Вучић: Протести су политички, али грађани на њима завређују пажњу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су протести који се одржавају у Београду политички, али је, истиче, важно да су демократски и мирни.

Вучић је то рекао на питање директорке и главне и одговорне уреднице Студија Б да ли су протести који су у току грађански или политички.

"Протести су политички, али имају право да протестују. Све док је мирно, полиције неће бити на протестима. Спреман сам да сагледам и да видим чиме су ти људи незадовољни", рекао је председник Вучић, који је, на улаз у зграду Београђанке стигао за време протестне шетње тим делом града.

Указао је да није видео много пензионера међу окупљенима, јер су они, каже, разумели добро шта је урађено, али је међу њима много пристојних људи између 48 и 60 година, који, истиче Вучић, завређују пажњу.

Те људе, каже, не треба стављати у исти кош са с"итним криминалцима или наркодилерима, попут Николе Сандуловића, ни са лоповима, Ђиласом, Јеремићем, Обрадовићем, који сада не могу да пљачкају земљу, као ни са интересним групама које погађа увођење реда у земљи".

"Грађани који су незадовољни и протестују завређују рационалан приступ и однос, да видимо шта смо погрешили и шта би могли даље да урадимо", објаснио је председник.

"Спреман сам да сагледам и да видим чиме ти људи нису задовољни", истиче Вучић..

Пренео је и утиске сусрета "уживо" са учесницима протеста:

"Када сам дошао на главни улаз, приметио сам протесте. Неки људи су викали, и они су ме додатно осоколили и бодрили", указао је Вучић и приметио да су имали "вођено навијање", односно да су неки људи налагали учесницима шта треба да скандирају, а он је, каже, мислио да је то спонтано.

Вучић је, поводом застајања учесника протеста испред Студија Б, рекао да су мислили да ће да се он уплашити и да неће смети да уђе у телевизију, али је поручио да је "дочек био величанствен" и да ће их убудуће обавештавати где буде гостовао.

"Економске реформе и решавање политичких проблема кључни" 

Рекао је да ни за динар није постао богатији и да му је важно да уради кључне ствари за Србију - а то су економске реформе и политички проблеми који деценијама нису решавани.

Вучић каже да је од обичних људи који протестују чуо неколико ствари: "да, тачно је - економија иде на боље, у неким стварима смо успешни, и Београд на води, који смо критиковали, је бољи пројекат него што смо мислили, тачно је да су неке ставри урађене које ‘ови наши' нису, али оно што нам се не свиђа јесте то да у парламенту нема пуне демократије и опозициони посланици немају времена да постављају више питања...".

"Спреман сам да се позабавим тиме", каже Вучић, додавши да ипак то не сматра стварним проблемом.

Како додаје, они кажу и да би желели више демократије.

"Волео бих да видим како то замишљају у земљи у којој сам Пиноче јер желим да градим стадионе. Ниједан нису изградили за 12 година, у болнице смо уложили десет пута више него они....", истиче Вучић.

Додао је да кад је некоме чиста савест, нема разлога да брине.

Вучић о Београду, расвети, ГСП, култури...

На наводе да је градска власт у Београду у последњих неколико година уништила културу у Београду, председник је изнео податак да је у време "када смо имали најбогатијег градоначелника на свету", буџет за културу био 750 милиона, уз велики дефицит, док се данас у културу у граду улаже 1,1 милијарда, уз три или четири пута нижи дефицит.

Како каже, улепшали су град за Нову годину расветом, да би привукли туристе, да дођу, попуне хотеле и потроше новац овде, "а неке битанге секу осигураче, а неко их је научио да секу тако, да не може да се поправи".

На критике да је боље да је више новца уложено уместо у расвету, у нешто друго, пре свега у лечење деце, Вучић је рекао да је актуелна власт уложила 6,5 пута више у лечење деце.

Приметио је и да постоји проблем са ГСП-ом у Београду и истакао да је Градско саобраћајно предузеће "већа рупа од било ког јавног предузећа у Србији", јер је готово све за џабе, односно много суграђана не плаћа превоз, већ се "шверцује".

Задовољан је, каже, резултатима актуелних београдских власти, градоначелника Зорана Радојичића и његовог заменика Горана Весића.

Вучић: Дијалог потребан, али сам изгубио поверење у Приштину

Председник Србије истакао је да је дијалог потребан, иако има посла са људима чија реч не значи "ама баш ништа", али са којима мора да се гради нешто и да се имају добри односи због будућности.

Коментаришући изјаву Вука Јеремића да се "све договорио са Хашимом Тачијем", указао је да никада није сам на састанку са Албанцима.

Ипак, каже, нема никакво поверење у албанске политичаре у Приштини.

"Ја примећујем све већу нервозу код њих као и код међународног фактора, јер су схватили да користимо Бриселски споразум као штит наших интереса, грађанских права Срба. Добро су разумели да се Србија подиже из ужасне економске ситуације. То почињу да примећују и у региону, и некима почиње да смета", указао је Вучић.

Подсетио је да је отворио унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, како би се ишло ка рационалном решењу, те је годину дана Косово била тема у Србији, што никада до сада није било.

Тада је, каже, схватио да ми Срби живимо у облацима, да не разумемо шта се дешава на КиМ, и да 90 одсто људи није ни било у покрајини и не схвата реалност у покрајини.

Вучић је нагласио и да је знао, када су увели таксе да ће то бити дуготрајна и тешка борба.

Рекао је да ће бити тешка борба и да чека да повуку таксе, али додаје да су хтели да их повуку не би их проширили на даље компаније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи