за јавну дипломатију у Србији. Ова заједничка била је очигледна на бројним састанцима високог нивоа, попут посете председника (Србије) Александра Вучића Генералном секретару (НАТО) Јенсу Столтенбергу и састанка премијерке (Србије Ане) Брнабић са заменицом Генералног секретара (Роуз) Готемелер овде у Београду", рекао је Елијадис.

Шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду Чезаре Маринели поручио је да је "блиска сарадња између српских државних органа и НАТО претходних година имала одличне резултате".

"Наравно, НАТО војна канцеларија за везу у Београду представља само један део напора НАТО да унапреди сарадњу са Србијом, али ја сам чврсто уверен да је наш тимски рад допринео јачању нашег партнерства и поверења током свих ових година", истакао је он.

Према његовим речима, НАТО и Србија данас имају добар дијалог, који се све више развија, и заиста верује да је то резултат координисаног деловања свих актера. 

"Понављам да ће НАТО са Србијом, као војно неутралном земљом, наставити да ради на развоју и јачању практичне војне сарадње и политичкој дијалога, пошто то доприноси безбедности на Балкану, као и у ширем међународном контексту", рекао је Маринели.

Вулин: Србија зна шта је рат и зато толико цени мир

Србија ће, као војно неутрална држава, доследно спроводити политику војне неутралности коју са толико упорности и толико успешности води председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Вулин је рекао да нам војна неутралност омогућава да тако успешно сарађујемо и са НАТО кроз Партнерство за мир, које сматрамо оптималним, али и са земљама Истока.

"Ми учимо од сваког од кога се има шта научити и снабдевамо се од сваког ко може да пружи оно што је нашој војсци потребно. Тако смо на бројним вежбама учили од НАТО војски, баш као што смо много научили од представника источних војски, а потуно сам сигуран и да су у и на Истоку и на Западу и у НАТО и у ОДКБ, и у САД и Руској Федерацији и Народној Републици Кини пуно научили и од Војске Србије. Војска Србије, нажалост, има богато, богато ратно искуство и од нас се може учити", рекао је Вулин.

Он се посебно захвалио НАТО, односно КФОР-у, када је у питању очување мира на простору Косова и Метохије.

Све земље које чине КФОР и оне које су у НАТО и оне које нису и оне које су изашле и оне које ће ући заслужују нашу захвалност. Ми имамо своје несугласице са КФОР-ом, али смо увек свесни да је КФОР једина међународно призната оружна сила у складу са Резолуцијом 1244. Од КФОР-а зато очекујемо да буде статусно неутралан, да се чврсто држи свог мандата који му је дат Резолуцијом 1244, да обезбеди мир и сигурност за све који живе на простору КиМ и да апсолутно спроводи споразум постигнут између председника Вучића и генералног секретара (НАТО, Јенс Столтенберг) у вези кретања наоружаних албанских формација на северу КиМ", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара